Ευρωκοινοβούλιο: Η Λεπέν ενώνει δυνάμεις με τον Ορμπάν - Το μεγαλύτερο ακροδεξιό μπλοκ στην ιστορία

Ευρωκοινοβούλιο: Η Λεπέν ενώνει δυνάμεις με τον Ορμπάν - Το μεγαλύτερο ακροδεξιό μπλοκ στην ιστορία Facebook Twitter
0

Η ακροδεξιά ηγέτης της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν ένωσε τις δυνάμεις της με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν σε μια νέα ακροδεξιά συμμαχία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ομάδα του Ορμπάν στην οποία προσχώρησε και η Λεπέν, που ονομάζεται Πατριώτες για την Ευρώπη, γίνεται η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το μεγαλύτερο ακροδεξιό μπλοκ στην ιστορία. Η ανακοίνωση ήρθε μετά το αιφνιδιαστικό αποτέλεσμα στις γαλλικές εκλογές, όταν η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν ήρθε τρίτη μετά την τακτική ψηφοφορία για τον αποκλεισμό της ακροδεξιάς.

Ο Ζορντάν Μπαρντελά, που θεωρείται ευρέως ως υποψήφιος πρωθυπουργός της Εθνικής Συσπείρωσης, είναι τώρα πρόεδρος της νέας ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Ως πατριωτικές δυνάμεις, θα συνεργαστούμε για να ανακτήσουμε τους θεσμούς μας και να επαναπροσανατολίσουμε τις πολιτικές για να υπηρετήσουμε τα έθνη και τους λαούς μας», είπε σε δήλωσή του.

Η εθνικιστική, ευρωσκεπτικιστική ομάδα αποτελείται από 84 ευρωβουλευτές από 12 χώρες της ΕΕ.

Με επικεφαλής το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας Fidesz - πολιτικά άστεγοι από τότε που αποχώρησε από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) το 2021 - η ομάδα ιδρύθηκε μόλις πριν από οκτώ ημέρες από τον Όρμπαν, το κόμμα ANO του πρώην πρωθυπουργού της Τσεχίας Αντρέι Μπαμπις και τον αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος Ελευθερία Χέρμπερτ Κικλ, της Αυστρίας.

Ο ακροδεξιός ηγέτης της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι ευρωβουλευτές της Λέγκας θα ενταχθούν στην ομάδα. «Μετά από μια μακρά περίοδο εργασίας, η μεγάλη ομάδα πατριωτών, η οποία θα είναι καθοριστική για να αλλάξει το μέλλον της Ευρώπης, ζωντανεύει σήμερα στις Βρυξέλλες», δήλωσε ο Σαλβίνι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακολουθούν τα βήματα του ολλανδικού κόμματος Freedom, του ισπανικού Vox, του πορτογαλικού Chega, του Βέλγου αυτονομιστή Vlaams Belang και του Δανικού Λαϊκού Κόμματος.

«Ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να αλλάξουμε τη χάραξη πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε στους δημοσιογράφους η Κίνγκα Γκαλ, βετεράνος του Fidesz, η οποία θα διατελέσει αναπληρωτής του Μπαρντελά. Η ομάδα, είπε, θα προσπαθήσει να «προστατεύσει τις χριστιανικές ρίζες της Ευρώπης», να εξασφαλίσει «την ισχυρότερη δυνατή προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης» και μια «ισχυρή ανταγωνιστική Ευρώπη». Είπε ότι ελπίζει ότι σύντομα θα ενταχθούν και άλλα κόμματα που μοιάζουν με αυτά: «Η πόρτα παραμένει ανοιχτή για άλλους που επιθυμούν να συμμετάσχουν».

Η ακροδεξιά Alternative für Deutschland, ωστόσο, δεν έχει προσκληθεί να συμμετάσχει, αφού αποβλήθηκε από μια προηγούμενη συμμαχία με τη Λεπέν , όταν ο επικεφαλής υποψήφιος της είπε ότι τα SS - η κύρια παραστρατιωτική δύναμη των Ναζί - «δεν ήταν όλοι εγκληματίες».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο «μυστικός πόλεμος» της Μοσάντ κατά της Χεζμπολάχ: Οι βομβητές και η εξόντωση Νασράλα

Διεθνή / Ο «μυστικός πόλεμος» της Μοσάντ κατά της Χεζμπολάχ: Οι βομβητές και η εξόντωση Νασράλα

Το 2015 ξεκίνησε να εφαρμόζεται το σχέδιο - Πώς εξελίχθηκε η απολύτως μυστική επιχείρηση - Ο ρόλος άγνωστης γυναίκας στην πώληση των συσκευών στη Χεζμπολάχ - Οι κίνδυνοι και τα ρίσκα των Ισραηλινών
LIFO NEWSROOM
Σόου Ντόναλντ Τραμπ με Έλον Μασκ επί σκηνής στο Μπάτλερ

Διεθνή / Σόου Ντόναλντ Τραμπ με Έλον Μασκ επί σκηνής στο Μπάτλερ

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών επέστρεψε δίνοντας σόου για τους φανατικούς του υποστηρικτές, με τον Έλον Μασκ να χοροπηδά επί σκηνής για να τον αποθεώσει - «Όπως έλεγα...», ξεκίνησε την ομιλία του - Ενός λεπτού σιγή και τέσσερις ήχοι καμπάνας για τον νεκρό και τους τραυματίες - Ακούστηκε και το Ave Maria
LIFO NEWSROOM