Επιστολή Ελληνοαμερικανών προς το Κογκρέσο: «Όχι άλλα αμερικανικά όπλα στην Τουρκία»

Επιστολή Ελληνοαμερικανών προς το Κογκρέσο: «Όχι αλλά αμερικανικά όπλα στην Τουρκια» Facebook Twitter
0

Εκστρατεία για να εμποδίσει κάθε προσπάθεια να συμπεριληφθεί ξανά η Τουρκία στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, από το οποίο έχει αποκλειστεί, ξεκίνησε το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας (HALC).

«Αφού αποβλήθηκε από το πρόγραμμα F-35 και κατέφυγε σε εκβιασμό για την απόκτηση F-16, η Τουρκία φέρεται τώρα να αναζητά Αμερικανούς αξιωματούχους για να αγνοήσουν την παραβίαση της νομοθεσίας και των συμφερόντων των ΗΠΑ επιτρέποντάς της να επιστρέψει στο πρόγραμμα F-35 και εγκρίνοντας το αίτημά της να αγοράσει κινητήρες για τα F-16 που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει στα εγχώρια στρατιωτικά αεροσκάφη της», αναφέρει το HALC στην αίτησή του.

Προς εκπλήρωση του στόχου αυτού συντάχθηκε μια επιστολή προς τέσσερα βασικά μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ που μπορούν να εμποδίσουν μια τέτοια πώληση του μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς. Το HALC συνέταξε την επιστολή αφότου έγινε γνωστό ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν πιέζουν για μια συμφωνία που θα καθιστούσε το προηγμένο αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων διαθέσιμο στην Τουρκία και πάλι εάν συμφωνούσαν να αποθηκεύσουν τους ρωσικούς S-400 στην αεροπορική βάση στο Ιντσιρλίκ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου θα τεθούν υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ.

Όπως συνεχίζει το HALC: «Η απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 δεν προήλθε μόνο από την κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας των ΗΠΑ – τον ​​νόμο για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA) – αλλά και την απομάκρυνσή της από τη δυτική συμμαχία.

Από τότε που απομακρύνθηκε, το κατηγορητήριο κατά της Τουρκίας έχει γίνει πιο σοβαρό. Παραμένει κατά παράβαση του CAATSA, διώκεται στα αμερικανικά δικαστήρια για άλλες παραβιάσεις του αμερικανικού δικαίου, εκβίασε το ΝΑΤΟ προκειμένου να συμφωνήσει με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη συμμαχία και έχει εμβαθύνει στη συνεργασία και τη συνεργασία σε στρατηγικούς τομείς ασφάλειας με τη Ρωσία .Έχει επίσης δείξει σταθερά προθυμία να χρησιμοποιήσει όπλα των ΗΠΑ εναντίον των αμερικανικών συμφερόντων και αξιών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου, των Κούρδων της Συρίας και των Αρμενίων στο Αρτσάχ.

Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε την Τουρκία με την πιο προηγμένη αμερικανική στρατιωτική τεχνολογία. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και υπονομεύει άλλες αμερικανικές συμμαχίες και συνεργασίες. Αμερικανοί αξιωματούχοι που εξετάζουν σοβαρά αυτά τα αιτήματα διαπράττουν διπλωματική αμέλεια».

«Πρόκληση» λέει η Hürriyet

Με άρθρο της την Τετάρτη, η τουρκική εφημερίδα Hürriyet αποκαλεί την εν λόγω κίνηση «πρόκληση» και αναφέρεται στην κίνηση του HALC. 

«Στην επιστολή που ετοιμάζεται να σταλεί στον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ben Cardin και στο μέλος James Risch και στον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Michael McCaul και στο μέλος Gregory Meeks, αναφέρεται ότι δεν υπάρχει αίτημα από την αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με την πώληση του F- 35 στην Τουρκία, αν ναι, κλήθηκαν να το απορρίψουν», αναφέρει η Hürriyet.

«Η επιστολή περιελάμβανε επίσης τον ισχυρισμό ότι η Τουρκία χρησιμοποίησε τα όπλα που αγόρασε από τις ΗΠΑ εναντίον των συμμάχων των ΗΠΑ. Ενώ η Τουρκία αποκλείστηκε από το έργο F-35 με την αιτιολογία ότι αγόρασε το σύστημα αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία, οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως για την πώληση F-35 στην Ελλάδα», προστίθεται στο δημοσίευμα. 

Αναλυτικά η επιστολή των Ελληνοαμερικανών για τα F-35

Αγαπητοί Γερουσιαστές Cardin και Risch, Βουλευτές McCaul και Meeks,

Γράφουμε λόγω της έκτακτης είδησης ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται σε συζητήσεις για να επιτρέψει ενδεχομένως στην Τουρκία να επιστρέψει στο πρόγραμμα F-35 και να εγκρίνει την πώληση κινητήρων της GE Aerospace στην Τουρκία. Λόγω της παραβίασης και της αδιαφορίας της τουρκικής κυβέρνησης του νόμου των ΗΠΑ, της αποτυχίας της να ενεργήσει πιστά ως σύμμαχος, της υπονόμευσης της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας και της αυξανόμενης συνεργασίας της με τη Ρωσία, σας ζητάμε να απορρίψετε τα τουρκικά αιτήματα για τέτοια αμυντικά άρθρα αυτή τη στιγμή.

Οι αποκαλύψεις καταδεικνύουν ότι τα στελέχη της κυβέρνησης συνεχίζουν να δίνουν στην Τουρκία ανεπαρκή και ανάμεικτα μηνύματα. Ενώ χαιρετίζουμε την προοπτική να αποκτήσουν οι ΗΠΑ τον έλεγχο των ρωσικών S400 που κατέχει η Τουρκία, αυτό θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για οποιεσδήποτε συζητήσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας. Η Τουρκία παραβίασε τη νομοθεσία των ΗΠΑ (τον Νόμο για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων, «CAATSA») και παραμένει παραβίαση της CAATSA εδώ και χρόνια. Η κυβέρνηση Ερντογάν πρέπει να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία των ΗΠΑ προτού ληφθεί υπόψη η πρόσβαση στα πιο προηγμένα όπλα μας.

Πέρα από τη συμμόρφωση με την CAATSA, η Τουρκία έχει πολλά να αποδείξει στον αμερικανικό λαό προτού της δοθεί η προνομιακή θέση της επανεισδοχής στο πρόγραμμα F-35. Έχει επιδείξει προθυμία να χρησιμοποιήσει όπλα αμερικανικής κατασκευής ατιμώρητα κατά των Αμερικανών συμμάχων και εταίρων και αντίθετα με τα αμερικανικά συμφέροντα.

Για αρκετά χρόνια, η Τουρκία χρησιμοποιεί αμερικανικά F-16 για να παραβιάσει τον ελληνικό εδαφικό εναέριο χώρο,

συμπεριλαμβανομένης της πλησίον της Αλεξανδρούπολης – η οποία έχει γίνει βασικό πλεονέκτημα των ΗΠΑ για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Ενώ οι υπερπτήσεις έχουν σταματήσει, η Τουρκία εξακολουθεί να τηρεί το Δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» – το οποίο προβάλλει εκτεταμένες διεκδικήσεις κατά της ελληνικής κυριαρχίας. Τον περασμένο χρόνο, η Τουρκία ενσωμάτωσε το Δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας στο σχολικό της πρόγραμμα και έστειλε το Πολεμικό Ναυτικό της να αμφισβητήσει (χωρίς καμία νομική βάση) τις εργασίες που γίνονται στον Great Sea Interconnector, μια προτεραιότητα για την ενεργειακή διπλωματία των ΗΠΑ και ένα έργο που προωθείται από το Κογκρέσο στην Ανατολή Νόμος για τη Μεσογειακή Ασφάλεια και την Ενεργειακή Σύμπραξη.

Η Τουρκία έχει δανείσει στο παρελθόν αμερικανικά F-16 στο Αζερμπαϊτζάν για την επίθεσή του στο Αρτσάχ, έχει χρησιμοποιήσει αμερικανικά F-16 για να βομβαρδίσει τους Κούρδους εταίρους της Αμερικής στη Συρία και έχει χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να συνεχίσει την 50ετή κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου και να προσπαθήσει να ανακόψει την ενεργειακή εξερεύνηση και ανάπτυξη στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου δραστηριοποιούνται δύο αμερικανικές εταιρείες – η Exxon και η Chevron.

Δεδομένου ότι οι δεσμοί της με τη Ρωσία είχαν αρχικά ως αποτέλεσμα την αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35 και κρατά άλλες μεταφορές αμυντικών ειδών, πρέπει να σημειωθεί ότι από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Τουρκία όχι μόνο υπήρξε κόμβος για την αποφυγή κυρώσεων, αλλά έχει εμβαθύνει συνεργασία με τη Ρωσία σε τομείς ασφάλειας και στρατηγικής.

Εκτός από τη συνέχιση της κατοχής ρωσικών S400, η Άγκυρα έχει συνεργαστεί με τη Ρωσία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία και φέρεται να συζητά δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο με τη Μόσχα, κινήσεις που θα εδραιώσουν περαιτέρω τη Ρωσία και τους Ρώσους αξιωματούχους στην Τουρκία - σύμμαχο του ΝΑΤΟ - για τις επόμενες δεκαετίες. Υπήρξαν επίσης αναφορές αυτή την εβδομάδα ότι η Τουρκία κατασκεύασε και μεταφέρει μια πλωτή αποβάθρα για τη Ρωσία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, με απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση των ρωσικών παγοθραυστικών πυρηνικής ενέργειας Project 22220.

Αυτή δεν είναι συμπεριφορά συμμάχου. Η Τουρκία υπονομεύει τα αμερικανικά συμφέροντα και αξίες από τη Μέση Ανατολή έως τη Μεσόγειο, από την Ουκρανία μέχρι την Αρκτική.

Τον Ιούνιο του 2023, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν παραδέχτηκε ότι η Τουρκία «χαρτογραφεί μια

ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική». Αυτή η «ανεξαρτησία» μεταφράστηκε από την Άγκυρα ως: συνεργασία με τη Ρωσία. χορηγία και προστασία της Χαμάς· εκβιασμός του ΝΑΤΟ· πολεμική κατά της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αρμενίας, των Κούρδων της Συρίας και του Ισραήλ. Αυτό δεν μπορεί να ανταμειφθεί με την πρόσβαση σε F-35 ή προηγμένους αμερικανικούς κινητήρες τζετ.

Σας προτρέπουμε να απορρίψετε τα τουρκικά αιτήματα για F-35, για GE Aerospace Engines και οποιαδήποτε περαιτέρω άρθρα στον τομέα της άμυνας, εφόσον η Άγκυρα διατηρεί τις παραπάνω πολιτικές.

Σας ευχαριστώ.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τουρκία για Καταστροφή της Σμύρνης: Τιμούμε τον Μουσταφά Κεμάλ που έριξε τον εχθρό στη θάλασσα

Διεθνή / Τουρκία για Καταστροφή της Σμύρνης: Τιμούμε τον Μουσταφά Κεμάλ που έριξε τον εχθρό στη θάλασσα

Μήνυμα για την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής έστειλε και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εύχεται «Χρόνια πολλά για την 102η επέτειο της απελευθέρωσης της Σμύρνης από την εχθρική κατοχή»
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρινάκης για Τσίπρα: Έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού - Ας κάνει αυτοκριτική και μετά να μιλήσει για την κυβέρνηση

Πολιτική / Μαρινάκης για Τσίπρα: Έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού - Ας κάνει αυτοκριτική και μετά να μιλήσει για την κυβέρνηση

«Αποδοκιμάστηκε μαζικά από τους πολίτες, τόσο ως πρωθυπουργός, όσο και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Παύλος Μαρινάκης για τον Αλέξη Τσίπρα
LIFO NEWSROOM
Τσίπρας: «Ανάγκη να διατηρηθεί η δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών για την περιοχή»

Πολιτική / Τσίπρας: «Ανάγκη να διατηρηθεί η δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών για την περιοχή»

Ο Αλέξης Τσίπρας βραβεύτηκε από τον πρώην συνεργάτη του στον ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Τριγάζη και το βραβείο του «Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης» προλόγισε η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου, από το γραφείο Τύπου της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM
«Δεν θα επαναληφθεί», είπε ο Στυλιανίδης στον Τούρκο ΥΠΕΣ για το περιστατικό με το λιμενικό

Πολιτική / «Δεν θα επαναληφθεί», είπε ο Στυλιανίδης στον Τούρκο ΥΠΕΣ για το περιστατικό με το λιμενικό

Ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης και ο Τούρκος ΥΠΕΣ Αλί Γερλίκαγια είχαν τηλεφωνική επικοινωνία - Τι λέει η Τουρκία για το περιστατικό - Επίθεση κεμαλιστών σε Ερντογάν για τα αφύλακτα σύνορα
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης σε ΥΠΕΞ Βόρειας Μακεδονίας: Η ευρωπαϊκή προοπτική εξαρτάται από την προσήλωση στη Συμφωνία των Πρεσπών

Πολιτική / Γεραπετρίτης σε ΥΠΕΞ Βόρειας Μακεδονίας: Η ευρωπαϊκή προοπτική εξαρτάται από την προσήλωση στη Συμφωνία των Πρεσπών

Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Τίμτσο Μουτσούνσκι είχε σήμερα στη Νέα Υόρκη ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης
LIFO NEWSROOM