Από τους Blur και τους Black Keys ως τον Brian Eno: Οι μουσικές ταινίες στις 30ές Νύχτες Πρεμιέρας

Από τους Blur και τους Black Keys ως τον Brian Eno: Οι μουσικές ταινίες στις 30ές Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
Tο συναισθηματικό ντοκιμαντέρ «Blur: To the End» (2024) μοιάζει με ψυχοθεραπεία.
0

Διαχρονικά ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα τμήματα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, οι μουσικές ταινίες είναι και φέτος εδώ.

Black Keys, Blur, Mogwai και άλλοι αγαπημένοι καλλιτέχνες βρίσκονται στο spotlight αυτών των προσεκτικά επιλεγμένων ταινιών που σας παρουσιάζουμε σήμερα σε αποκλειστικότητα, δύο μέρες πριν από την ανακοίνωση του πλήρους προγράμματος της φετινής διοργάνωσης.

Blur: To the End (2024)

Ιστορία τεσσάρων φίλων που έτυχε να δημιουργήσουν ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα στον πλανήτη και τώρα σμίγουν ξανά για ένα δισκογραφικό και συναυλιακό comeback που ίσως να αποτελεί και το ύστερο αντίο τους, το συναισθηματικό αυτό ντοκιμαντέρ μοιάζει με ψυχοθεραπεία. Όχι μόνο για τα μεσήλικα πλέον μέλη των Blur, που αποκαλύπτονται πιο ευάλωτα και δεμένα από ποτέ, αλλά και για τους θεατές, θαυμαστές τους και μη, που πίσω από τα τραγούδια, τις ανέκδοτες διηγήσεις από το παρελθόν και τις τρυφερές στιγμές στο παρόν θα διακρίνουν μια γλυκόπικρη ματιά στο χρόνο που περνά και στα ευεργετικά σημάδια που αφήνει.

Devo (2024)

Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
Ένα από τα πιο αναρχικά και πρωτοποριακά συγκροτήματα του αμερικανικού new wave αποκτά το ντοκιμαντέρ που του αξίζει. Φωτ.: Janet Macoska

Ένα από τα πιο αναρχικά και πρωτοποριακά συγκροτήματα του αμερικανικού new wave - από τα αγαπημένα του Ντέιβιντ Μπόουι και αρκετών άλλων καταξιωμένων καλλιτεχνών - αποκτά το ντοκιμαντέρ που του αξίζει. Καταιγιστικά σκηνοθετημένο, με πλήθος αρχειακού υλικού και απολαυστικές συνεντεύξεις από τα μέλη του γκρουπ, αυτό το ξέφρενο χρονικό ακολουθεί τη μετεωρική πορεία των Devo σε μια καθοριστική για την Αμερική περίοδο. Ξεκινά από τον πολιτικοκοινωνικό αναβρασμό του '70, μέσα από τον οποίο ξεπήδησε ιδεολογικά και μουσικά η μπάντα, περνά από τη σύγκρουση με τη νεοσυντηρητική και πλήρως εμπορευματοποιημένη δεκαετία του '80 και φτάνει μέχρι σήμερα, μεταφράζοντας την πολιτιστική κληρονομιά του συγκροτήματος σε ένα ασταμάτητα ψυχαγωγικό κινηματογραφικό ταξίδι.

Eno (2024)

Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
Μιλώντας για τον Μπράιαν Ίνο, έναν πολυσχιδή καλλιτέχνη που αυτοπροσδιορίστηκε ως «μη-μουσικός» κι έβλεπε τις κονσόλες σαν μουσικά όργανα, κανείς δεν θα περίμενε κάτι συμβατικό από την επίσημη βιογραφία του.

Οι Νύχτες Πρεμιέρας σάς καλούν να ανακαλύψετε μια νέα, αποκλειστική συνιστώσα του φαινομένου Μπράιαν Ίνο, μέσα από ένα κινηματογραφικό ψηφιδωτό που δημιουργήθηκε ειδικά για το φεστιβάλ και θα πάψει να υφίσταται μετά το τέλος της προβολής. Μέντορας της αρτ ροκ, ιχνηλάτης της avant garde σε ποπ μονοπάτια, εξερευνητής στα πέρατα της ambient και της ηλεκτρονικής μουσικής κι αδιαμφισβήτητα μια από τις καθολικά αναγνωρισμένες ιδιοφυίες του σύγχρονου ήχου. Μιλώντας για τον Μπράιαν Ίνο, έναν πολυσχιδή καλλιτέχνη που αυτοπροσδιορίστηκε ως «μη-μουσικός» κι έβλεπε τις κονσόλες σαν μουσικά όργανα, κανείς δεν θα περίμενε κάτι συμβατικό από την επίσημη βιογραφία του. Ο Γκάρι Χούστγουιτ, όμως, οδηγεί το ασυνήθιστο σε νέα ύψη. Το «Eno» αποτελεί μια κυριολεκτικά μοναδική εμπειρία, ένα φιλμ που αναδημιουργείται σε κάθε εμφάνισή του μέσα από δεκάδες ώρες υλικού.

Μogwai: If the stars had a sound (2024)

Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
Ένα αρμοστό μουσικό πορτραίτο, ικανό να χορτάσει τους οπαδούς αλλά και όσους έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το φαινόμενο Mogwai.

Ξεναγώντας μας στην ιστορία, στην πόλη, στις ιδέες και την παραγωγική διαδικασία των Mogwai, το ντοκιμαντέρ επιχειρεί μια all-inclusive διαδρομή από τις μουσικές ρίζες του συγκροτήματος μέχρι την ηχογράφηση του δέκατου άλμπουμ τους, την περίοδο της πανδημίας. Τα ηχοτοπία που ορθώνονται πάνω από το πλούσιο αρχειακό υλικό καθιστούν το ταξίδι διαστρικό, και στη θέση του οδηγού δεν αργούν να περάσουν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές αυτής της πορείας, αφού τα μέλη της μπάντας έχουν για πρώτη φορά την ευκαιρία να αφηγηθούν την ιστορία όπως την έζησαν. Ο Άντονι Κρουκ, ένας από τους σταθερούς συνεργάτες τους, αφήνει να εισβάλει στην εικόνα τόση τραχύτητα όση κι ευαισθησία, φιλοτεχνώντας εν τέλει ένα αρμοστό μουσικό πορτραίτο, ικανό να χορτάσει τους οπαδούς αλλά και όσους έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το φαινόμενο Mogwai.

S/He Is Still Her/e - The Official Genesis P-Orridge Documentary (2024)

Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
Ένα καλειδοσκοπικό ταξίδι στη μουσική, τις ανατρεπτικές ιδέες και το υποσυνείδητο του/της Genesis P-Orridge.

Συνδυάζοντας αρχειακό υλικό με μια σειρά προσωπικών συζητήσεων (και φυσικά την πρωτοποριακή μουσική των Throbbing Gristle και των Psychic TV), o ελληνικής καταγωγής Ντέιβιντ Τσαρλς Ροντρίγκες παρουσιάζει ένα καλειδοσκοπικό ταξίδι στη μουσική, τις ανατρεπτικές ιδέες και το υποσυνείδητο του/της Genesis P-Orridge. Ένα ντοκιμαντέρ που εκτυλίσσεται σαν διαλογισμός και περιστρέφεται διαρκώς γύρω από τις έννοιες του πειραματισμού και της ανακάλυψης, μα πάνω απ' όλα η πρώτη και τελευταία επίσημη εξομολόγηση μιας συγκλονιστικής προσωπικότητας λίγο πριν από το βιολογικό της τέλος. Ενός/μιας καλλιτέχνη που κοίταξε πέρα από το σοκ και το δέος που τρύπησαν την άβυσσο του κομφορμισμού και προσπάθησε να ενώσει την επίγεια εμπειρία τους με το σύμπαν, βλέποντας το πέρασμα τους από τη Γη σαν μια ενιαία ηχογράφηση. Σαν ένα αναρχικό μανιφέστο για τη διαφύλαξη της ιστορίας των λίγων και της προσωπικής ελευθερίας των τολμηρών.

This is a film about The Black Keys (2024)

Νύχτες Πρεμιέρας Facebook Twitter
Οι Dan Auerbach και Patrick Carney δημιούργησαν τους Black Keys στο Άκρον του Οχάιο.

Οι Dan Auerbach και Patrick Carney δημιούργησαν τους Black Keys στο Άκρον του Οχάιο. Έπειτα από μια δεκαετία στον δρόμο, με αλλεπάλληλες τουρ, κατάφεραν να κατακτήσουν το mainstream με τα άλμπουμ Brothers (2010) και El Camino (2011). Το ντοκιμαντέρ αυτό, που έκανε πρεμιέρα στο SCSW, ρίχνει φως σε λιγότερο γνωστές στιγμές στην ιστορία του ντούο, στις διαφορές τους αλλά και σε όλα εκείνα τα στοιχεία που τους ενώνουν μέχρι σήμερα.

Οι 30ές Νύχτες Πρεμιέρας θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 2 και 14 Οκτωβρίου στις κινηματογραφικές αίθουσες ΔΑΝΑΟΣ 1 & 2, CINOBO OPERA 1 & 2, ΑΣΤΟΡ, ΑΣΤΥ, ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΑΛΛΑΣ.
Το πλήρες πρόγραμμα του 30ού ΔΦΚ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας θα ανακοινωθεί την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ταινία της Σοφίας Εξάρχου ανάμεσα στις 5 υποψήφιες για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινού LUX

Πολιτισμός / «Animal»: Υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινού LUX η ταινία της Σοφίας Εξάρχου

Η τρίτη ελληνική ταινία στην ιστορία που κερδίζει υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινού LUX, που συνδιοργανώνουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου.
LIFO NEWSROOM
Οι ανθρώπινες σχέσεις στο επίκεντρο του νέου προγράμματος της Στέγης

Πολιτισμός / Οι ανθρώπινες σχέσεις στο επίκεντρο του νέου προγράμματος της Στέγης

Ιζαμπέλ Ιπέρ, Ρομέο Καστελούτσι, Τιάγκο Ροντρίγκες, Μπενχαμίν Λαμπατούτ, Γιώργος Κουτλής, Μάριο Μπανούσι: Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που συμμετέχουν στον εντυπωσιακό προγραμματισμό της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για τη σεζόν 2024-25.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ