Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Εφετείου η πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφαση του τριμελούς πλημμελειοδικείου για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, όπου έχασαν τη ζωή τους 104 άνθρωποι.
Η απόφαση που ανακοινώθηκε το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας, για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, από την οποία σκοτώθηκαν 104 άτομα και τραυματίστηκαν άλλοι 60, διαφοροποιήθηκε από εκείνην του εισαγγελέα, κηρύσσοντας ενόχους μόνο έξι από τους 21 κατηγορουμένους και αθωώνοντας ομόφωνα τους άλλους 15, πράγμα που προκάλεσε την οργή των συγγενών των θυμάτων, που ξέσπασαν σε φωνές και κλάματα στην αίθουσα του δικαστηρίου.
Με την απόφαση του το δικαστήριο κήρυξε για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι:
- Τον Σωτήρη Τερζούδη, τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής, ένοχο για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια για 102 θανάτους και σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων. Η ενοχή αφορά την εκτροπή του ελικοπτέρου που πήγαινε στο Μάτι προς τα διυλιστήρια Κορίνθου
- Τον Βασίλη Ματθαιόπουλο, τότε υπαρχηγό της Πυροσβεστικής ένοχο για ανθρωποκτονία από αμέλεια για τον πνιγμό 9 ανθρώπων στη θάλασσα, καθώς δεν κινητοποίησε τα πλοιάρια της πυροσβεστικής ούτε τις λέμβους της ΕΜΑΚ
- Τον Ιωάννη Φωστιέρη, τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ, ένοχο για ανθρωποκτονία από αμέλεια 102 ανθρώπων και σωματικές βλάβες άλλων 32 ανθρώπων. Η ενοχή αφορά την εκτροπή του ελικοπτέρου και τη μη ορθή επιχειρησιακή διαχείριση των δυνάμεων της πυροσβεστικής
- Τον Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, τότε διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών, ένοχο για ανθρωποκτονία από αμέλεια 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων και ομοίως
- Τον Χαράλαμπο Χιώνη, τότε διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, επίσης ένοχο για τις παραπάνω κατηγορίες, λόγω του ότι παρέλειψαν να προχωρήσουν σε οργανωμένη απομάκρυνση κατοίκων, για την απουσία ενημέρωσης για την εξέλιξη της φωτιάς και τη μη ορθή διαχείριση συντονισμού των δυνάμεων.
- Τέλος το δικαστήριο κήρυξε ένοχο και τον κάτοικο Νταού Πεντέλης Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά, για εμπρησμό από αμέλεια.
Με ομόφωνη απόφαση, αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος Στεργίου-Καψάλης.
Παρά την εισαγγελική πρόταση, αθώοι ομόφωνα κρίθηκαν οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.
Ο καθένας από τους έξι καταδικασθέντες μετά την εξαγορά των ποινών τους που αποφάσισε το δικαστήριο καλείται να πληρώσει περίπου 40.000 ευρώ με συγγενείς να φωνάζουν «να τους κάνουμε και έρανο να τους βάλουμε και δοσεις». «Άμα καιγόταν ένα δημόσιο πρόσωπο θα ήταν κακούργημα. Αλλά εμείς είμαστε για έσας ένα πλημμέλημα. Εμείς έχουμε μόνο τάφους» φώναξε άλλος συγγενής θύματος μετά την απόφαση του δικαστηρίου.
Δίκη για το Μάτι: Οργή από τους συγγενείς των 104 νεκρών
Στο άκουσμα των ποινών για τους 6 που κρίθηκαν ένοχοι για την τραγωδία από τη φωτιά στο Μάτι, οι συγγενείς των 104 νεκρών ξέσπασαν και προκλήθηκε μεγάλη ένταση μέσα στη δικαστική αίθουσα.
«Το δικαστήριο σας είναι προσβολή στους νεκρούς, στους ζωντανούς και στην αλήθεια», φώναξαν συγγενείς, αφότου το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφαση για την ενοχή 6 ατόμων και την αθώωση 15 από τους κατηγορούμενους.
«Να κάνουμε κανέναν έρανο … Ντροπή…», είπε κάποιος, ενώ μια κοπέλα φώναξε «άμα καιγόταν ένα δημόσιο πρόσωπο θα ήταν κακούργημα. Εμείς έχουμε μόνο τάφους», φώναξε μια κοπέλα.
«Σήμερα τους καίτε ξανά», έλεγαν άλλοι συγγενείς, ενώ πολλοί φώναζαν «ντροπή σας».
Η ένταση διήρκησε αρκετά λεπτά και χρειάστηκε οι αστυνομικοί να φυγαδεύσουν τους κατηγορούμενους από είσοδο που χρησιμοποιούν οι δικαστές.
«Περίμενα έξι χρόνια, θα το πάθω το εγκεφαλικό σήμερα. Δε μπορώ Κυρία πρόεδρε, δεν μπορώ», φώναξε μία γυναίκα, ενώ το δικαστήριο αναγκάστηκε σε εκείνη τη φάση όταν είχε ανακοινωθεί η απόφαση και θα ακολουθούσαν οι ποινές, να διακόψει με τους συγγενείς να γιουχάρουν και να χειροκροτούν ειρωνικά την έδρα.
«Να καείτε στην κόλαση, να καείτε όπως τα παιδιά μας», φώναξαν άλλοι συγγενείς, ενώ πολλοί ξέσπασαν σε κλάματα.
«Κοιτάξτε με στα μάτια, πού ήσασταν, δεν είστε διπλα μας, όλοι αθώοι; Έχετε χάσει παιδιά; Με κοιτάτε στα μάτια; Ντροπή σε όλους. Ούτε μία συγγνώμη; Έχουμε μείνει άφωνοι όλοι. Στο διάολο, είστε καταραμένοι, δεν υπάρχει δικαιοσύνη…», φώναζαν μέσα στη δικαστική αίθουσα.
«Δεν είναι δικαιοσύνη, δεν είναι κράτος αυτό», φώναξε ένας άλλος συγγενής, ενώ μία άλλη συγγενής ξέσπασε τονίζοντας «καταραμένοι, δεν έχετε τσίπα! Ούτε ένα συγγνώμη».
Δίκη για το Μάτι: «Ήμουν σίγουρη για το αποτέλεσμα, δεν ήθελα να το πιστέψω»
Τη λύπη της για την απόφαση του δικαστηρίου εξέφρασε μεταξύ άλλων η κ. Άντζελα, που έχασε τη μητέρα της στο Μάτι. «Αυτό που νιώθω αυτή τη στιγμή είναι ότι όσο θα υπάρχει συγκάλυψη σε όλα αυτά τα γεγονότα και επιείκεια για τους κατηγορούμενους, θα έχουμε εμείς οι πολίτες, που είμαστε θύματα, έναν ανταγωνισμό, για το ποια είναι η πιο μεγάλη καταστροφή που έχει γίνει. Αν είναι το Μάτι, αν είναι τα Τέμπη, αν είναι η Μάνδρα. Όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, εμείς οι πολίτες θα είμαστε σε αντιπαράθεση για το ποιοι έχουν τον μεγαλύτερο πόνο. Λυπάμαι γι’ αυτή την απόφαση, ήμουν σίγουρη για το αποτέλεσμα, δεν ήθελα να το πιστέψω, όμως σήμερα αποδεικνύεται ότι δεν έχουμε καμία σημασία. Είμαστε τυχεροί που ζούμε, κι εγώ προσωπικά από τύχη ζω» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Δίκη για το Μάτι: «Δεν θα βρουν γιατρειά τα θύματα στη ψυχή τους»
Η δικηγόρος οικογενειών θυμάτων της φωτιάς στο Μάτι Ειρήνη Μαρούπα, υποστήριξε σε δήλωσή της ότι «χάθηκε και η ντροπή» και πως με την απόφαση αυτή «τα θύματα της φωτιάς που πέθαναν υπό φρικτές συνθήκες δεν θα βρουν γιατρειά τα θύματα στην ψυχή τους». Συγκεκριμένα, η κ. Μαρούπα είπε αρχικά ότι «δεν είναι ότι δεν υπάρχει πια κράτος δικαίου στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορούμε να ελπίζουμε ούτε στην επιβίωσή μας γιατί χάθηκε και η ντροπή. Κηρύχθηκαν ένοχοι μόνο έξι κατηγορούμενοι για το ένα εκατοστό των κατηγοριών που τους είχαν απευθυνθεί».
Με την απόφαση, «αποδεικνύεται κατά το δικαστήριο ότι όλοι οι υπόλοιποι ήταν αθώοι. Άρα τα θύματα της φωτιάς αυτής που πέθαναν υπό φρικτές συνθήκες, και οι τραυματίες που θα υποφέρουν για όλη τους τη ζωή, δεν έχουν καμία πιθανότητα να βρουν ποτέ γιατρεία στην ψυχή τους, διότι το δικαιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας πάσχει τόσο σοβαρά, ώστε δεν αποδίδει την ευθύνη σε όλους όσους υπέχουν ευθύνη».
Δίκη για το Μάτι: Αντιδράσεις για τις αγορεύσεις των συνηγόρων των ενόχων
Σφοδρές αντιδράσεις προκαλούν στους κατοίκους του Ματιού οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των έξι κηρυχθεντων ενόχων για την αναγνώριση ελαφρυντικών.
«Το δικαστήριο σας αποτελεί προσβολή για τους νεκρούς, τους ζωντανούς και την αλήθεια» άρχισε να φωνάζει κάποιος από το κοινό προκαλώντας φωνές και ξέσπασμα θυμού από άλλους, με αποτέλεσμα να διακόψει τη συνεδρίαση το δικαστήριο για λίγη ώρα. Η ένταση ξεκίνησε όταν οι πολίτες άκουσαν συνήγορο να αναφέρει για τον εντολέα του πως είναι οικογενειάρχης. «Όλοι έντιμοι οικογενειάρχες είναι… Και εμείς οικογένειες είχαμε… Δεν μπορώ άλλο… Περίμενα έξι χρόνια… Θα το πάθω το εγκεφαλικό σήμερα. Έχετε καταλάβει τι δικάσατε;», είπε μια γυναίκα…
Η συνεδρίαση συνεχίστηκε ωστόσο και πάλι διακόπηκε μετά από λίγο. Οι κάτοικοι αντιδρούν με χειροκροτήματα αποδοκιμασίας σε κάθε διακοπή ενώ πολλοί από αυτούς φωνάζουν στους δικαστές «Συγχαρητήρια.Τσίπα δεν έχετε;». Με οργή κάποιοι και κλαίγοντας πολλοί άλλοι φωνάζουν στο δικαστήριο: «Στην τρύπα σας… Δεν είστε άνθρωποι… Όλη η Ελλάδα ξέρει τι έγινε στο Μάτι και εμείς βασιζόμαστε σε εσάς…»