Πρόεδρος ΕΥΔΑΠ για λειψυδρία: Το νερό αρκεί για 5 χρόνια αν δεν αλλάξουμε συνήθειες

Πρόεδρος ΕΥΔΑΠ για λειψυδρία: Το νερό αρκεί για 5 χρόνια αν δεν αλλάξουμε συνήθειες Facebook Twitter
0

Στο ήδη σοβαρό πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές της χώρας, ανάμεσά τους και η Αττική, αλλά και στο ζοφερό, όπως προδιαγράφεται μέλλον, αν δεν αλλάξουν άμεσα οι καταναλωτικές μας συνήθειες στο νερό, αναφέρεται σε άρθρο του, στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΥΔΑΠ Γιώργος Στεργίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Στεργίου, αναφορικά με το πρόβλημα της λειψυδρίας γράφει: «Τα αποθέματα πόσιμου νερού για την Αττική σε διάστημα μόλις 2 ετών μειώθηκαν σημαντικά από 1100 εκατομμύρια κυβικά τον Οκτώβριο του 2022 σε κάτω από 700 εκατομμύρια κυβικά σήμερα.

Την ίδια ακριβώς περίοδο η ζήτηση νερού και η αντίστοιχη κατανάλωση του αυξάνεται ειδικά το 1ο εξάμηνο του 2024 με ρυθμούς ασυνήθιστα υψηλούς. Χαρακτηριστικά τον μήνα Ιούνιο το ποσοστό αύξησης ήταν διψήφιο (12%).

Βασική αιτία των παραπάνω αποτελεί η κλιματική κρίση που οδηγεί σε δραστική μείωση βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων καθώς και σε μεγάλα διαστήματα με υψηλές θερμοκρασίες και μεταφορά σκόνης που οδηγούν σε άνοδο της ζήτησης και όλα αυτά συχνότερα και εντονότερα.

Ο συνδυασμός μάλιστα των μειωμένων ποσοτήτων διαθέσιμου νερού με υψηλά επίπεδα κατανάλωσης μπορεί, με ανάλογες κλιματολογικές συνθήκες, κάτι που είναι εξαιρετικά πιθανό να συμβεί, αλλά και καταναλωτικές συνήθειες, να εξαντλήσει τα αποθέματα νερού ακόμα και σε διάστημα λιγότερο των 5 ετών.

Το κλίμα είναι βέβαιο ότι δεν μπορούμε να το αλλάξουμε δραστικά και γρήγορα. Μπορούμε όμως να αξιοποιήσουμε τον περιορισμένο χρόνο που διαθέτουμε ώστε να προετοιμαστούμε και να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα».

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρυστιανού: Δεν μπορεί να ξεκινήσει η δίκη για τα Τέμπη - Έχουν φροντίσει να μας λείπουν στοιχεία

Ελλάδα / Καρυστιανού: Δεν μπορεί να ξεκινήσει η δίκη για τα Τέμπη - Έχουν φροντίσει να μας λείπουν στοιχεία

Η Μαρία Καρυστιανού μιλώντας για την κόρη της βούρκωσε, ενώ τόνισε πως το σπίτι όπου έμεναν και μεγάλωσε η κόρη της έχει κλείσει καθώς δεν μπορεί να βρίσκεται εκεί
LIFO NEWSROOM