Η Φαβορίτα είναι λατρεμένο στυλ που θυμίζει άλλες εποχές με πικάπ και δίσκους, γυάλινα διάφανα πιατάκια του γλυκού, έπιπλα με σκαλίσματα και συναντήσεις σε καφενεία της γειτονιάς. Αυτή η ατμόσφαιρα μεταφέρεται στην πλατεία Αβησσυνίας σαν σκηνικό που στήθηκε για ταινία της Φίνος. Τα πολύχρωμα καρεκλάκια με τα χαρακτηριστικά καλώδια σού τραβούν το βλέμμα, ενώ οι παρέες –εδώ συναντιούνται πολλές και διαφορετικές γενιές– ακούγονται από μακριά.

 

Η ζωντάνια είναι χαρακτηριστικό της περιοχής όπου πρωταγωνιστούν ακόμα τα παλαιοπωλεία με την πραμάτεια τους, τα φωναχτά παζάρια και τα πληθωρικά αντικείμενα που διηγούνται τις δικές τους ιστορίες. Η Φαβορίτα ήρθε να δέσει με αυτό το ιστορικό κομμάτι της Αθήνας που αναδίδει μια άλλη μαγεία. Αυθεντικό όσο και το Μοναστηράκι, το νέο στέκι του κέντρου σε υποδέχεται σε μια δροσερή «πλατεία» γεμάτη δέντρα και σου σερβίρει από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ αληθινές γεύσεις και κυρίως αληθινές στιγμές.

 

Φαβορίτα
Φωτ.: Θάλεια Ιωάννου/ LIFO

 

Οι συνταγές είναι εμπνευσμένες από την ελληνική κουζίνα, δίνοντας ακόμα και στο ξενόφερτο brunch μια νότα ντόπιας φιλοξενίας. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις σφακιανή πίτα με μέλι, σαλάτα με αμπελοφάσουλα, αγγούρι, κολοκύθι, Μαστέλο Χίου και δροσερή σος δυόσμου. Εκείνο όμως που πραγματικά θα απολαύσεις είναι τα απογευματινά ή βραδινά κοκτέιλ που συνδυάζονται με γνωστές γεύσεις, κλασικές και αγαπημένες. Μη διστάσεις, λοιπόν, να παραγγείλεις κάποια από τις signature προτάσεις της λίστας και να τη συνοδεύσεις με κεφτεδάκια κλασικά, μαμαδίστικα και άκρως γευστικά.

 

Κάθε τόσο θα πετύχεις και κάποια live ή events που ταιριάζουν με την όλη ατμόσφαιρα, ενώ οι μουσικές από το ελληνικό ρεπερτόριο –από Θανάση Παπακωνσταντίνου και Χατζηφραγκέτα μέχρι Καζαντζίδη – παίζουν καθημερινά τον δικό τους ρόλο, και μάλιστα πολύ επιτυχημένα.

 

Μπαίνοντας στον χώρο, θα χαζέψεις τις καδραρισμένες φωτογραφίες που φτιάχνουν ένα περίεργο παζλ της σύγχρονης ιστορίας για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι. Εδώ ο Κόκοτας φιγουράρει δίπλα στον Ταραντίνο γιατί στη Φαβορίτα όλα βρίσκουν τη δική τους θέση.

 

Πλατεία Αβησσυνίας 10, Μοναστηράκι, 210 3210016 

Social: favorita.athens

Οδηγός Γεύσης