Πάνω από 2.400 ζώα έχουν θανατωθεί μέχρι στιγμής, για την αντιμετώπιση της πανώλης, με την οποία νοσούν αιγοπρόβατα στη Θεσσαλία.
Όπως ανακοινώθηκε έχουν εντοπιστεί 8 κρούσματα στην περιοχή της Καλαμπάκας ένα στην Ελασσόνα, ενώ μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί πάνω από 2.400 ζώα. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στο πρόβλημα της πανώλης ενώ έκανε λόγο για ένα πρωτοφανές γεγονός.
«Πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε κρούσμα πανώλης στα μικρά μηρυκαστικά το οποίο πέρα από την περιοχή των Τρικάλων στην οποία εντοπίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, έχει εντοπιστεί και στην περιοχή της Ελασσόνας», είπε.
«Δεν τίθεται κανένα θέμα δημόσιας υγείας. Δεν είναι απειλεί για τον άνθρωπο είναι μια εντελώς ξεχωριστή νοσολογική οντότητα η οποία αφορά μόνο τα αιγοπρόβατα», τόνισε ο αρμόδιος υπουργός.
Για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες ο υπουργός αναφέρθηκε στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή οδηγία. «Η ευρωπαϊκή οδηγία δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές και θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα»
«Τον επόμενο καιρό θα καταφέρουμε να βάλουμε την κατάσταση σε έναν έλεγχο, με στόχο τη μη μετάδοση της νόσου, γιατί περί αυτού πρόκειται. Κυρίως για να προστατεύσουμε ουσιαστικά την καρδιά της παραγωγής των γαλακτοκομικών προϊόντων και της φέτας που είναι εκεί, στην περιοχή της Ελασσόνας και να δώσουμε, να στηρίξουμε με αυτόν τον τρόπο όλον αυτόν τον παραγωγικό κόσμο που πλέον φαίνεται ότι αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα», συμπλήρωσε ο Κώστας Τσιάρας.
Την ίδια ώρα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας έχει ζητήσει να κηρυχθεί ολόκληρη η Θεσσαλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να επιστρατευτούν περισσότεροι κτηνίατροι και να αυξηθούν οι δειγματοληψίες στα ζώα.
Κτηνίατροι υπάρχουν σε κτηνοτροφικές μονάδες προκειμένου να κάνουν δειγματοληψία και να διαπιστωθεί αν έχει διαδοθεί η νόσος γιατί όλα τα ζώα τα οποία νοσούν θα πρέπει όλα να θανατωθούν.
Μέχρι αυτή την ώρα έχουν εντοπιστεί συνολικά εννέα κρούσματα πανώλης, τα οκτώ στην Καλαμπάκα και ένα στην Ελασσόνα.
Ανησυχία επικρατεί ανάμεσα στους κτηνοτρόφους καθώς υπάρχει κίνδυνος οικονομικής καταστροφής του κλάδου. Μόνο στον δήμο Ελασσόνας υπάρχουν πάνω από 450 κτηνοτροφικές μονάδες.
Με πληροφορίες από ΕΡΤnews