Πώς η συμφωνία της Boeing να ομολογήσει ενοχή για τη συντριβή δύο αεροσκαφών 737 MAX μπορεί να την καθηλώσει

Boeing: Πώς η συμφωνία ομολογίας ενοχής μπορεί να επηρεάσει την εταιρεία Facebook Twitter
Boeing / Φωτ.: EPA
0

Η Boeing θα δηλώσει ένοχη για συνωμοσία για ποινική απάτη προκειμένου να επιλύσει μια έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που συνδέεται με δύο θανατηφόρες συντριβές 737 MAX.

Η αρχική συμφωνία μεταξύ του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης και της Boeing επιτρέπει στην εταιρεία να αποφύγει μια δικαστική διαμάχη με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς, αλλά θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειές της να ξεπεράσει μια συνεχιζόμενη κρίση που προκλήθηκε από την αποκόλληση μιας πόρτας κατά τη διάρκεια της πτήσης στις 5 Ιανουαρίου που εκτελούσε η Alaska Airlines.

Η συμφωνία ακολουθεί τη διαπίστωση του υπουργείου Δικαιοσύνης τον Μάιο ότι η Boeing παραβίασε μια συμφωνία του 2021 που την είχε προστατεύσει από τη δίωξη για τα δυστυχήματα στην Ινδονησία και την Αιθιοπία το 2018 και το 2019, από τα οποία έχασαν τη ζωή τους 346 άνθρωποι. Επίσης, περιλαμβάνει τον διορισμό ανεξάρτητου παρατηρητή για τον έλεγχο των πρακτικών ασφάλειας και συμμόρφωσης της Boeing για τρία χρόνια. 

Ποια ήταν η αρχική συμφωνία της Boeing

Το 2021, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ συμφώνησε να μην ασκήσει δίωξη κατά της Boeing και ζήτησε να αποσυρθεί η κατηγορία για συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, εφόσον η εταιρεία τηρούσε τους όρους της συμφωνίας για μια τριετία.

Η Boeing συμφώνησε να αναθεωρήσει τις πρακτικές συμμόρφωσης για την πρόληψη της παραβίασης των αμερικανικών νόμων περί απάτης και να υποβάλλει τακτικές εκθέσεις. Αλλά το περιστατικό στην πτήση της Alaska Airlines τον Ιανουάριο συνέβη δύο ημέρες πριν από τη λήξη της συμφωνίας. Η κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών είχε δηλώσει στους εισαγγελείς ότι διαφωνεί με το πόρισμά τους και δήλωσε ότι «τίμησε τους όρους» του διακανονισμού.

Τι ακολουθεί για τη Boeing

Ένας δικαστής θα πρέπει να υπογράψει τη συμφωνία, την οποία το υπουργείο Δικαιοσύνης και η Boeing κατέστρωσαν εν όψει της προθεσμίας της 7ης Ιουλίου για να αποφασίσει η αμερικανική κυβέρνηση κατά πόσο θα ασκήσει δίωξη κατά της εταιρείας. Τόσο το υπουργείο Δικαιοσύνης όσο και η Boeing εργάζονται για να την οριστικοποιήσουν και να την καταθέσουν στο δικαστήριο έως τις 19 Ιουλίου, μεταδίδει το Reuters.

Μια καταδίκη για κακούργημα θα μπορούσε να διαταράξει την ικανότητα της Boeing να εξασφαλίσει κυβερνητικές συμβάσεις, όπως αυτές με τον αμερικανικό στρατό. Οι κυβερνητικές συμβάσεις της Boeing το 2023 αντιπροσώπευαν το 37% των ετήσιων εσόδων της, συμπεριλαμβανομένων των ξένων στρατιωτικών πωλήσεων μέσω της αμερικανικής κυβέρνησης. Η Boeing είχε 14,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε συμβόλαια του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ το 2022, σύμφωνα με κυβερνητική έκθεση. «Στον κόσμο των κυβερνητικών συμβολαίων, ένα κατηγορητήριο ή η διαπίστωση ποινικής ευθύνης μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο σε μια εταιρεία» δήλωσε ο Φράνκλιν Τέρνερ, δικηγόρος κυβερνητικών συμβολαίων στην McCarter & English.

Η Boeing θα μπορούσε να ζητήσει εξαιρέσεις από κυβερνητικές υπηρεσίες και οργανισμούς για να συνεχίσει να συνάπτει συμβόλαια μαζί τους. Ορισμένοι προηγούμενοι διακανονισμοί του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης παρείχαν λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι αξιωματούχοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το ζήτημα. Παραμένει ασαφές σε ποιο βαθμό το κάνει η προτεινόμενη συμφωνία ομολογίας της Boeing. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε κάθε υπουργείο ή υπηρεσία θα πρέπει να αποφασίσουν αν η Boeing -μετ την ομολογία- δικαιούται παραίτηση, δήλωσε ο Vikramaditya Khanna, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Ποιες είναι οι οικονομικές κυρώσεις για τη Boeing

Η συμφωνία περιλαμβάνει χρηματική ποινή ύψους 487,2 εκατομμυρίων δολαρίων, περίπου τα μισά από τα οποία η Boeing θα πρέπει να καταβάλει, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση θα της πιστώσει προηγούμενες ποινές. Η Boeing πιθανότατα θα αναγκαστεί να καταβάλει αποζημίωση, ποσό που θα αποφασιστεί από δικαστή. Η εταιρεία έχει ήδη καταβάλει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ποινές και αποζημιώσεις το 2021 σε σχέση με την αρχική κατηγορία για συνωμοσία, η οποία περιελάμβανε ποινική ποινή και αποζημιώσεις για πελάτες και συγγενείς θυμάτων της συντριβής. 

Ένας ομοσπονδιακός δικαστής μπορεί ακόμη να αποφασίσει εάν η εταιρεία θα πρέπει να καταβάλει πρόσθετη αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων. Η Boeing συμφώνησε επίσης να δαπανήσει τουλάχιστον 455 εκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια για να ενισχύσει και να ενσωματώσει τα προγράμματα συμμόρφωσης και ασφάλειας, αναφέρει το κείμενο της συμφωνίας.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σόου Ντόναλντ Τραμπ με Έλον Μασκ επί σκηνής στο Μπάτλερ

Διεθνή / Σόου Ντόναλντ Τραμπ με Έλον Μασκ επί σκηνής στο Μπάτλερ

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών επέστρεψε δίνοντας σόου για τους φανατικούς του υποστηρικτές, με τον Έλον Μασκ να χοροπηδά επί σκηνής για να τον αποθεώσει - «Όπως έλεγα...», ξεκίνησε την ομιλία του - Ενός λεπτού σιγή και τέσσερις ήχοι καμπάνας για τον νεκρό και τους τραυματίες - Ακούστηκε και το Ave Maria
LIFO NEWSROOM
Ντάνιελ Ντέι Λιούις: Τροχονόμοι έκοψαν κλήσεις σε οχήματα εν μέσω γυρίσματος της νέας του ταινίας

Πολιτισμός / Ντάνιελ Ντέι Λιούις: Τροχονόμοι έκοψαν κλήσεις σε οχήματα εν μέσω γυρίσματος της νέας του ταινίας

Τα οχήματα που ήταν παράνομα παρκαρισμένα ήταν όλα της δεκαετίας του 1980 και χρησιμοποιούνταν για τα γυρίσματα της νέας ταινίας του βραβευμένου με τρία Όσκαρ ηθοποιού
LIFO NEWSROOM
Λίβανος: Πληρώνουν 1.800 δολάρια κατ' άτομο για να ξεφύγουν απ' τον πόλεμο με πολυτελή γιοτ

Διεθνή / Λίβανος: Πληρώνουν 1.800 δολάρια κατ' άτομο για να ξεφύγουν απ' τον πόλεμο με πολυτελή γιοτ

Πολυτελή σκάφη που έκαναν κρουαζιέρες στον Λίβανο, τώρα χρησιμοποιούνται για τη διαφυγή των αμάχων - με πολύ υψηλό αντίτιμο - Ελάχιστες πλέον οι διαθέσιμες θέσεις σε πτήσεις
LIFO NEWSROOM