Παραμένει το «μυστήριο» με τη σύλληψη του βαρόνου των ναρκωτικών «El Mayo»

Παραμένει το «μυστήριο» με τη σύλληψη του βαρόνου των ναρκωτικών «El Mayo» Facebook Twitter
0

Παραμένει το «μυστήριο» γύρω από τη σύλληψη του βαρόνου των ναρκωτικών «El Mayo» από το Μεξικό, καθώς ο διαβόητος άνδρας βρίσκεται υπό κράτηση στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Μεξικό διαβεβαίωσε χθες Παρασκευή ότι η χώρα του δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή στην προετοιμασία της επιχείρησης που οδήγησε στη σύλληψη στα τέλη Ιουλίου στις ΗΠΑ του Ισμαέλ «El Mayo» Σαμπάδα, διαβόητου ηγέτη του καρτέλ των ναρκωτικών Σιναλόα.

«Θέλω να κατανοήσετε ξεκάθαρα πως δεν αναπτύχθηκε κανένας πόρος των ΗΠΑ (σ.σ.: στο μεξικανικό έδαφος) στην επιχείρηση αυτή», επέμεινε ο κ. Σαλασάρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη μεξικανική πρωτεύουσα.

Έκανε τη δήλωση αυτή αντιδρώντας σε σχόλια του μεξικανού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ περί έλλειψης «συνεργασίας» από πλευράς αμερικανικών αρχών όσον αφορά την —αντάξια κινηματογραφικής ταινίας— σύλληψη του βαρόνου των ναρκωτικών.

Παραμένει το «μυστήριο» με τη σύλληψη του βαρόνου των ναρκωτικών «El Mayo» Facebook Twitter

Του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών, ξέπλυμα χρήματος, σύσταση και συμμορία και συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη φόνου

Ο «El Mayo» συνελήφθη την 25η Ιουλίου στο Νέο Μεξικό, στις νότιες ΗΠΑ, αμέσως μετά την προσγείωση ιδιωτικού αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε, μαζί με τον Χοακίν Γκουσμάν Λόπες, έναν από τους γιους του Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν. Οι κ.κ. Σαμπάδα και Γκουσμάν υπήρξαν συνιδρυτές του καρτέλ· ο «Ελ Τσάπο» εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε φυλακή υψίστης ασφαλείας των ΗΠΑ.

Αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο «El Mayo» παραπλανήθηκε από τον κ. Γκουσμάν Λόπες ώστε να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος, ή ότι του στήθηκε ενέδρα κι εξαναγκάστηκε να το κάνει. Δικηγόρος του κ. Σαμπάδα, ο Φρανκ Πέρες, υποστηρίζει ότι ο εντολέας του «απήχθη».

Ο Κεν Σαλασάρ αναγνώρισε χθες πως ο «El Mayo» έφθασε στα τέλη Ιουλίου στις ΗΠΑ «παρά τη θέλησή του». Απεναντίας, μετά την προσγείωση, ο Χοακίν Γκουσμάν Λόπες «παραδόθηκε οικειοθελώς» στις αμερικανικές δυνάμεις ασφαλείας, πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Την Τρίτη, ο κ. Λόπες Ομπραδόρ είπε πως οι αρχές των ΗΠΑ διεξήγαγαν «συνομιλίες» με τον Χοακίν Γκουσμάν Λόπες προτού ο τελευταίος πάρει το αεροσκάφος και πάει στη χώρα αυτή μαζί με τον «El Mayo».

Ο μεξικανός πρόεδρος δήλωσε ακόμη πως περιμένει «επίσημη ενημέρωση» από την Ουάσιγκτον, κάνοντας λόγο για «λεπτή υπόθεση», που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «μείζονα διένεξη».

Ο «El Mayo», 76 ετών, δήλωσε αθώος όταν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών, ξέπλυμα χρήματος, σύσταση και συμμορία και συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη φόνου από ομοσπονδιακή δικάστρια στο Τέξας.

Ο Χοακίν Γκουσμάν Λόπες, 38 ετών, ο οποίος κρατείται στο Σικάγο (Ιλινόι), δήλωσε επίσης αθώος όταν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών, ξέπλυμα χρήματος και οπλοκατοχή.


Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραμπ: «Οι εκλογές ήταν νοθευμένες» – Επίθεση σε Μπάιντεν, FEMA και Νιούσομ στην πρώτη του συνέντευξη ως πρόεδρος

Διεθνή / Η πρώτη συνέντευξη Τραμπ ως πρόεδρος - Οι «τρομοκράτες» μετανάστες που θα απελαθούν και το ζήτημα του TikTok

«Είναι τόσο σημαντικό για την Κίνα να κατασκοπεύει τα μικρά παιδιά που βλέπουν τρελά βίντεο;» αναρωτήθηκε, ενώ σημείωσε ότι «αν είναι να κατηγορούμε το TikTok, γιατί να μη μιλήσουμε για όλα τα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα;»
LIFO NEWSROOM
Μάικλ Μπλούμπεργκ: Ο δισεκατομμυριούχος δεσμεύεται να καλύψει το κενό της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού

Διεθνή / Μάικλ Μπλούμπεργκ: Ο δισεκατομμυριούχος δεσμεύεται να καλύψει το κενό της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού

Η Συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφηκε πριν από δέκα χρόνια υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έχει στόχο να περιορίσει την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας μέσω της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου
LIFO NEWSROOM
Η επίσκοπος που τόλμησε να πει αλήθειες στον Τραμπ: «Θα υψώσει κανείς τη φωνή του;»

Διεθνή / Η επίσκοπος που τόλμησε να πει αλήθειες στον Τραμπ: «Θα υψώσει κανείς τη φωνή του;»

Η Επίσκοπος Μπάντε ανέβηκε στην εξέχουσα αυτή θέση χωρίς πραγματική πολιτική δύναμη, παρά μόνο με την πνευματική εξουσία που προσφέρει ο ρόλος της και η δυνατότητα να μιλήσει ανενόχλητη για 14 λεπτά
LIFO NEWSROOM