Φωτιά έχει ξεσπάσει στο εργοστάσιο PAL Παλαμίδης, κατασκευής ανοξείδωτων προϊόντων, στην οδό Αιγιδών στην Κάτω Κηφισιά.
Στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στο εργοστάσιο επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα και οι δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάσβεση συμμετέχει και πυροσβεστικό ελικόπτερο Erickson. Συνδρομή παρέχουν επίσης υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντές.
Η φωτιά ξέσπασε στις 15:30 στο εργοστάσιο της εταιρείας PAL SA, της Παλαμήδης ΑΕ, του Βασίλη Παλαμήδη, συζύγου της πνευμονολόγου και πρώην αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά η φωτιά ξέσπασε μετά από μεγάλη έκρηξη που συγκλόνισε το εργοστάσιο, ενώ ο συναγερμός σήμανε σε δύο επίπεδα: Αφενός στην Πυροσβεστική για την κατάσβεση, αφετέρου στις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας για την ενημέρωση των πολιτών προκειμενου να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους, λόγω των πυκνών καπνών στην περιοχή.
Ποια είναι η εταιρεία PAL
Η εταιρεία «Παλαμίδης Ανοξείδωτα Προϊόντα Pal Α.Ε.» ή αλλιώς Pal έχει 22 χρόνια παρουσίας στην παραγωγή σκευών μαγειρικής. Είναι μία από τις πιο γνωστές εταιρείες στην Ελλάδα - και όχι μόνο - με μαγειρικά σκεύη, και σήμερα (12.6.2024) το εργοστάσιό της στην Κηφισιά, τυλίχτηκε στις φλόγες έπειτα από ισχυρή έκρηξη.
Από την ίδρυση της μητρικής εταιρείας το 1947, η οποία εξακολουθεί να είναι οικογενειακή επιχείρηση, επικεντρώθηκε στην παραγωγή και τη διανομή προϊόντων υψηλής ποιότητας. Οι σειρές προϊόντων της Pal περιλαμβάνουν σήμερα προϊόντα από διογκωμένη πολυστερίνη και PET όπως δίσκους και περιέκτες τροφίμων. Το 1960 εγκαθίστανται νέος εξοπλισμός παραγωγής και η παραγωγή στέφεται στα ανοξείδωτα είδη κουζίνας.
Προμηθεύει μεγάλες εταιρείες τροφίμων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και αναπτύσσει συνεχώς νέα προϊόντα με προστιθέμενη αξία.
Η Pal δραστηριοποιείται σε 26 χώρες και μετρά 1.500 πελάτες συνολικά. Η επιτυχία της σε διάφορες ανταγωνιστικές αγορές διεθνώς βασίζεται στη δέσμευσή της να είναι ένας πολύ αξιόπιστος προμηθευτής υλικών συσκευασίας για την βιομηχανία τροφίμων. Στέλνει καθημερινά προϊόντα οδικώς, και δια θαλάσσης σε εταιρείες τροφίμων, διανομείς υλικών συσκευασίας και σουπερμάρκετ σε 5 ηπείρους.
- Το 2002 δημιουργήθηκε η επιχειρηματική μονάδα συσκευασίας, ενώ ένα χρόνο μετά προστέθηκε αποθήκη.
- Το 2004 διπλασιάστηκε η παραγωγική ικανότητα XPS και βελτιώθηκε η εσωτερική ανακύκλωση απορριμμάτων. Την ίδια χρονιά, η Pal παρήγαγε τον πρώτο απορροφητικό της δίσκο.
- Το 2005 πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εξαγωγικές πωλήσεις της Pal και το 2007 εξήγαγε για πρώτη φορά στην ανταγωνιστική αγορά της Ιταλίας.
- Το 2009 εγκαθίσταται αυτοματοποιημένος εξοπλισμός συσκευασίας. Παράλληλα, οι βελτιωμένες ράμπες φόρτωσης αυξάνουν την ταχύτητα φόρτωσης.
- Η Pal εξήγαγε για πρώτη φορά στην Αυστραλία – Νέα Ζηλανδία και στη Ρωσία το 2011, όταν αυξήθηκε η παραγωγική ικανότητα XPS. Η βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας εξασφάλισε παράδοση σε 48 ώρες στο 90% της Ελλάδας (πληθυσμός), συμπεριλαμβανομένων των νησιών το 2012 που παρατηρήθηκε και η πρώτη παραγωγή σφραγισμένου φράγματος αφρού.
- Κατά το 2014, η Pal εξήγαγε πρώτη φορά στις ΗΠΑ.
- Το 2015 πλέον, η μονάδα παραγωγής κουζινικών ειδών μεταφέρεται σε μεγαλύτερο χώρο, με καινούριο εργοστάσιο στην περιοχή της Κηφισιάς.
Τα οικονομικά στοιχεία της Pal
Όσο αφορά τα οικονομικά της στοιχεία η Pal, το 2023 έκλεισε με κύκλο εργασιών 25 εκατ. ευρώ από 23,6 εκατ. ευρώ το 2022. Με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία του 2022 η εταιρεία εμφάνισε μικτά κέρδη 4 εκατ. ευρώ από 3,8 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση και καθαρά κέρδη 0,2 εκατ. ευρώ από 0,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι το 2019 ο κύκλος εργασιών ήταν μόλις στα 11,9 εκατ. ευρώ από 25 εκατ. ευρώ σήμερα, δηλαδή μέσα στην τελευταία πενταετία υπερδιπλασιάστηκε.
Έχει ακόμα επενδύσει πάνω από 10 εκατ. ευρώ τα τελευταία 3 – 4 χρόνια σε κτιριακές εγκαταστάσεις και παραγωγικές γραμμές ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού δυναμικότητας 1 MW στην κάτω Κηφισιά όπου διατηρεί την έδρα της. Επιπλέον, έχοντας υπερδιπλασιάσει το αποτύπωμά της από τα επίπεδα προ πανδημίας και παρατηρώντας εξομάλυνση των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα, με αποκλιμάκωση των τιμών των α’ υλών, βάζει υψηλότερους στόχους.