Καλαμπάκα: Κρούσμα πανώλης σε εκτροφείο αιγοπροβάτων

Καλαμπάκα: Κρούσμα πανώλης σε εκτροφείο αιγοπροβάτων Facebook Twitter
Αιγοπρόβατα / Φωτ. αρχείου: SOOC
0

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εντόπισαν και επιβεβαίωσαν την ύπαρξη κρούσματος πανώλης σε εκτροφή αιγοπροβάτων στην Καλαμπάκα.

Από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του νοσήματος και συγκεκριμένα:

Ενεργοποιήθηκε το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων και της Εθνικής Ομάδας Ειδικών για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων για την αντιμετώπιση του νοσήματος στην Π.Ε. Τρικάλων όπως προβλέπει το άρθρο 7 του Σχεδίου αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση των ασθενειών του Παραρτήματος I του π.δ. 138/1995 (Α’88) (Απόφαση 1747/386028/14.12.2023 ΦΕΚ Β΄ 7121 18.12.2023) και έχουν δοθεί οι σχετικές κατευθύνσεις του Τοπικού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων.

Τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπει το παραπάνω σχέδιο καθώς και η κείμενη κοινοτική νομοθεσία (κανονισμός ΕΕ 687/2020) και συγκεκριμένα:

  • Μέτρα στην μολυσμένη εκμετάλλευση (θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων).
  • Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.
  • Οριοθέτηση ζωνών Προστασίας και Επιτήρησης γύρω από την μολυσμένη εκτροφή.
  • Μέτρα στις ανωτέρω ζώνες.
  • Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.

Με εντολή του Υπουργού, κ. Κωνσταντίνου Τσιάρα, αύριο 12/07/2024 μεταβαίνει κλιμάκιο με επικεφαλής τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χρήστο Κέλλα, τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Στρατάκο, τον γενικό διευθυντή Κτηνιατρικής κ. Μάκη Αλεξανδρόπουλο και τον προϊστάμενο του Τμήματος Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων κ. Γεώργιο Κόμητα.

Το κλιμάκιο θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Περιφέρειας Θεσσαλίας των Κτηνιατρικών υπηρεσιών της ΠΕ Τρικάλων και τοπικούς φορείς των κτηνοτρόφων, προκειμένου να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός και η άμεση εφαρμογή των μέτρων εκρίζωσης του νοσήματος.

«Υπενθυμίζεται, ότι ο ιός της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν έχει καμία σχέση με την δημόσια υγεία», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ