Μετά τις 1.100 συλλήψεις ακροδεξιών, η Βρετανία αναζητά λύσεις για τον υπερπληθυσμό στις φυλακές

Μετά τις 1.100 συλλήψεις ακροδεξιών, η Βρετανία αναζητά λύσεις για τον υπερπληθυσμό στις φυλακές Facebook Twitter
Βρετανοί αστυνομικοί / Φωτ. αρχείου: ΕΡΑ
0

Η Βρετανία θα κάνει χρήση ενός έκτακτου μέτρου για την κράτηση εγκληματιών σε κελιά αστυνομικών τμημάτων μέχρι να μπορέσει να βρει χώρο στις υπερπλήρεις φυλακές της, στον απόηχο της ακροδεξιάς βίας που συντάραξε τη χώρα.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ δήλωσε σήμερα πως οι συλλήψεις πάνω από 1.100 ανθρώπων για ρατσιστική βία με στόχο μετανάστες και μουσουλμάνους επιδείνωσαν μία κρίση χωρητικότητας των φυλακών, που είχε ήδη αναγκάσει υπουργούς να πουν ότι θα επιτρέψουν στις φυλακές να αποφυλακίζουν νωρίτερα περισσότερους κρατούμενους. 

Το νέο, προσωρινό μέτρο σημαίνει πως οι ύποπτοι θα οδηγούνται στο δικαστήριο μόνο εφόσον έχει επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει κελί διαθέσιμο σε μία από τις περισσότερες από 100 φυλακές σε όλη τη χώρα. Μέχρι τότε θα κρατούνται σε αστυνομικό τμήμα. 

«Κληρονομήσαμε ένα δικαστικό σύστημα σε κρίση και εκτεθειμένο σε κραδασμούς», ανέφερε σε δήλωση ο υπουργός αρμόδιος για τις φυλακές Τζέιμς Τίμπσον. «Ως αποτέλεσμα, αναγκαστήκαμε να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί». 

Οι υπερπλήρεις φυλακές αποτελούν για τον Στάρμερ, που ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο μήνα, μια πρώιμη κρίση, θέτοντας την κυβέρνησή του ενώπιον δυσάρεστων και κοστοβόρων επιλογών. 

Η Βρετανία έχει το υψηλότερο ποσοστό φυλακίσεων στη δυτική Ευρώπη και ο αριθμός των κρατουμένων αυξήθηκε απότομα από την περίοδο της πανδημίας λόγω των μεγαλύτερων ποινών, των καθυστερήσεων των δικαστηρίων και ενός όρου οι καταδικασθέντες για σοβαρά εγκλήματα να εκτίουν τουλάχιστον το 65% της ποινής τους στη φυλακή. 

Με βάση σχέδια που ανακοίνωσε ο Στάρμερ τον περασμένο μήνα, οι περισσότεροι κρατούμενοι θα μπορούν να αποφυλακίζονται αφού εκτίσουν το 40% της ποινής τους, από 50% προηγουμένως. 

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα αναμένεται να αντιμετωπίσουν τη χαμηλότερη χωρητικότητα των φυλακών στη βόρεια Αγγλία, μια περιοχή που επηρεάστηκε από τις πρόσφατες ταραχές που ξέσπασαν μετά την κυκλοφορία ψευδών ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο ύποπτος για τη δολοφονία τριών μικρών κοριτσιών ήταν ισλαμιστής μετανάστης. 

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ κατηγορεί τον Νετανιάχου για ψέματα: Νέα όρια στη συμμαχία ΗΠΑ–Ισραήλ

Διεθνή / Ο Τραμπ κατηγορεί τον Νετανιάχου για ψέματα: Νέα όρια στη συμμαχία ΗΠΑ–Ισραήλ

Ο Ντόναλντ Τραμπ ασκεί ασυνήθιστη κριτική στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, δηλώνοντας ότι υπάρχει πραγματικός λιμός στη Γάζα, παρά τις ισχυρισμούς του Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Όζι Όζμπορν: Χιλιάδες θαυμαστές συγκεντρώνονται στο Μπέρμιγχαμ για να τον αποχαιρετήσουν

Διεθνή / Όζι Όζμπορν: Χιλιάδες θαυμαστές στο Μπέρμιγχαμ για να τον αποχαιρετήσουν - Δείτε live

Η πομπή περνά από τη Broad Street και από τη «Γέφυρα των Black Sabbath» με το περίφημο παγκάκι που είναι αφιερωμένο στο θρυλικό συγκρότημα, όπου ήδη χιλιάδες θαυμαστές αφήνουν λουλούδια και μηνύματα
LIFO NEWSROOM
Σεισμός 8,8 Ρίχτερ στη Ρωσία: Συναγερμός για τσουνάμι σε όλο τον Ειρηνικό - Κύματα 2 μέτρων αναμένει η Γαλλική Πολυνησία

Διεθνή / Σεισμός 8,8 Ρίχτερ στη Ρωσία: Συναγερμός για τσουνάμι σε όλο τον Ειρηνικό - Κύματα 2 μέτρων αναμένει η Γαλλική Πολυνησία

Βίντεο από τη στιγμή που ο σεισμός χτυπά στην Καμτσάτκα - Προειδοποιήσεις σε Παπούα Νέα Γουινέα, Νήσους Σολομώντα, Βανουάτου - Υποβαθμίστηκε ο κίνδυνος τσουνάμι σε Χαβάη, Φιλιππίνες
LIFO NEWSROOM