Φωτιά στην Αττική - Λέκκας: Οι τέσσερις λόγοι που εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα

Φωτιά στην Αττική - Λέκκας: Οι τέσσερις λόγοι που εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας, ανέλυσε τους παράγοντες που οδήγησαν στην ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς στη βορειοανατολική Αττική και εξήγησε γιατί η περιοχή πλήττεται συχνά από μεγάλες φωτιές. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, η πυρκαγιά ήταν μοναδική στο είδος της, καθώς από δασική μετατράπηκε σε αστική, επηρεάζοντας πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Αρκετοί παράγοντες συνέβαλαν στην επέκταση της φωτιάς, όπως η απόλυτη ξηρασία, αποτέλεσμα της έλλειψης βροχοπτώσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα, που οδήγησε σε σχεδόν μηδενική υγρασία στο δάσος. Επίσης, το πυκνό δάσος ήταν γεμάτο καύσιμη ύλη, ενώ οι θυελλώδεις άνεμοι, οι οποίοι έφταναν έως και τα 8 μποφόρ λόγω της κλιματικής κρίσης, επιδείνωσαν την κατάσταση.

Η μορφολογία του εδάφους έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο, καθώς η πυρκαγιά ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και τροφοδοτήθηκε από τα ανοδικά ρεύματα, τα οποία διευκόλυναν τη γρήγορη διάδοσή της. Η φωτιά κινήθηκε προς την Πεντέλη, όπου οι μορφολογικές κλίσεις και οι ανοδικοί άνεμοι την οδήγησαν σε κατοικημένες περιοχές, όπως η Νέα Πεντέλη και τα Βριλήσσια, και τελικά στον αστικό ιστό.

Όταν η πυρκαγιά εισήλθε στον αστικό ιστό, βρήκε νέα καύσιμη ύλη, όπως ακαθάριστα οικόπεδα και εγκαταστάσεις με εύφλεκτα υλικά, γεγονός που αύξησε τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος στους 650 βαθμούς Κελσίου. Αυτό διαπιστώθηκε από το λιώσιμο των ζαντών αλουμινίου σε αυτοκίνητα, επιβεβαιώνοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Η ανάλυση του κ. Λέκκα καταδεικνύει τη συνδυαστική επίδραση της ξηρασίας, των ισχυρών ανέμων, της μορφολογίας του εδάφους και της κλιματικής κρίσης στην καταστροφική εξάπλωση της πυρκαγιάς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για καλύτερη προετοιμασία και διαχείριση τέτοιων φυσικών καταστροφών. 

«Εκείνο το οποίο θα ήθελα να επισημάνω από περιβαλλοντικής πλευράς είναι ότι από εδώ και πέρα δεν θα πρέπει να χάσουμε ούτε ένα δέντρο μέσα στην Αττική. Η εναπομείνασα έκταση μέσα στην Αττική είναι περίπου 1.000.000 στρέμματα. Συνεπώς χρειάζεται πάρα πάρα πολύ προσοχή στο να δούμε πώς θα δράσουμε» κατέληξε.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ