«Μας χάκαραν από το εξωτερικό» λέει το επιτελείο του Τραμπ και δείχνει προς το Ιράν

«Μας χάκαραν από το εξωτερικό» λέει το επιτελείο του Τραμπ και δείχνει προς το Ιράν Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Η ομάδα που διεξάγει την εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου υποψήφιου για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε χθες Σάββατο πως υπέστη ηλεκτρονική πειρατεία, κατηγορώντας παράγοντα «στο εξωτερικό» πως παρεισέφρησε στις εσωτερικές επικοινωνίες της και τις υπέκλεψε, όπως και φάκελο για τον Τζ. Ντ. Βανς, τον υποψήφιο της παράταξης για την αντιπροεδρία.

Η ομάδα του κ. Τραμ έκανε τον υπαινιγμό πως πίσω από την ηλεκτρονική πειρατεία βρισκόταν το Ιράν.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Politico ανέφερε προηγουμένως πως έλαβε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από ανώνυμο χρήστη, με συνημμένα εσωτερικά έγγραφα της εκστρατείας.

«Τα έγγραφα αυτά αποκτήθηκαν παράνομα από ξένες πηγές εχθρικές προς τις ΗΠΑ, με πρόθεση ανάμιξης στις εκλογές του 2024 και πρόκλησης χάους στην δημοκρατική διαδικασία μας», ανέφερε εκπρόσωπος της εκστρατείας του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου, ο Στίβεν Τσανγκ. Ο κ. Τσανγκ αναφέρθηκε σε έκθεση για το συμβάν που δημοσιοποιήθηκε από την Microsoft νωρίτερα αυτή την εβδομάδα κι αναφέρει πως ιρανοί κυβερνοπειρατές «έστειλαν τον Ιούνιο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που περιείχε ‘αγκίστρι’ σε ανώτερο στέλεχος ομάδας που διεξάγει προεκλογική εκστρατεία υποψήφιου προέδρου».

Η ιρανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη αντέτεινε πως οι αρχές του Ιράν δεν έχουν «ουδεμία πρόθεση να αναμιχθούν στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ», ούτε να προβούν σε κυβερνοεπιθέσεις.

Η σχέση του πρώην προέδρου με το Ιράν ήταν εξαιρετικα τεταμένη κατά τη διάρκεια της θητείας του. Επί των ημερών του, το 2020, σκοτώθηκε σε αμερικανική επιδρομή στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης ο στρατηγός Κάσεμ Σουλεϊμάνι —ο επικεφαλής της δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης—, ενώ οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος επέζησε μόλις όταν έγινε απόπειρα δολοφονίας του τον Ιούλιο. Αν και δεν προέκυψε καμιά ένδειξη πως ο δράστης συνδεόταν με το Ιράν, το CNN ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν πληροφορίες περί ιρανικού σχεδίου εναντίον του κ. Τραμπ. Η Τεχεράνη διέψευσε κατηγορηματικά την πληροφορία.

Ανάμεσα στα έγγραφα που εστάλησαν στο Politico: φάκελλος έκτασης 271 σελίδων με δημόσια διαθέσιμα στοιχεία για τον κ. Βανς, υποψήφιο αντιπρόεδρο του κ. Τραμπ στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Το 2016, χιλιάδες εσωτερικά μηνύματα εσωτερικού ταχυδρομείου των της εθνικής επιτροπής των Δημοκρατικών είχαν επίσης αποκαλυφθεί έπειτα από πειρατεία, φέρνοντας στο φως επικοινωνίες τις Χίλαρι Κλίντον, τότε υποψήφιας της παράταξης και αντίπαλης του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο θυελλώδης μεγιστάνας, ο οποίος είχε καταγάγει απρόσμενη νίκη στις εκλογές εκείνης της χρονιάς, επικρίθηκε έντονα επειδή ενθάρρυνε την υποκλοπή του υλικού των Δημοκρατικών, ενέργεια για την οποία κατηγορήθηκε η Ρωσία.

Με πληροφορίες από BBC, Guardian, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βούτσιτς για τα επεισόδια στο κοινοβούλιο: «Έφεραν καπνογόνα κρυμμένα στα εσώρουχά τους»

Διεθνή / Βούτσιτς για τα επεισόδια στο κοινοβούλιο: «Έφεραν καπνογόνα κρυμμένα στα εσώρουχά τους»

Ο Βούτσιτς αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην περίπτωση της Σόνια Ίλιτς, μιας εγκύου οκτώ μηνών, η οποία τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων χαρακτηρίζοντας το αγέννητο παιδί ως «σύμβολο της νίκης ενάντια στην έγχρωμη επανάσταση»
LIFO NEWSROOM
Τριντό: «Είμαστε Καναδοί, θα παλέψουμε και θα νικήσουμε» - Ανακοίνωσε αντίμετρα στους δασμούς του Τραμπ

Διεθνή / Τριντό: «Είμαστε Καναδοί, θα παλέψουμε και θα νικήσουμε» - Ανακοίνωσε αντίμετρα στους δασμούς του Τραμπ

«Ο Καναδάς δεν θα γίνει ποτέ η 51η πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε κατηγορηματικά, εκφράζοντας αβεβαιότητα για το αν υπάρχουν διαπραγματευτικά περιθώρια με την Ουάσινγκτον
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς: 20.000 στρατιώτες από μία τυχαία χώρα δεν θα διασφαλίσουν την ειρήνη στην Ουκρανία

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: 20.000 στρατιώτες από μία τυχαία χώρα δεν θα διασφαλίσουν την ειρήνη στην Ουκρανία

«Αν θέλεις να διασφαλίσεις ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα εισβάλει ξανά στην Ουκρανία, η καλύτερη εγγύηση ασφαλείας είναι να προσφέρεις στους Αμερικανούς οικονομικό όφελος στο μέλλον της Ουκρανίας» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM