Αποπνικτική παραμένει η ατμόσφαιρα από την φωτιά που ξέσπασε την Τετάρτη στο εργοστάσιο στην Κάτω Κηφισιά.
Ανησυχία έχει προκαλέσει σε ειδικούς, αλλά και κατοίκους ο μαύρος πυκνός τοξικός καπνός που κάλυψε την περιοχή. Σύμφωνα με τους αρμόδιους, ο καπνός πιθανόν να δημιουργήσει πρόβλημα μακροπρόθεσμα στους κατοίκους της περιοχής αλλά και στους εργαζομένους τόσο του εργοστασίου όσο και των κατοίκων που βρίσκονται κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς. Ακόμα, οι αρχές συνιστούν στους περίοικους περιορισμό των μετακινήσεων και κλειστά παράθυρα.
Ο καθηγητής Τεχνολογίας Περιβάλλοντος στο τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Ιωάννης Κατσογιάννης μιλώντας στην LiFO έκρουσε τον κώδωνα του κίνδυνου. «Συνήθως σε μια τέτοια φωτιά, όπως αυτή στο εργοστάσιο στην Κηφισιά, υπάρχει έντονη καύση οργανικών χημικών ουσιών, όπως πλαστικά, λάστιχα, υλικά συσκευασίας κ.α. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε την έκκληση καρκινογόνων και τοξικών ενώσεων, όπως οι διοξίνες, το μονοξείδιο του άνθρακα. Μέσω των μικροσωματιδίων αυτές οι καρκινογόνες και τοξικές ενώσεις μπορούν να εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό είτε μέσω της εισπνοής, είτε της κατάποσης. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών να προστατευτούν τόσο κατά την διάρκεια της φωτιάς, όσο και το επόμενο διάστημα. Θα πρέπει να σταματήσουμε την εισροή του εξωτερικού αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Είναι σημαντικό να μείνουμε σε εσωτερικούς χώρους με κλειστά παράθυρα και πόρτες. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες».
«Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, οι οδηγίες προστασίας θα πρέπει να τηρούνται σε απόσταση έως και 30 χιλιόμετρα» τονίζει ο Ιωάννης Κατσογιάννης και προσθέτει: «Ο καθαρισμός όλων των επιφανειών από το μικροσωματίδια, όπως το μπαλκόνι μας ή τα φυτά που έχουμε στο σπίτι κρίνεται επιβεβλημένη ώστε να εξαλείψουμε κάθε πιθανότατα επαφής ακόμα και μετά την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς».
Για τα συμπτώματα ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών τονίζει ότι η έκθεση σε τοξικό καπνό μπορεί να προκαλέσει από ερεθισμό στα μάτια, έως αναπνευστικά προβλήματα, ενώ σε ιδιαίτερα ακραίες περιπτώσεις εσωτερικά εγκαύματα έως και θάνατο. Ο κ. Κατσογιάνννης επισημαίνει ότι «η έκθεση στις καρκινογόνες και τοξικές ενώσεις λειτουργεί αθροιστικά στην επιβάρυνση της υγείας».