Οι ΗΠΑ θέλουν να απαγορεύσουν τα αυτοκίνητα με κινεζική τεχνολογία

Οι ΗΠΑ θέλουν να απαγορεύσουν τα αυτοκίνητα με κινεζική τεχνολογία Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA, αρχείου
0

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου θέλει να φέρει νέους περιορισμούς στην εισαγωγή κινεζικών τεχνολογιών, αποσκοπώντας στον ολικό αποκλεισμό των κινεζικών οχημάτων από τους αμερικανικούς δρόμους. 

Η κίνηση αυτή συμβαδίζει με την γενικότερη κατεύθυνση της κυβέρνησης Μπάιντεν απέναντι στην Κίνα, την οποία θεωρεί βασική απειλή για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Ως προς τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι Αμερικανοί εκφράζουν ανησυχία για τα δεδομένα που αυτές μπορούν να συλλέξουν, όπως η τοποθεσία ή οι συνήθειες των οδηγών. Βέβαια, υπάρχει και το πιο «δυστοπικό» σενάριο, στο οποίο η Κίνα ελέγχει εξ αποστάσεως εκατομμύρια αυτοκίνητα ανά της ΗΠΑ, έχοντας την ικανότητα να προκαλέσει το χάος. 

Στην θεωρία, στον νέο νομικό κώδικα θα υπάρχουν και εξαιρέσεις, για κινεζικές εταιρείες που οικειοθελώς υπάγονται σε λογιστικούς-και όχι μόνο-ελέγχους. Όμως οι Αμερικανοί ιθύνοντες δείχνουν πεπεισμένοι ότι οι εξαιρέσεις θα αποτελούν την συντριπτική μειοψηφία. 

«Αυτή την στιγμή, αναμένουμε τα κινεζικά οχήματα να επηρεαστούν από τους περιορισμούς», εκμυστηρεύτηκε στους Financial Times ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης. Η απαγόρευση θα αφορά επίσης και τις τεχνολογίες software και hardware από την Ρωσία, για τους ίδιους λόγους. 

Στην πράξη, η απαγόρευση αυτή πρόκειται περισσότερο για προληπτικό μέτρο, καθώς ούτε οι κινεζικές, ούτε οι ρωσικές εταιρείες έχουν καταφέρει να εισχωρήσουν στην αμερικανική αγορά αυτοκινήτων. Ωστόσο, στην Ευρώπη, όλο και περισσότερα οχήματα κινεζικής προέλευσης κάνουν την εμφάνιση τους, προκαλώντας ανησυχία στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. 

Η Τζίνα Ρεϊμόντο, Γραμματέας εμπορίου των ΗΠΑ, χαρακτήρισε την Ευρώπη ως παράδειγμα προς αποφυγή, υπογραμμίζοντας το μέγεθος του κινδύνου που προβάλουν οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες. 

«Γνωρίζουμε πώς δουλεύουν οι Κινέζοι, δίνουν επιχορηγήσεις, οπότε εμείς δεν θα περιμένουμε μέχρι οι δρόμοι μας να έχουν γεμίσει κινεζικά αυτοκίνητα, το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο». 

Στόχος της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι να κατοχυρώσει την απαγόρευση των κινεζικών τεχνολογιών από τα αυτοκίνητα πριν το τέλος της θητείας της, ενώ εξετάζονται και παρόμοια μέτρα για άλλες βιομηχανίες. 

Όπως εξήγησε ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν, «Έχουμε ήδη απτά στοιχεία ότι η Κίνα έχει τοποθετήσει κακόβουλο λογισμικό σε αμερικανικές υποδομές κριτικής σημασίας, με σκοπό να προκαλέσει αναταραχές και σαμποτάζ». 

Με πληροφορίες από Financial Times

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ενεργοβόρα και τα σπάνια ορυκτά που απαιτούνται για τις μπαταρίες τους δεν επαρκούν

Διεθνή / Γιατί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ενεργοβόρα και τα σπάνια ορυκτά που απαιτούνται για τις μπαταρίες τους δεν επαρκούν

Αντιφατικό, όμως η εξόρυξη των πρώτων υλών για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι πολλαπλάσια ενεργοβόρα - Για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο χρειάζονται 7 φορές πιο πολλά σπάνια ορυκτά απ' όσα για ένα συμβατικό
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χεζμπολάχ: Ο Νασράλα «ξέμεινε» με έναν ανώτερο διοικητή - Νεκρό και το Νο3 της οργάνωσης

Διεθνή / Χεζμπολάχ: Ο Νασράλα «ξέμεινε» από ανώτερους διοικητές - Μυστήριο με το Νο3 της οργάνωσης

Μέσα ενημέρωσης από τη Σαουδική Αραβία, αλλά και το Ισραήλ ανέφεραν ότι ο Αλί Καράκι είναι νεκρός - Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι ο στρατιωτικός διοικητής της «είναι καλά» και «βρίσκεται σε ασφαλές μέρος»
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: 99χρονη έγινε σταρ στο TikTok με την βοήθεια της 21χρονης δισεγγονής της

Διεθνή / Γαλλία: 99χρονη έγινε σταρ στο TikTok με την βοήθεια της 21χρονης δισεγγονής της

Επί δύο χρόνια οι δύο γυναίκες μοιράζονται τις περιπέτειές τους με 10 εκατομμύρια συνδρομητές - Το μήνυμα που θέλουν να στείλουν είναι η νέα γενιά να μην αφήνει μόνους τους ηλικιωμένους
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ουκρανία και Ρωσία αντιμέτωπες στο Διεθνές Δικαστήριο για τον έλεγχο του Πορθμού του Κερτς

Διεθνή / Ουκρανία και Ρωσία αντιμέτωπες στο Διεθνές Δικαστήριο για τον έλεγχο του Πορθμού του Κερτς

Η Ουκρανία ξεκίνησε τη διαδικασία στο δικαστήριο το 2016, μετά την κατασκευή της Γέφυρας της Κριμαίας από τη Ρωσία, η οποία συνδέει τη χερσόνησο με την ρωσική επικράτεια
LIFO NEWSROOM
Υπόθεση Πελικό: Ο μικρότερος σε ηλικία κατηγορούμενος βίασε τη Ζιζέλ την ημέρα που γεννήθηκε η κόρη του

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Ο μικρότερος σε ηλικία κατηγορούμενος βίασε τη Ζιζέλ την ημέρα που γεννήθηκε η κόρη του

Σήμερα η δίκη συνεχίζεται με την εξέταση του 26χρονου Τζόαν Κουάι με καταγωγή από την Γουιάνα - Στο τέλος της εβδομάδας η απολογία του κατηγορουμένου -Τα χειροκροτήματα για τη Ζιζέλ
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ