Σχεδόν 40.000 άνθρωποι πέθαναν μόνοι τους στα σπίτια τους στην Ιαπωνία φέτος

Σχεδόν 40.000 άνθρωποι πέθαναν μόνοι τους στα σπίτια τους στην Ιαπωνία φέτος Facebook Twitter
0

Σχεδόν 40.000 άνθρωποι πέθαναν μόνοι τους στα σπίτια τους στην Ιαπωνία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με έκθεση της αστυνομίας της χώρας. 

Από αυτόν τον αριθμό, σχεδόν 4.000 άτομα βρέθηκαν περισσότερους από έναν μήνα μετά τον θάνατό τους, ενώ 130 σοροί παρέμειναν αδιάγνωστες για έναν χρόνο πριν εντοπιστούν, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας.

Η Ιαπωνία διαθέτει σήμερα τον γηραιότερο πληθυσμό στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Η υπηρεσία ελπίζει ότι η έκθεσή της θα ρίξει φως στο αυξανόμενο πρόβλημα της χώρας με τους ηλικιωμένους, πολλοί από τους οποίους ζουν και πεθαίνουν μόνοι τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας για το πρώτο εξάμηνο του 2024, συνολικά 37.227 άτομα που ζούσαν μόνα τους βρέθηκαν νεκρά στο σπίτι, εκ των οποίων άνω του 70% ήταν ηλικίας 65 ετών και άνω. Ενώ εκτιμάται ότι περίπου το 40% των ανθρώπων που πέθαναν μόνοι τους βρέθηκαν μέσα σε μία ημέρα, η έκθεση της αστυνομίας αναφέρει ότι σχεδόν 3.939 σοροί εντοπίστηκαν περισσότερους από έναν μήνα μετά τον θάνατό τους, και 130 παρέμειναν αδιάγνωστες για τουλάχιστον έναν χρόνο.

 

Η μεγαλύτερη ομάδα στο σύνολο των 7.498 σορών ανήκε σε άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω, ακολουθούμενη από την ηλικιακή ομάδα των 75-79 ετών με 5.920 σορούς. Οι άνθρωποι ηλικίας 70-74 ετών αντιπροσώπευαν 5.635 από τις σορούς που βρέθηκαν.

Σύμφωνα με το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK, η αστυνομική υπηρεσία θα παραδώσει τα ευρήματά της σε κυβερνητική ομάδα που ερευνά τους απροσεξία θανάτους. Νωρίτερα φέτος, το Ιαπωνικό Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Πληθυσμού και Κοινωνικής Ασφάλισης ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ηλικιωμένων πολιτών (ηλικίας 65 ετών και άνω) που ζουν μόνοι αναμένεται να φτάσει τα 10,8 εκατομμύρια μέχρι το 2050.

Ο συνολικός αριθμός των «νοικοκυριών με ένα άτομο» εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 23,3 εκατομμύρια την ίδια χρονιά. Τον Απρίλιο, η ιαπωνική κυβέρνηση εισήγαγε νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του μακροχρόνιου προβλήματος της μοναξιάς και της απομόνωσης, το οποίο εν μέρει προκαλείται από τη γήρανση του πληθυσμού της χώρας.

Η Ιαπωνία προσπαθεί εδώ και καιρό να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του πληθυσμού της, αλλά η αλλαγή αυτή γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τη χώρα. Πέρυσι, ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα δήλωσε ότι η χώρα του βρίσκεται στο χείλος του να μην μπορεί να λειτουργήσει ως κοινωνία λόγω της μειούμενης γεννητικότητας.

Ορισμένες γειτονικές χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοιες δημογραφικές προκλήσεις. Το 2022, ο πληθυσμός της Κίνας μειώθηκε για πρώτη φορά από το 1961, ενώ η Νότια Κορέα έχει επανειλημμένα αναφέρει το χαμηλότερο ποσοστό γονιμότητας στον κόσμο.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Διεθνή / Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Νέα στοιχεία για τον δράστη - Πότε και πώς έφτασε στη Γερμανία

Είναι ψυχίατρος και είχε απασχολήσει τις αρχές ξανά στο παρελθόν - Από το τέλος Οκτωβρίου, απουσίαζε συνεχώς από την εργασία του είτε σε διακοπές είτε με αναρρωτική άδεια
LIFO NEWSROOM
Μπράιαν Τζόνσον: Ο άνθρωπος που θέλει να «ξεγελάσει» τη γήρανση με φάρμακο για το αδυνάτισμα

Διεθνή / Μπράιαν Τζόνσον: Ο άνθρωπος που θέλει να «ξεγελάσει» τη γήρανση με φάρμακο για το αδυνάτισμα

Ακολουθεί έναν αυστηρό τρόπο ζωής, που περιλαμβάνει τη λήψη 100 χαπιών καθημερινά και πειραματικές θεραπείες όπως έγχυση βλαστοκυττάρων και επεξεργασία DNA - Τι περιλαμβάνει το νέο του project
LIFO NEWSROOM