ΗΠΑ: «Είναι η ώρα της Κάμαλα Χάρις;», διερωτάται η Wall Street Journal

ΗΠΑ: «Είναι η ώρα της Κάμαλα Χάρις;», διερωτάται η Wall Street Journal Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Καθώς ο Πρόεδρος Μπάιντεν συνεχίζει να παλεύει με τις συνέπειες από την κακή επίδοσή του στο debate εναντίον του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, όλο και περισσότεροι είναι οι Δημοκρατικοί που υποστηρίζουν -δημόσια και ιδιωτικά- ότι η Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις είναι η μόνη βιώσιμη αντικαταστάτρια στην περίπτωση που ο Μπάιντεν αποχωρήσει από την κούρσα.

Στο κεντρικό της άρθρο στην ιστοσελίδα της, η εφημερίδα Wall Street Journal φιλοξενεί αναλυτικό κείμενο, με το οποίο διερωτάται εάν είναι τώρα «η ώρα της Καμάλα Χάρις», σκιαγραφώντας το προφίλ της Αμερικανίδας αντιπροέδρου.

ΗΠΑ: «Είναι η ώρα της Κάμαλα Χάρις;», διερωτάται η Wall Street Journal Facebook Twitter

Η εφημερίδα μάλιστα υποστηρίζει ότι ήδη μεταξύ των στελεχών των Δημοκρατικών, κυκλοφορεί ένα ανυπόγραφο έγγραφο που εξηγεί γιατί η Χάρις, 59 ετών σήμερα, είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή «για να βγούμε από αυτό το χάος».

ΗΠΑ: «Είναι η ώρα της Κάμαλα Χάρις;», διερωτάται η Wall Street Journal Facebook Twitter

Επιπλέον των λόγων για την υποστήριξή της μάλιστα, προβάλει και ένα επιχείρημα περί «σεβασμού» προς το πρόσωπό της: «Κάποιοι μέσα στο κόμμα προειδοποιούν για τις συνέπειες τυχόν παράκαμψης της πρώτης Μαύρης αντιπροέδρου, καθώς και της πρώτης Ινδικής καταγωγής αντιπροέδρου που υπήρξε μια πολύ σθεναρή υποστηρικτής αυτής της κυβέρνησης», γράφει η WSJ και φιλοξενεί δήλωση του Al Sharpton, στελέχους των Δημοκρατικών, που λέει: «Είναι μια πιστή Δημοκρατική. Νομίζω ότι το ερώτημα είναι αν το Δημοκρατικό Κόμμα θα είναι πιστό στις γυναίκες και πιστό στους μαύρους, οι οποίοι του ήταν πιστοί, όπως συμβολίζονται από αυτήν».

Οι επικριτές της, εν τω μεταξύ, λένε ότι δεν έχει αποδείξει ότι ανταποκρίνεται στο καθήκον, μιλώντας για μία αντιπρόεδρο στην αφάνεια. Πράγματι, το ξεκίνημά της, τουλάχιστον, ήταν νωθρό, επισημαίνει η WSJ: «Λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Μπάιντεν παρέδωσε αρχικά στον Χάρις ένα χαρτοφυλάκιο που επικεντρωνόταν σε δύο από τα πιο περίπλοκα ζητήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση: τη μετανάστευση και τα δικαιώματα ψήφου. Στα θέματα μετανάστευσης που εξελίχθηκαν στον μεγαλύτερο πολιτικό πονοκέφαλο για τους Δημοκρατικούς, η Χάρις άρχισε να ηγείται της πιο σκληρής ρητορικής της κυβέρνησης που είχε σκοπό να αποθαρρύνει τους μετανάστες να περάσουν παράνομα τα νότια σύνορα των ΗΠΑ. Αποκάλυψε επίσης πολιτικές που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης - αλλά αγωνίστηκε να αποστασιοποιηθεί από την πολιτική της αύξησης των μεταναστών στα σύνορα. Οι προσπάθειές της περιελάμβαναν νέες οικονομικές επενδύσεις των ΗΠΑ στην Κεντρική Αμερική και μέτρα για την αντιμετώπιση της διαφθοράς στην περιοχή», παρατηρεί η εφημερίδα.

ΗΠΑ: «Είναι η ώρα της Κάμαλα Χάρις;», διερωτάται η Wall Street Journal Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Η Χάρις διαδραμάτισε επίσης βασικό ρόλο στην οικοδόμηση συνασπισμών γύρω από το ζήτημα της προστασίας των δικαιωμάτων ψήφου, προτεραιότητα για τους Δημοκρατικούς και την κυβέρνηση Μπάιντεν όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της. Όμως, οι προσπάθειες για τη θέσπιση νομοθεσίας παρεμποδίστηκαν από νωρίς όταν δύο μετριοπαθείς Δημοκρατικοί — ο Τζο Μάντσιν από τη Δυτική Βιρτζίνια και η Κίρστεν Σινέμα από την Αριζόνα - αρνήθηκαν να υποστηρίξουν την αποδυνάμωση των κανόνων του επιμελητηρίου που θα επέτρεπε στο κόμμα να ξεπεράσει την αντίθεση των Ρεπουμπλικανών και να περάσει νομοσχέδια εκλογικής μεταρρύθμισης με απλή πλειοψηφία.

Επιπλέον, μερικά ατοπήματα σε συνεντεύξεις της δημιούργησαν αμφιβολίες —οι οποίες έχουν παραμείνει— μεταξύ ορισμένων Δημοκρατικών σχετικά με την αποτελεσματικότητα της Χάρις. 

Πολλοί ωστόσο πιστεύουν ότι βρήκε τη φωνή της ως ο κύριος αγγελιοφόρος της κυβέρνησης για τις αμβλώσεις, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε την απόφαση Roe VS Wade, στην υπόθεση Dobbs v. Jackson Women's Health Organization.

Πιστή στην υπεράσπιση του Μπάιντεν

Η αντιπρόεδρος έχει πραγματοποιήσει περισσότερα από 60 ταξίδια σε 20 πολιτείες από τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το γραφείο της. Την επόμενη εβδομάδα, η Χάρις πρόκειται να ταξιδέψει στη Νέα Ορλεάνη, το Λας Βέγκας, το Ντάλας και την Ινδιανάπολη ως μέρος της άμεσης προσέγγισης σε βασικές εκλογικές περιφέρειες που περιλαμβάνουν μαύρους Αμερικανούς, γυναίκες και νέους, ανακοίνωσε το γραφείο της.

ΗΠΑ: «Είναι η ώρα της Κάμαλα Χάρις;», διερωτάται η Wall Street Journal Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Από το debate και μετά, η Χάρις είναι ένας από τους μεγαλύτερους, αν όχι ο μεγαλύτερος, υπερασπιστής του Μπάιντεν. Μιλώντας στο CNN λίγο αφότου ο Μπάιντεν και ο Τραμπ κατέβηκαν από τη σκηνή, υποστήρθιξε ότι «μια κακή επίδοση δεν πρέπει να υπερισχύει της κατά τα άλλα επιτυχημένης προεδρίας» - αυτή ήταν η γραμμή στην οποία θα ακολουθούσαν αργότερα άλλοι Δημοκρατικοί υπερασπιζόμενοι τον Μπάιντεν —συμπεριλαμβανομένου, τελικά, του ίδιου του προέδρου: «Δεν πρόκειται να αφήσω μια συζήτηση 90 λεπτών να εξαφανίσει 3½ χρόνια δουλειάς», είπε ο ίδιος ο Μπάιντεν την Παρασκευή κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής ομιλίας.

Γιατί η Καμάλα Χάρις θεωρείται «βολική» επιλογή

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που ήδη «τρέχει» την προεκλογική εκστρατεία μαζί με τον Μπάιντεν, είναι η πιο βολική επιλογή για τους Δημοκρατικούς και τους χρηματοδότες τους. Πέρα από την αναγνώριση του ονόματός της σε σύγκριση με άλλες εναλλακτικές, η Χάρις βρίσκεται σε μοναδική θέση για να κληρονομήσει το «σεντούκι του πολέμου» του Μπάιντεν και να κάνει την πιο απρόσκοπτη μετάβαση.

ΗΠΑ: «Είναι η ώρα της Κάμαλα Χάρις;», διερωτάται η Wall Street Journal Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Δημοσκόπηση της Wall Street Journal που πραγματοποιήθηκε μετά το debate έδειξε ότι το 80% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι ο Μπάιντεν είναι πολύ μεγάλος για να διεκδικήσει δεύτερη θητεία, σημειώνοντας αύξηση από το 73% σε δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου. Η έρευνα δεν εξέτασε εάν άλλοι Δημοκρατικοί θα παρουσίαζαν μια ισχυρότερη πρόκληση στον Τραμπ από ό,τι ο Μπάιντεν μέχρι στιγμής. Ωστόσο, περίπου το 35% των ερωτηθέντων έβλεπε θετικά τη Χάρις σε σύγκριση με το 58% που την έβλεπε αρνητικά. 

«Είναι πολύ δύσκολο για έναν αντιπρόεδρο να φανεί ποτέ, εφόσον είναι ο αντιπρόεδρος, ως η δική του φωνή ξεχωριστή από τον πρόεδρο», δήλωσε η στρατηγός των Δημοκρατικών, Κάρεν Ντεφιλίπι. Είπε ότι τα ποσοστά της Χάρις μπορεί να ήταν διαφορετικά, εάν ήταν υποψήφια μόνη της.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των Δημοκρατικών είχαν θετική άποψη για τη Χάρις, ενώ το 21% που την έβλεπε αρνητικά. Μεταξύ των μαύρων ψηφοφόρων, το 58% την έβλεπε θετικά σε σύγκριση με το 32% που την έβλεπε αρνητικά. Και μεταξύ των νεαρών ψηφοφόρων, περίπου το ένα τρίτο έβλεπε θετικά τη Χάρις σε σύγκριση με το 60% που την έβλεπε αρνητικά.

ΗΠΑ: «Είναι η ώρα της Κάμαλα Χάρις;», διερωτάται η Wall Street Journal Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Ο Mike Bocian, Δημοκρατικός δημοσκόπος από την εταιρεία GBAO, ο οποίος διεξήγαγε από κοινού την έρευνα με τον Ρεπουμπλικανό David Lee του Fabrizio Lee, είπε ότι δεν ήταν ασυνήθιστο για έναν αντιπρόεδρο και έναν πρόεδρο να έχουν παρόμοια ποσοστά αποδοχής μεταξύ διαφορετικών υποσυνόλων ψηφοφόρων.

Επειδή η τυχόν υποψηφιότητά της πάντως φαίνεται εξίσου αδύναμη με αυτή του Μπάιντεν, οι Δημοκρατικοί -κεκλεισμένων των θυρών- συζητούν και άλλα ονόματα πιθανών αντικαταστατών του προέδρου. Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ, ο κυβερνήτης του Ιλινόις Τζέι Μπι Πρίτζκερ, η κυβερνήτης του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ και ο υπουργός Μεταφορών Πιτ Μπάτιγκιγκ είναι μεταξύ των μεγαλύτερων ονομάτων που συζητούνται. Όπως η Χάρις, όλοι υπερασπίστηκαν σε μεγάλο βαθμό τον Μπάιντεν μετά το debate. 

«Ο Τζο Μπάιντεν έχει αφιερώσει τη ζωή του στον αγώνα για τον λαό της χώρας μας. Και αυτή τη στιγμή, ξέρω ότι όλοι μας είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε για αυτόν», είπε η Χάρις, πρόσφατα σε τηλεδιάσκεψη με μέλη του κόμματος. Το ίδιο έπραξε και κατά τη διάρκεια συνομιλίας με μεγάλους δωρητές των Δημοκρατικών. 

ΗΠΑ: «Είναι η ώρα της Κάμαλα Χάρις;», διερωτάται η Wall Street Journal Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA

Στην περίπτωση πάντως που αποσυρθεί ο Μπάιντεν και κατά την παραίτησή του, δηλώσει πως στηρίζει τη Χάρις, αυτό εκτιμάται πως θα της έδινε μεγάλο προβάδισμα να διεκδικήσει και το χρίσμα των Δημοκρατικών και τις εκλογές έναντι του Τραμπ. 

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

ΗΠΑ: «Είναι η ώρα της Κάμαλα Χάρις;», διερωτάται η Wall Street Journal Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σκληρό εξώφυλλο από τον Economist καλεί τον Μπάιντεν να παραιτηθεί με ένα «πι» στο πρωτοσέλιδο

Διεθνή / O Economist καλεί τον Μπάιντεν να αποσυρθεί: Το σκληρό πρωτοσέλιδο με το «πι» του προέδρου των ΗΠΑ

«Αυτός δεν είναι τρόπος να διοικήσεις μια χώρα» ο τίτλος του Economist - «Αν τον αγαπάει, θα σταματήσει να τον πιέζει» λέει η WSJ για την Τζιλ Μπάιντεν που παροτρύνει τον Αμερικανό πρόεδρο να διεκδικήσει επανεκλογή
LIFO NEWSROOM
Η Disney σταματά την χρηματοδότηση μέχρι ο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα για πρόεδρος των ΗΠΑ

Διεθνή / Η Disney σταματά την χρηματοδότηση μέχρι ο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα για πρόεδρος των ΗΠΑ

Τι είναι το DEMbargo - Πανίσχυροι λομπίστες των Δημοκρατικών όπως η Abigail Disney, κληρονόμος της οικογένειας Disney, ο φιλάνθρωπος Γκίντεον Στέιν, ο συνιδρυτής του Netflix και άλλοι ανέστειλαν τις δωρεές τους πιέζοντας τον Τζο Μπάιντεν να παραιτηθεί από υποψήφιος πρόεδρος
LIFO NEWSROOM
Νέα «γκάφα» Μπάιντεν: «Ειμαι υπερήφανος που υπηρέτησα ως η πρώτη μαύρη γυναίκα στο πλευρό ενός μαύρου προέδρου»

Διεθνή / Νέα «γκάφα» Μπάιντεν: «Είμαι υπερήφανος που υπηρέτησα ως η πρώτη μαύρη γυναίκα στο πλευρό ενός μαύρου προέδρου»

Σε συνέντευξη του στο WURD της Φιλαδέλφειας ο Μπάιντεν αποκάλεσε τον εαυτό του την «πρώτη μαύρη γυναίκα» που υπηρέτησε με «έναν μαύρο πρόεδρο»
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντάνιελ Ντέι Λιούις: Τροχονόμοι έκοψαν κλήσεις σε οχήματα εν μέσω γυρίσματος της νέας του ταινίας

Πολιτισμός / Ντάνιελ Ντέι Λιούις: Τροχονόμοι έκοψαν κλήσεις σε οχήματα εν μέσω γυρίσματος της νέας του ταινίας

Τα οχήματα που ήταν παράνομα παρκαρισμένα ήταν όλα της δεκαετίας του 1980 και χρησιμοποιούνταν για τα γυρίσματα της νέας ταινίας του βραβευμένου με τρία Όσκαρ ηθοποιού
LIFO NEWSROOM
Λίβανος: Πληρώνουν 1.800 δολάρια κατ' άτομο για να ξεφύγουν απ' τον πόλεμο με πολυτελή γιοτ

Διεθνή / Λίβανος: Πληρώνουν 1.800 δολάρια κατ' άτομο για να ξεφύγουν απ' τον πόλεμο με πολυτελή γιοτ

Πολυτελή σκάφη που έκαναν κρουαζιέρες στον Λίβανο, τώρα χρησιμοποιούνται για τη διαφυγή των αμάχων - με πολύ υψηλό αντίτιμο - Ελάχιστες πλέον οι διαθέσιμες θέσεις σε πτήσεις
LIFO NEWSROOM
Τον «πιθανότερο διάδοχο» του Νασράλα φέρεται να δολοφόνησε το Ισραήλ

Διεθνή / Τον «πιθανότερο διάδοχο» του Νασράλα φέρεται να δολοφόνησε το Ισραήλ

«Δεν έχουμε επαφή με τον Χασέμ Σαφιεντίν από χθες», είπε στο Reuters πηγή από τον Λίβανο - Τα ισραηλινά πλήγματα έχουν αποδεκατίσει την ηγεσία της Χεζμπολάχ, σχολιάζει το πρακτορείο ειδήσεων
LIFO NEWSROOM