ΤΩΡΑ

Νέα Υόρκη: Ο δήμαρχος Έρικ Άνταμς και οι βαριές κατηγορίες για τα δώρα των Τούρκων

Πώς ο Έρικ Άνταμς έγινε ο πρώτος δήμαρχος της Νέας Υόρκης στον οποίο απαγγέλθηκαν κατηγορίες Facebook Twitter
Φωτ. : EPA
0

Ο Έρικ Άνταμς ξεκίνησε τη θητεία του ως ο δεύτερος μαύρος δήμαρχος της Νέας Υόρκης, εν μέσω φημών για το πώς θα μπορούσε να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην πολιτική σκηνή.

Ωστόσο οι τελευταίοι 10 μήνες της θητείας του Έρικ Άνταμς, επισκιάστηκαν από έρευνες σχετικά με τη συμπεριφορά του ίδιου αλλά και των στενών συνεργατών. Μετά τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν την Πέμπτη από τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς για δωροδοκία, απάτη και αδικήματα χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας, το μεγάλο ερώτημα που μένει να απαντηθεί σύμφωνα με τη Wall Street Journal, είναι αν ο δήμαρχος θα παραιτηθεί. 

Οι κατηγορίες εναντίον του χρονολογούνται από την εποχή που ήταν πρόεδρος του δήμου του Μπρούκλιν, το αξίωμα που κατείχε πριν εκλεγεί δήμαρχος της Νέας Υόρκης το 2021. Εν μέσω αυτής της κατάστασης, έχει προκληθεί μεγάλη ταραχή στη διακυβέρνηση και την πολιτική της μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ. Στη Νέα Υόρκη, οι «ψίθυροι» για την ικανότητα του να ηγηθεί της πόλης όταν ομοσπονδιακοί πράκτορες κατάσχεσαν τα τηλέφωνά του, ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο. Αυτή την εβδομάδα οι συζητήσεις αυτές εξελίχθηκαν σε αυξανόμενες δημόσιες εκκλήσεις για παραίτηση του, καθώς οι Δημοκρατικοί αμφισβήτησαν ανοιχτά το κατά πόσον μπορεί να κυβερνήσει μπροστά στην έξοδο κορυφαίων συνεργατών.

Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι ο Έρικ Άνταμς γέμισε τους λογαριασμούς της προεκλογικής του εκστρατείας με παράνομες ξένες πολιτικές συνεισφορές και ταξίδεψε με έξοδα Τούρκων υπηκόων χωρίς να αποκαλύψει τα δωρεάν προνόμια. Ο ίδιος ωστόσο αρνείται τα αδικήματα και υποσχέθηκε να παραμείνει δήμαρχος. «Ο δικηγόρος μου θα αναλάβει την υπόθεση, ώστε να μπορέσω να φροντίσω την πόλη», δήλωσε την Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται πως η επίσημη κατοικία του, το «Gracie Mansion», έχει ήδη ερευνηθεί από ομοσπονδιακούς πράκτορες.

Έρικ Άνταμς: Από την άνοδο στην απότομη πτώση και στις εκκλήσεις για παραίτηση

Πριν από σχεδόν τρία χρόνια, οι ψηφοφόροι οδήγησαν τον Έρικ Άνταμς στο αξίωμα για να θέσει υπό έλεγχο την εγκληματικότητα, και όταν έκλεισαν οι κάλπες τη νύχτα των προκριματικών εκλογών τον Ιούνιο του 2021, δήλωσε ότι είναι «το πρόσωπο του νέου Δημοκρατικού Κόμματος». Οι δολοφονίες στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πόλεις είχαν αυξηθεί κατακόρυφα μετά την πανδημία του κορωνοϊού και αρκετά εγκλήματα υψηλού προφίλ να τροφοδοτούν την αντίληψη ότι οι δρόμοι της Νέας Υόρκης δεν ήταν ασφαλείς.

Ο Έρικ Άνταμς επανέφερε μια αμφιλεγόμενη ομάδα αστυνόμευσης με πολιτικά και ενθάρρυνε τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στο γραφείο. Όμως τα ποσοστά εγκληματικότητας παρέμειναν αυξημένα μετά τον πρώτο του χρόνο στο δημαρχείο, γεγονός που αποτέλεσε πλήγμα στις προσπάθειες του να αποκαταστήσει την ομαλότητα και να αναζωογονήσει την οικονομία.

Την ίδια ώρα ήταν ένας αδιάκοπος υποστηρικτής της πόλης, παρευρισκόμενος σε αρκετές εκδηλώσεις κάθε μέρα. Τη νύχτα διασκέδαζε σε κλαμπ και απολάμβανε την αυτοπροσδιοριζόμενη «κομψότητα» του, η οποία όπως έλεγε αντανακλούσε το ύφος της πόλης που μόλις τον είχε εκλέξει. Οι πολιτικοί σε αυτούς τους ρόλους συχνά διαφημίζουν τις τοπικές επιχορηγήσεις που χορηγούνται σε συγκεκριμένες γειτονιές και εθνικές ομάδες, ελπίζοντας ότι η προσοχή τους θα ανταμειφθεί με ψήφους και προεκλογικές συνεισφορές. 

Παράλληλα, ήρθε ιδιαίτερα κοντά στον μεγάλο τουρκικό πληθυσμό του Μπρούκλιν, δήλωσε ο Ιμπραήμ Σεν, πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Eyup Sultan της τουρκοαμερικανικής κοινότητας. Ταξίδευε στην Τουρκία ως πρόεδρος του δήμου και συμμετείχε σε τοπικές εκδηλώσεις. Λίγο αργότερα, κλήθηκε να αντιμετωπίσει και ένα άλλο ζήτημα, όταν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες πέρασαν παράνομα τα νότια σύνορα των ΗΠΑ και έφτασαν στη Νέα Υόρκη, κατακλύζοντας το δίκτυο καταφυγίων αστέγων της πόλης. Οι μετανάστες, των οποίων η άφιξη στη Νέα Υόρκη κατά χιλιάδες αποτέλεσε πρόκληση για τη διοίκηση του Έρικ Άνταμς. Κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και διέταξε τη δημιουργία πόλεων  για την παροχή στέγης, τροφής και ιατρικής περίθαλψης στους αιτούντες άσυλο.

Η εκτιμώμενη τιμή για την απρογραμμάτιστη προσπάθεια έφτασε κάποια στιγμή στα 12 δισεκατομμύρια δολάρια και τότε ζήτησε ομοσπονδιακή βοήθεια, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση Μπάιντεν επειδή δεν έκανε περισσότερα για την ασφάλεια των συνόρων. Τον Μάιο του 2023, αποκλείστηκε από τον κατάλογο της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν. Η διαμάχη για τον προϋπολογισμό της πόλης που εγκρίθηκε εκείνο το καλοκαίρι, όταν πίεσε να εκτραπούν κονδύλια από τα προγράμματα της πόλης για να καλυφθεί το κόστος της κρίσης των μεταναστών, επιβάρυνε τις σχέσεις με το πιο φιλελεύθερο Δημοτικό Συμβούλιο.

Σήμερα, υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις σημαντικοί προοδευτικοί διεκδικητές της θέσης του, μεταξύ των οποίων ο Δημοτικός Ελεγκτής της Νέας Υόρκης Μπραντ Λάντερ και δύο γερουσιαστές της πολιτείας. Αναμένεται να εμφανιστούν και άλλοι υποψήφιοι σε διαφορετικά σημεία του πολιτικού φάσματος, ίσως και ο πρώην Δημοκρατικός κυβερνήτης Άντριου Κουόμο. 

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Διεθνή
0

ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Πελικό: Ο δήμαρχος της Μαζάν που δήλωσε «κανείς δεν πέθανε» για τους βιασμούς της Ζιζέλ υπέβαλε μήνυση για απειλές

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: Ο δήμαρχος της Μαζάν που δήλωσε «κανείς δεν πέθανε» για τους βιασμούς της Ζιζέλ υπέβαλε μήνυση για απειλές

Οι δηλώσεις του δημάρχου της Μαζάν για τους βιασμούς της Ζιζέλ στο BBC προκάλεσαν την οργή ακτιβιστικών οργανώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών - Τεταμένο το κλίμα στο δημοτικό συμβούλιο της Μαζάν
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Τζακ Σλόσμπεργκ: Ο μύθος των Κένεντι ποτέ δεν πεθαίνει – απλά γίνεται όλο και πιο παράξενος

Διεθνή / Τζακ Σλόσμπεργκ: Ο μύθος των Κένεντι ποτέ δεν πεθαίνει – απλά γίνεται όλο και πιο παράξενος

Ο εγγονός του JFK και ανιψιός του «Τζον-Τζον» μπορεί να μοιάζει ιδιοσυγκρασιακός και φευγάτος αλλά από τη σημερινή φουρνιά των Κένεντι, είναι μάλλον ο πιο λογικός εκπρόσωπος.
LIFO NEWSROOM
Δήμαρχος Νέας Υόρκης: Κατηγορείται για δωροληψία 100.000 δολαρίων για να ενεργεί προς όφελος της Τουρκίας

Διεθνή / Δήμαρχος Νέας Υόρκης: Κατηγορείται για δωροληψία 100.000 δολαρίων από τουρκικά συμφέροντα

Στο επίκεντρο των κατηγοριών που αντιμετωπίζει ο Έρικ Άνταμς βρίσκεται ένα κτίριο 35 ορόφων απέναντι από την έδρα του ΟΗΕ, το οποίο η Τουρκία εγκαινίασε με πανηγυρικά το 2021
LIFO NEWSROOM