Peach of Art: Ένα απόγευμα με την BASF Ελλάς, συζητώντας για τη σημασία της γεωργίας
Μάθαμε τα πάντα για την καλλιέργεια του ροδάκινου και είδαμε μια έκθεση παιδικής ζωγραφικής στην εκδήλωση της κορυφαίας εταιρείας.
ADVERTORIAL
Τα τελευταία χρόνια το κομμάτι της διατροφής βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής. Η άνθηση της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής και η έμφαση στην ψυχική και σωματική υγεία έχουν στρέψει την προσοχή μας στις τροφές που καταναλώνουμε, στις πρώτες ύλες, στην προέλευση και στον τρόπο παραγωγής τους πριν καταλήξουν στο πιάτο μας. Το ταξίδι των φρούτων και των λαχανικών, που αφθονούν στη μεσογειακή διατροφή, συνδέεται άρρηκτα με τον πρωτογενή τομέα και τη γεωργία, έναν χώρο τεράστιας σημασίας που απαιτεί αφοσίωση και επιμονή. Οι πρακτικές δυσκολίες και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά όσοι ασχολούνται με αυτήν μάς είναι σχετικά άγνωστες, ακόμη και αν τα προϊόντα της είναι κομμάτι της ζωής μας.
Η πρώτη έκθεση παιδικής ζωγραφικής σε χωράφι
Θέλοντας να συστήσει τον κόσμο των παραγωγών στις νεότερες γενιές, η BASF Ελλάς διοργάνωσε μια ενημερωτική δράση σε δημοτικό σχολείο της Αθήνας μαζί με τον παραγωγό Νίκο Κεσίδη από την Ημαθία. Στη διάρκειά της, οι μαθητές ανακάλυψαν τα στάδια της παραγωγής, τη φροντίδα της καλλιέργειας, τις προκλήσεις αλλά και τις διαφορετικές γευστικές παραλλαγές του ροδάκινου στο μεγάλο του ταξίδι από τον αγρό στο πιάτο.
Στη συνέχεια, τα παιδιά εφοδιάστηκαν με χρώματα και καμβάδες, άφησαν ελεύθερη τη φαντασία τους και μετουσίωσαν δημιουργικά τις πληροφορίες σε εντυπωσιακές ομαδικές ζωγραφιές και πίνακες με θέμα το ροδάκινο και τη γεωργία. Οι δημιουργίες των μαθητών συνέθεσαν το #PeachOfArt, την πρώτη έκθεση παιδικής ζωγραφικής σε χωράφι.
Οι ευφάνταστοι, χρωματιστοί πίνακες των μαθητών μάς υποδέχτηκαν ένα ζεστό απόγευμα του Ιουνίου στο Κτήμα Κεσίδη, πλαισιώνοντας μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συζήτηση για την αξία και τη σημασία της καλλιέργειας σήμερα. Η ομάδα της BASF και ο Νίκος Κεσίδης έστησαν ένα όμορφο τραπέζι με θεματικό peachy table setting στον καλοφροντισμένο αγρό και καλωσόρισαν μια ομάδα από γεωπόνους, δασκάλους, παραγωγούς, πανεπιστημιακούς, μάγειρες, δημοσιογράφους και influencers σε μια εμπειρία για όλες τις αισθήσεις.
Το ταξίδι του ροδάκινου από τον αγρό στο πιάτο μας
Γύρω από το ξύλινο τραπέζι με τα καλόγουστα πολύχρωμα βάζα και τα λουλούδια δοκιμάσαμε 4 είδη ροδάκινου σε πολλές και διαφορετικές εκδοχές. Είτε ως ολόφρεσκο φρούτο, είτε ως δροσιστική γρανίτα, είτε ως συστατικό-έκπληξη στα πιάτα του κυρίως μενού, το ζουμερό και μυρωδάτο ροδάκινο πρωταγωνίστησε στο δείπνο, υπενθυμίζοντάς μας όλη τη δουλειά αλλά και την αγάπη που βάζει ένας παραγωγός για να μπορούμε να το απολαμβάνουμε όπως θέλουμε.
Η φύση, οι γεύσεις, τα αρώματα από τον αγρό και οι ζωγραφιές των παιδιών έγιναν το ιδανικό σκηνικό της συζήτησης για την αξία της καλλιέργειας, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εκπρόσωποι της αλυσίδας. Πρώτη μίλησε η Μαρία Αϊβάζογλου, Marketing Manager της BASF, η οποία μας περιέγραψε το όραμα πίσω από τη διεθνή πρωτοβουλία της BASF «For the love of farming. The biggest job on earth», μέρος της οποίας είναι και η ενέργεια Peach of Art. Όπως τόνισε η ίδια αλλά και η υπεύθυνη επικοινωνίας της BASF Νότα Μπούμπαλου, η συγκεκριμένη ενέργεια ήταν αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους να κατανοήσουν τα παιδιά και οι νεότερες γενιές την αναγκαιότητα της ύπαρξης της γεωργίας στη ζωή μας.
Συζητώντας για τη σημασία της γεωργίας σήμερα
Η συζήτηση δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και τους τρόπους με τους οποίους επηρεάζει τη γεωργική παραγωγή τόσο σήμερα όσο και μελλοντικά. «Θεωρώ ότι το επάγγελμα του γεωπόνου θα είναι από τα σημαντικότερα τα επόμενα χρόνια, γιατί θα πρέπει να βρει λύσεις σε όλα τα προβλήματα που επιδεινώνουν οι αλλαγές οι οποίες συμβαίνουν στον πλανήτη μας», δήλωσε ο Δημήτρης Μοναστηρίδης, γεωπόνος και γενικός διευθυντής της Novagreen. Τόσο ο ίδιος όσο και ο παραγωγός Νίκος Κεσίδης μας μίλησαν αναλυτικά για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί και τις προσπάθειές τους να διατηρήσουν αναλλοίωτη την ποιότητα των προϊόντων τους, συχνά σε αντίξοες συνθήκες.
Στο ίδιο κλίμα, ο Μάνος Σδράκας, γεωπόνος, σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Novaplan, και ο Κώστας Καζαντζής του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δέντρων από το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα», τόνισαν τη σημασία των συστημάτων ποιότητας στην καλλιέργεια του ροδάκινου και την ανάγκη να γίνεται έρευνα στο γενετικό υλικό. Συγκεριμένα, ο Κώστας Καζαντζής ανέφερε ότι το Ινστιτούτο διατηρεί, μεταξύ άλλων, 30 ελληνικές ποικιλίες, με σκοπό την αξιοποίηση του υλικού σε διασταυρώσεις.
Στη συνέχεια, οι ζωγραφιές των παιδιών έστρεψαν ξανά τη συζήτηση στη σημασία της ενημέρωσης και της επαφής των παιδιών με τον κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής και τη γεωργία.
«Η γεωργία είναι από τα πιο σημαντικά επαγγέλματα, γιατί σχετίζεται με τη ζωή, σχετίζεται με τον πλανήτη και το μέλλον μας. Γι’ αυτό πρέπει να φέρνουμε και τα παιδιά σε επαφή με τη γη, σε επαφή με τον αγρό, για να καταλάβουν πόσος χρόνος και πόσος μόχθος χρειάζεται για να φτάσει κάτι από το αγρόκτημα στο τραπέζι μας», είπε σχετικά η food blogger Μαριάννα Γκιτσάκη. Η Γιάννα Μπαλαφούτη, food product development consultant, gastronomy instructor, food editor και συνεργάτις του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», που ανέλαβε τον συντονισμό της συζήτησης εκείνη τη βραδιά, είχε επίσης έναν ιδιαίτερα ουσιαστικό διάλογο με τη διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου CGS, Αλίκη Μπουγιούκου. Όπως είπε η δεύτερη, εκτός από τον ενθουσιασμό για τις ερωτήσεις και το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής δράσης, ξεχώρισε τη συγκίνηση που ένιωσαν όταν είδαν τα έργα τους να εκτίθενται στον φυσικό χώρο, πλάι στην πηγή έμπνευσής τους.
Κλείνοντας μια βραδιά γεμάτη γεύσεις, ενημέρωση και γόνιμο προβληματισμό, δεν μπορέσαμε να μην παρατηρήσουμε ότι όλα ξεκινούσαν και τελείωναν στο σκηνικό, την τοποθεσία της συζήτησης: το χωράφι με το χώμα, τα δέντρα και τους καρπούς του. Η πρωταγωνίστρια της βραδιάς ήταν τελικά η ίδια η γη και η γεωργία, που μέσα από τον κόπο των αγροτών γίνεται πηγή ζωής και τροφής, ισορροπεί το κλίμα και ενισχύει τη βιοποικιλότητα. Και όσο περισσότερα γνωρίζουμε για τη γεωργία, τόσο καλύτερη εικόνα έχουμε για το μεγάλο ταξίδι των προϊόντων της από τον αγρό μέχρι το πιάτο μας.