Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Αυστραλή breakdancer που πήρε «μηδέν» ζήτησε συγγνώμη από την κοινότητα του αθλήματος

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Αυστραλή breakdancer που πήρε «μηδέν» ζήτησε συγγνώμη από την κοινότητα του αθλήματος Facebook Twitter
Φωτ.: Getty
0

Η Αυστραλή Ολυμπιονίκης Ρέιτσελ Γκαν ζήτησε συγγνώμη από την κοινότητα του breakdancing στη χώρα της για την «αρνητική αντίδραση» που προκάλεσε η αμφιλεγόμενη εμφάνισή της στο Παρίσι, η οποία απασχόλησε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η Γκαν, γνωστή ως Raygun, αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό B-Girls του breakdancing με βαθμολογία μηδέν, γεγονός που προκάλεσε τόσο κριτική όσο και επαίνους για το ανορθόδοξο στυλ της στα κοινωνικά δίκτυα.

Στην πρώτη της συνέντευξη μετά τη συμμετοχή της στους Αγώνες, εν μέσω ερωτημάτων για την πρόκρισή της και την απόδοσή της, η Γκαν ρωτήθηκε αν πιστεύει πραγματικά ότι είναι η καλύτερη γυναίκα breakdancer της Αυστραλίας. «Νομίζω ότι το ιστορικό μου το αποδεικνύει», δήλωσε στην εκπομπή "The Project" του δικτύου Network 10.

«Είναι πολύ λυπηρό να ακούω αυτές τις κριτικές και ζητώ συγγνώμη για την αρνητική αντίδραση που έχει βιώσει η κοινότητα, αλλά δεν μπορώ να ελέγξω πώς αντιδρούν οι άνθρωποι», συνέχισε, αναφερόμενη στις πολλές κριτικές που δέχτηκε η εμφάνισή της στο διαδίκτυο.

Η 36χρονη καθηγήτρια έχασε και τις τρεις μάχες της στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ η πράσινη φόρμα της και η εκκεντρική της εμφάνιση – που περιλάμβανε κινήσεις όπως το "sprinkler" και πηδήματα εμπνευσμένα από καγκουρό – προκάλεσαν κύμα χλευαστικών σχολίων και memes. Μετά την εμφάνισή της, η Γκαν κατηγορήθηκε για παραποίηση της διαδικασίας επιλογής, συμπεριλαμβανομένων ισχυρισμών ότι είχε ιδρύσει τη δική της αρχή και ότι ο σύζυγός της είχε κρίνει τις δοκιμές της. Αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν διαψευσθεί ως ψευδείς από διάφορους οργανισμούς, όπως η Αυστραλιανή Ολυμπιακή Επιτροπή (AOC) και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Χορού (WDSF).

«Οι θεωρίες συνωμοσίας ήταν απλώς απαίσιες», δήλωσε η Γκαν στο Network 10. «Ήμουν η κορυφαία Αυστραλή B-girl το 2020, το 2022 και το 2023. Έχω προσκληθεί να εκπροσωπήσω τη χώρα σε πολλούς Παγκόσμιους Αγώνες... Το ιστορικό είναι ξεκάθαρο, αλλά σε μια μάχη, όλα μπορούν να συμβούν».

Με παρελθόν στον τζαζ, το ταπ και τον ballroom χορό, η Γκαν είχε υπερασπιστεί δημόσια τη ρουτίνα της ως «καλλιτεχνική και δημιουργική». «Δεν θα μπορούσα ποτέ να κερδίσω αυτά τα κορίτσια στις δυναμικές και τις ακροβατικές κινήσεις τους, οπότε επέλεξα να κινηθώ διαφορετικά», είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα.

Ο κορυφαίος κριτής της διοργάνωσης B-Girls και άλλοι αξιωματούχοι της ομάδας, καθώς και η ευρύτερη Ολυμπιακή κοινότητα του breakdancing, έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στη Γκαν. Ωστόσο, η υπόθεση έχει διχάσει και απογοητεύσει πολλούς στον χώρο του αθλήματος στην Αυστραλία.

Η Γκαν απηύθυνε έκκληση προς τα μέσα ενημέρωσης, μέσω βίντεο που ανάρτησε στο Instagram, να σταματήσουν να «παρενοχλούν» την οικογένεια και τους φίλους της. Στη συνέντευξή της, περιέγραψε τη συμπεριφορά των δημοσιογράφων μετά το περιστατικό ως «εξαιρετικά αγχωτική». «Αυτό πραγματικά με έφερε σε κατάσταση πανικού... Ο χορός ήταν το φάρμακό μου, αλλά τώρα έχει γίνει η πηγή του άγχους μου», σημείωσε.

Η Γκαν ανέφερε ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να δει την εμφάνισή της, αλλά συγκινήθηκε από την υποστήριξη που έλαβε από συναθλητές και το κοινό στην Τελετή Λήξης. «Με ζέστανε πραγματικά την καρδιά», είπε. «Προτιμώ να επικεντρωθώ στα θετικά και στη χαρά που έχω προσφέρει στους ανθρώπους».

Με πληροφορίες από BBC

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Ανισότητα στο άλμα με σκι - 500 ευρώ στους άνδρες, πετσέτες και σαμπουάν στις γυναίκες

Αθλητισμός / Γερμανία: Ανισότητα στο άλμα με σκι - 500 ευρώ στους άνδρες, πετσέτες και σαμπουάν στις γυναίκες

Αυτή η πενιχρή ανταμοιβή φέρνει στη μνήμη το περιστατικό του 1989, όταν η γυναικεία εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Γερμανίας, μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, έλαβε ως έπαθλο ένα σετ καφέ
LIFO NEWSROOM