Φωτιά στην Αττική: 103 αυτοψίες σε σπίτια μέχρι στιγμής - 32 πλήρως ακατάλληλα, 39 με μεγάλες ζημιές

Φωτιά στην Αττική: 103 αυτοψίες σε σπίτια μέχρι στιγμής - 32 πλήρως ακατάλληλα, 39 με μεγάλες ζημιές Facebook Twitter
Φωτιά στην Αττική / © Eurokinissi
0

Αυτοψίες σε σπίτια και στους οκτώ δήμους που μετρούν πληγές από την φωτιά στη βορειοανατολική Αττική διενεργούν κλιμάκια του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου οι πυρόπληκτοι να μπορέσουν να λάβουν την πρώτη κρατική αρωγή που τους αναλογεί.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 103 αυτοψίες σε σπίτια, με τα αρμόδια κλιμάκια να διαπιστώνουν ότι 71 είναι προσωρινά ακατάλληλα - εκ των οποίων τα 32 έχουν καταστραφεί ολοσχερώς

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος, διευκρινίζοντας ότι οι αυτοψίες συνεχίζονται τόσο στα σπίτια, όσο και στις πυρόπληκτες επιχειρήσεις. Όπως εξήγησε, η κρατική στεγαστική συνδρομή θα καλύψει το 80% της αποκατάστασης και το υπόλοιπο 20% θα είναι άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Δημοσίου.

Μέχρι τις 21 Αυγούστου θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τους πυρόπληκτους

«Έχουν ετοιμαστεί όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, έγιναν οι συνεδριάσεις των επιτροπών, έχουν ετοιμαστεί οι ΚΥΑ και τώρα είμαστε σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, η οποία λειτουργεί σε μία στενότερη συνεργασία με εμάς, έτσι ώστε μέχρι τις 21 Αυγούστου να ανοίξει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, όπου εκεί oι συμπολίτες μας που έχουν ζημιές στα σπίτια τους ή στις επιχειρήσεις τους, θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για την πρώτη αρωγή» τόνισε ο κ. Τριαντόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ.  

Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «χορηγούμε πρώτη αρωγή αντί στεγαστικής συνδρομής 5.000 και 10.000 ευρώ στους πολίτες των οποίων τα σπίτια, τα κτίρια έχουν υποστεί ζημιές. Και όταν αναφερόμαστε σε κίτρινα είναι τα κτίρια που έχουν πάθει ζημιές, αλλά είναι προσωρινά ακατάλληλα και επισκευάσιμα και κόκκινα είναι τα ακατάλληλα κτίρια που ταυτόχρονα οι επιτροπές μας που είναι στο πεδίο από την πρώτη στιγμή βγάζουν και πρωτόκολλα κατεδάφισης». 

«Ουσιαστικά είναι μια πρώτη βοήθεια για να μπορέσουν μαζί με τους ιδιώτες μηχανικούς να φτιάξουν τον φάκελο επισκευής, να κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία. Έχουμε και γραφείο στην περιοχή. Είναι το ΤΑΕΦΚ Ανατολικής Αττικής έτσι ώστε να μπορούν οι πολίτες να υποβάλλουν για να προχωρήσει μετά το κομμάτι της στεγαστικής συνδρομής που καλύπτει μέχρι το 80 %[…] » υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Τριαντόπουλος. 

Συμπλήρωσε ότι «αυτή τη στιγμή ήδη είναι τα κλιμάκια του Υπουργείου μας και κάνουν αυτοψίες στην περιοχή. Έχουν γίνει 103 αυτοψίες μέχρι πριν από 2 – 3 ώρες και συνεχίζονται και τις ώρες που μιλάμε οπότε θα έχουμε τα στοιχεία και μπορώ να σας τα δώσω -για τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα όσον αφορά τα κτίρια και τα σπίτια- ενώ υπάρχουν άλλα 10 κλιμάκια για όσον αφορά τις επιχειρήσεις. Είναι κλιμάκια, είναι επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφέρειας (Αττικής) με την οποία πάλι συνεργαζόμαστε. 

»Άρα είναι στο πεδίο αυτή τη στιγμή και γίνονται οι αυτοψίες, τόσο όσον αφορά τα σπίτια και όσον αφορά και τις επιχειρήσεις. Εκεί γίνεται σε συνεργασία όσον αφορά τα σπίτια με τους Δήμους, δηλαδή τα κλιμάκια τα δικά μας έρχονται σε συνεννόηση με τον Δήμο και ο Δήμος, στελέχη του Δήμου, τους υποδεικνύουν και επισκέπτονται σπίτι – σπίτι έτσι ώστε να γίνει η καταγραφή των ζημιών». 

Στη συνέχεια είπε ότι όταν ανοίξει η πλατφόρμα «ο πολίτης θα κάνει την αίτηση και θα ανεβάσει το έγγραφο που θα έχει πάρει από τα κλιμάκια που έχουν κάνει τον έλεγχο που καταδεικνύουν ότι είναι κόκκινο ή κίτρινο. Άρα σε κάθε σπίτι που γίνεται η αυτοψία, τα κλιμάκια, οι πολιτικοί μηχανικοί που έχουν βγει έξω, καταχωρούν και λένε το σπίτι αυτό είναι κίτρινο, είναι κόκκινο ή είναι πράσινο». 

«Μέχρι πριν από 2 – 3 ώρες που είχα τα στοιχεία από τα κλιμάκια, έχουμε κάνει χθες και σήμερα 103 αυτοψίες -σε κτίρια, όχι σε επιχειρήσεις- και έχουν γίνει αυτοψίες και στους 8 δήμους. Από αυτές οι 71 είναι με μεγάλες ζημιές, δηλαδή κίτρινα και κόκκινα, 32 είναι τα κόκκινα και 39 είναι τα κίτρινα. Άρα έχουμε 71 περιπτώσεις με σοβαρές ζημιές σε κτίρια, κυρίως σε σπίτια από τις 103 μέχρι τώρα αυτοψίες, οι οποίες και συνεχίζονται, άρα μέχρι το απόγευμα θα έχουμε επικαιροποιημένα αυτά τα στοιχεία. 

»Η εικόνα που είχαμε από τους Δήμους μιλούσαν για 150 περιπτώσεις, αλλά ξέρετε, όταν ολοκληρωθούν οι αυτοψίες από τα κλιμάκια των μηχανικών θα έχουμε μια ακριβή εικόνα. Και αυτό μάλιστα γίνεται σε συνεργασία με τους δήμους. Γι’ αυτό και χθες δώσαμε στη δημοσιότητα με σχετικό δελτίο Τύπου και τα τηλέφωνα των Δήμων. Γιατί το ανάγλυφο της περιοχής δεν είναι πάρα πολύ εύκολο και υπάρχει μεγάλη διασπορά των σπιτιών ή των κτιρίων που έχουν πάθει ζημιές, οπότε σε αρκετές των περιπτώσεων μπορεί και κάποιοι από τον Δήμο να μην είναι σε θέση να γνωρίζουν. Άρα και οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν στον Δήμο, να δώσουν τα στοιχεία τους για να πάνε την επόμενη μέρα, τη μεθεπόμενη, τα κλιμάκια των πολιτικών μηχανικών». 

Από τα τέλη Αυγούστου η καταβολή της πρώτης κρατικής αρωγής στους πυρόπληκτους

Σε ερώτηση για το πότε θα φτάσουν τα χρήματα της πρώτης αρωγής στους πολίτες ο κ. Τριαντόπουλος απάντησε « έχοντας καθιερώσει τη διαδικασία αυτή από το 2021, ουσιαστικά αρχίζουμε και αρχίζουμε και καταβάλλουμε με το κλείσιμο ή με την υποβολή των αιτήσεων λίγες μέρες μετά τα χρήματα. Άρα από το σημείο που θα ανοίξει στις 21/8 η πλατφόρμα θα μείνει για μία εβδομάδα, δέκα ημέρες ανοιχτή, θα αρχίσουμε σταδιακά τη ροή». 

«Στόχος μας είναι από τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου να αρχίσουμε να καταβάλλουμε (τα χρήματα). Το έχουμε κάνει και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, οπότε νομίζω ότι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα να το κάνουμε και εδώ. Και πάντα πάντα κινούμαστε έτσι ώστε η πρώτη βοήθεια να φτάσει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Γι’ αυτό και θέλουμε και να γίνουν και πολύ γρήγορα οι αυτοψίες, έτσι ώστε να έχουν τα έγγραφα οι πολίτες στα χέρια τους για να τα ανεβάσουν στην πλατφόρμα μετά. Εμάς μας παίρνει μία ή δύο ημέρες μέχρι να γίνει η πληρωμή από το υπουργείο Οικονομικών, οπότε ο στόχος είναι όλα αυτά να κινηθούν γρήγορα» υπογράμμισε ο κ. Τριαντόπουλος. 

Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας «κάπου διάβασα σήμερα και ενημερώθηκα ότι και οι τράπεζες έχουν δείξει διάθεση συνεργασίας με όλους τους πληγέντες από την περιοχή. Οπότε ναι, αυτό είναι το κομμάτι της στεγαστικής συνδρομής, ενώ παράλληλα τρέχει και επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης για όλους τους συμπολίτες μας οι οποίοι είναι δικαιούχοι, δηλαδή ενεργοποιείται το πλαίσιο της προσωρινής στέγασης». 

«Ουσιαστικά παρέχουμε είτε επιδότηση ενοικίου μέχρι 500 ευρώ, από 300 μέχρι 500 ευρώ, ανάλογα το μέγεθος της οικογένειας και τα χαρακτηριστικά αυτής, ενώ παράλληλα εάν υπάρχουν περιοχές που κάποιος δεν είναι εύκολο να νοικιάσει σπίτι, παρέχουμε και οικίσκους, όπως έχουμε κάνει και σε άλλες περιοχές, πάντα στο πλαίσιο της προσωρινής στέγασης, γιατί ο στόχος μας είναι να επισκευαστεί το σπίτι του» εξήγησε. 

Σε άλλο σημείο ο Χρήστος Τριαντόπουλος ανέφερε « το πλαίσιο της κρατικής αρωγής, αφορά τις επιχειρήσεις και έχουμε ενεργοποιηθεί μαζί με την Περιφέρεια. Ο Βραχίονας υλοποίησης της κρατικής αρωγής προς τις επιχειρήσεις είναι οι επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφέρειας. Ήδη μέχρι τώρα έχουν γίνει αυτοψίες από αρκετά κλιμάκια και μέχρι πριν από λίγο σε 22 περιπτώσεις σε διάφορες περιοχές[…] 22 επιχειρήσεις με μικρές, μεγάλες και μεσαίες ζημιές][…] ανάλογα με τη διαβάθμιση παρέχεται στις επιχειρήσεις πρώτη αρωγή 2 και 4.000. Αυτή είναι μια πρώτη βοήθεια που θα καταβληθεί αντιστοίχως όπως και στα σπίτια τις πρώτες ημέρες, ενώ μετά θα καλυφθεί το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς. Δηλαδή, οι επιτροπές της κρατικής αρωγής της Περιφέρειας θα καταλήξουν στην εκτίμηση της ζημιάς και εκεί το κράτος θα καλύψει το 70%[…]

»Θα δούμε στο τέλος των αυτοψιών πόσες είναι οι επιχειρήσεις. Μπορούμε να προχωρήσουμε και σε μια προκαταβολή που γίνεται πιο γρήγορα, άρα να πάρουν πέραν της πρώτης αρωγής και μία προκαταβολή μέσα στις επόμενες εβδομάδες για να λάβουν την τελική επιχορήγηση το συντομότερο δυνατόν. Αυτό καθορίζεται φυσικά από την προσκόμιση και των σχετικών δικαιολογητικών».

«Η στεγαστική συνδρομή είναι συνάρτηση της υποβολής του φακέλου της επισκευής από τον δικαιούχο. Οπότε από τη στιγμή που καταβάλει τον φάκελο γίνεται έλεγχος και προχωρά, όπως αντιστοίχως και για τις επιχειρήσεις. Για τις επιχειρήσεις θα σας πω ότι ο στόχος μας είναι αυτό που έχουμε θέσει και με την Περιφέρεια, η προκαταβολή να αρχίσει να καταβάλλεται, αν όχι από τα τέλη Σεπτεμβρίου, από τον Οκτώβριο και να πάμε μέσα στο έτος να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία με την τελική επιχορήγηση» εξήγησε.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ