Χαλαρώνουν τα μέτρα για την πανώλη των αιγοπροβάτων - Πού επιτρέπονται οι μετακινήσεις των ζώων

Χαλαρώνουν τα μέτρα για την πανώλη των αιγοπροβάτων - Πού επιτρέπονται οι μετακινήσεις των ζώων Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Eurokinissi
0

Μετά από ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων σχετικά με την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, η Γενική Διεύθυνση Κτηνοτροφίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τροποποίησε τα περιοριστικά μέτρα για τις πληγείσες περιοχές και ολόκληρη τη χώρα, με στόχο την πρόληψη της εξάπλωσης του νοσήματος.

Συγκεκριμένα:

  • Από τις 23/08 έως τις 30/08, απαγορεύονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων για πάχυνση, αναπαραγωγή και προς θερινούς βοσκότοπους, καθώς και των βοοειδών που συνδέονται υγειονομικά με αιγοπρόβατα, σε όλη την επικράτεια. Εξαίρεση αποτελούν τα νησιά, εκτός Κρήτης, όπου επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο εντός του ίδιου νησιού.

  • Απαγορεύονται οι μετακινήσεις ζώων για σφαγή από, προς και εντός των ΠΕ Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Ροδόπης, Δράμας, Δυτικής Αττικής, Μαγνησίας, Ηρακλείου, Κορίνθου, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας. Στις υπόλοιπες ΠΕ, οι μετακινήσεις για σφαγή επιτρέπονται με αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας.

  • Οι υπεύθυνοι των σφαγείων είναι υποχρεωμένοι να τηρούν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής και τα προγράμματα καθαρισμού και απολύμανσης.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν γίνει οι εξής αλλαγές:

  • Επιτρέπεται η μετακίνηση ζώντων ζώων για σφαγή σε όλη την Ελλάδα, εκτός από τις ΠΕ όπου υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα και την ΠΕ Μαγνησίας, υπό προϋποθέσεις.

  • Επιτρέπονται όλες οι μετακινήσεις ζώντων ζώων σε όλα τα νησιά της χώρας, εκτός Κρήτης, υπό προϋποθέσεις.

  • Αίρεται η απαγόρευση διενέργειας ελέγχων για τη βιολογική κτηνοτροφία σε όλη τη χώρα, εκτός από τις περιοχές με επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Τα μέτρα αυτά αφορούν την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών και εφαρμόζονται παράλληλα με τα περιοριστικά μέτρα για την ευλογιά που έχει επιβάλει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στις 30/08, τα επιδημιολογικά δεδομένα θα επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές, για να καθοριστούν νέες στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και την εξάλειψη του νοσήματος.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ