Το σύνηθες παιχνίδι με τα παρατσούκλια του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει καμία σχέση με όσα έχουμε ακούσει στο παρελθόν.
Στο μακρινό 2016 χρησιμοποίησε ηλίθιους αλλά αποτελεσματικούς χαρακτηρισμούς για τους συνυποψηφίους του, όπως «Low-Energy Jeb» (χαμηλής ενέργειας Τζεμπ), «Lyin' Ted» (ψεύτης Τεντ) και «Liddle Marco». Οι πιο πρόσφατες προσβολές του όμως ήταν είτε τεμπέλικες («Sleepy Joe») είτε συγκεχυμένες (Letitia «Peekaboo» James). Έτσι, αφού δοκίμασε μερικές προσβολές για την Κάμαλα Χάρις που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία («Laffin’ Kamala» και «Lyin' Kamala»), αυτή την εβδομάδα λάνσαρε άλλη μια βλακεία: «Kamabla».
Το παρατσούκλι εμφανίστηκε για πρώτη φορά το βράδυ της Δευτέρας σε μια διπλή ανάρτηση στο Truth Social. Χρησιμοποίησε το «Kamabla» ή «Crazy Kamabla» σε επτά ακόμη αναρτήσεις τις επόμενες δύο ημέρες. Κάποια στιγμή, εξήγησε γιατί αποκαλεί τη Χάρις «τρελή» −επειδή «είναι, πράγματι, ΤΡΕΛΗ», είπε−, αλλά δεν ανέλυσε το μέρος του νέου προσωνυμίου που πραγματικά προκαλεί σύγχυση.
Ο εκπρόσωπός του, Doug Burgum, όταν ρωτήθηκε για το νέο αυτό παρατσούκλι κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CNN, απέφυγε να απαντήσει, αλλά ούτε ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ, J.D. Vance, ήταν περισσότερο διαφωτιστικός. Είπε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι ο Πρόεδρος αρέσκεται στο να αποδίδει ονόματα και δεν νομίζω ότι θα συνεχίσει να την αποκαλεί έτσι στο υπόλοιπο της προεκλογικής εκστρατείας».
Όταν ζητήθηκαν εξηγήσεις από την επίσημη ομάδα εκστρατείας του Τραμπ, απέφυγαν να απαντήσουν. Ο εκπρόσωπος της εκστρατείας του Τραμπ, Στίβεν Τσανγκ, δήλωσε: «Το “Kamabla” αντιπροσωπεύει όλο τον πόνο και τη δυστυχία που η κυβέρνηση Μπάιντεν - Χάρις έφερε σε κάθε Αμερικανό». Τι σημαίνει λοιπόν στην πραγματικότητα το «Kamabla»; Απ’ ό,τι φαίνεται, κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα, αλλά αυτές είναι μερικές από τις επικρατέστερες θεωρίες:
Μία από τις πιο δημοφιλείς εικασίες είναι ότι ο Τραμπ προσπαθεί να βάλει τη λέξη «blah» στο όνομα της Χάρις. Η πιο πιθανή προφορά είναι «Kama-blah», αλλά ο Τραμπ δεν το έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, οπότε δεν ξέρουμε πραγματικά. Σε μια εμφάνισή του στην εκπομπή «Fox & Friends» το πρωί της Τετάρτης, αναφερόταν στη Χάρις μόνο ως «αυτή» και «εκείνη». Αλλά αν αυτό εννοούσε ο Τραμπ, γιατί δεν το έγραψε «Kamablah»; Ποιον ορισμό του «blah» χρησιμοποιεί: «βαρετό» ή «ανόητη ή επιτηδευμένη φλυαρία»; Ή και τα δύο; Εξακολουθεί να είναι πολύ συγκεχυμένο.
Μια άλλη θεωρία είναι ότι είναι ένας συνδυασμός των ονομάτων «Κάμαλα» και «Ομπάμα». Κατά βάθος, ο Τραμπ θα ήθελε να κατέβει εναντίον της βασικής πολιτικής του νέμεσης, του Μπαράκ Ομπάμα. Στις αρχές της προεκλογικής εκστρατείας του 2024, διατύπωσε μια θεωρία συνωμοσίας που υποστήριζε ότι ο πρώην Πρόεδρος ήταν εκείνος που πραγματικά διοικούσε κατά την κυβέρνηση Μπάιντεν. Έχει επανειλημμένως πει −τουλάχιστον επτά φορές− δημοσίως το όνομα «Ομπάμα» ενώ εννοούσε «Μπάιντεν». Από την άλλη, αν αυτός ήταν ο στόχος του, το «Kamabla» είναι αλλόκοτο, αφού τα δύο ονόματα συνδυάζονται ευκολότερα ως εξής: «Kobamala».
Ένας δημοσιογράφος πρότεινε μια άλλη εξήγηση: «Αν προφέρεις λάθος το "Κάμαλα", όπως κάνει ο Τραμπ, τότε το b το κάνει να ακούγεται σαν να βρίσκεται η λέξη "mob" (μαφία) στη μέση του ονόματός της». Ενδιαφέρουσα θεωρία, αλλά γιατί το "mob" αποτελεί επίθεση στη Χάρις; Ο Τραμπ εδώ και μήνες αναφέρεται στην «εγκληματική οικογένεια Μπάιντεν», αλλά δεν έχει στρέψει ακόμη αυτή την επίθεση στη Χάρις. Και γιατί δεν το γράφει «Kamobla»;
Μήπως είναι ένα σκόπιμο ορθογραφικό λάθος που έχει σκοπό να τον κάνει δείξει κυρίαρχος του παιχνιδιού; Ο Τραμπ για ένα διάστημα αποκαλούσε τον Ρον ΝτεΣάντις «Ρομπ», οπότε ίσως απλώς παραποιεί το όνομα της Χάρις για να δείξει ότι δεν θα μπει στον κόπο να μάθει τη σωστή ορθογραφία.
Μήπως είναι ένα σκόπιμο ορθογραφικό λάθος ρατσιστικού περιεχομένου; Ο Τραμπ για μεγάλο διάστημα αποκαλούσε την Ελίζαμπεθ Γουόρεν «Ποκαχόντας» και την πρώην υπουργό Εργασίας του, Ελέιν Τσάο, «η γυναίκα του Μιτς ΜακΚόνελ που αγαπάει την Κίνα, η Κόκο Τσόου». Έτσι, το ότι ο Τραμπ είναι απλώς ρατσιστής είναι πάντα μια καλή εικασία όταν πρόκειται για ανεξήγητα παρατσούκλια.
Αλλά για ποιους ακριβώς λόγους είναι ρατσιστικό το «Kamabla»; Και πάλι, κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος. Κάποιοι πιστεύουν ότι προσπαθεί να τονίσει τις ινδικές ρίζες της, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι προσπαθεί να κολλήσει στο όνομά της τη λέξη «Black» – «Μαύρη». Είναι επίσης πιθανό ότι ο Τραμπ προσπαθεί να «υποβιβάσει» τη Χάρις υπονοώντας ότι έχει ένα περίεργο όνομα που είναι αδύνατο να το προφέρεις και να το γράψεις σωστά. Ο Τραμπ έκανε το ίδιο με τη Νίκι Χέιλι, την τελευταία Μαύρη γυναίκα εναντίον της οποίας έβαλε υποψηφιότητα. Κατά τη διάρκεια των προκριματικών του 2024 για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, υπενθύμιζε συνεχώς ότι η πρώην κυβερνήτρια της Νότιας Καρολίνας γεννήθηκε με το όνομα Nimarata Nikki Randhawa, υπονοώντας ότι έκρυβε την πραγματική της ταυτότητα, αν και χρησιμοποιούσε το μεσαίο της όνομα. Ο Τραμπ δεν έγραψε ποτέ σωστά το μικρό όνομα της Χέιλι σε αυτές τις επιθέσεις, αναφερόμενος σε αυτήν αντ' αυτού ως «Νιμράντα» και «Νίμπρα».
Από την άλλη, ίσως να το υπεραναλύουμε. Είναι εξίσου πιθανό ο Τραμπ να έγραψε κατά λάθος «Kamabla» στην πρώτη του ανάρτηση στο Truth Social και στη συνέχεια να το επανέλαβε άλλες επτά φορές για να καλύψει το λάθος του. Ίσως να μη μάθουμε ποτέ τι σημαίνει πραγματικά το «Kamabla». Άλλωστε, ούτε για το «covfefe» πήρε ποτέ το αμερικανικό κοινό μια ικανοποιητική εξήγηση, μια λέξη που έγινε viral όταν ο Τραμπ την έγραψε σε ένα tweet προσπαθώντας μάλλον να γράψει «coverage» − κάλυψη από τον Τύπο.