Baby Reindeer: Τι καταγγέλλει η «Μάρθα» ως «σεναριακά ευρήματα» στη μήνυση κατά του Netflix

Baby Reindeer: Τι καταγγέλλει η «Μάρθα» ως «σεναρικά ευρήματα» στη μήνυση κατά του Netflix Facebook Twitter
Η τηλεοπτική «Μάρθα» και η Φιόνα Χάρβεϊ
0

Η αληθινή «Μάρθα», κατά κόσμον Φιόνα Χάρβεϊ, από τη σειρά Baby Reindeer του Netflix κέρδισε μια πρώτη δικαστική μάχη με τον τηλεοπτικό κολοσσό, καθώς όπως ισχυρίζεται όσα παρουσιάζονται στη σειρά, δεν συνέβησαν στην πραγματικότητα. 

Το Netflix απέτυχε στην προσπάθειά του να πείσει το δικαστήριο να απορρίψει τη μήνυση της Φιόνα Χάρβεϊ για συκοφαντική δυσφήμιση που άσκησε η γυναίκα που ενέπνευσε τον χαρακτήρα stalker στην επιτυχημένη σειρά Baby Reindeer.

Η Φιόνα Χάρβεϊ ισχυρίζεται ότι ο γίγαντας του streaming είπε «βάναυσα ψέματα» γι' αυτήν σε περισσότερους από 50 εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο. Η σειρά, που δημιουργήθηκε από τον Ρίτσαρντ Γκαντ, χαρακτηρίζεται ως «αληθινή ιστορία», αλλά ορισμένα βασικά γεγονότα, όπως η καταδίκη για καταδίωξη (stalking), δεν συνέβησαν στην πραγματικότητα ποτέ, όπως απεφάνθη το δικαστήριο. 

Το Netflix είπε αμέσως μετά: «Σκοπεύουμε να υπερασπιστούμε αυτό το θέμα σθεναρά και να υποστηρίξουμε το δικαίωμα του Ρίτσαρντ Γκαντ να πει την ιστορία του».

Στην απόφασή του, ο δικαστής Gary Klausner έγραψε: «Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της καταδίωξης και της καταδίκης για καταδίωξη σε ένα δικαστήριο».

Υπήρχαν και άλλες ουσιαστικές διαφορές μεταξύ αυτού που πραγματικά συνέβη και αυτού που προβλήθηκε στην οθόνη, σημείωσε ο ίδιος.

Η Χάρβεϊ λέει επίσης ότι δεν καταδίωξε κανέναν αστυνομικό, δεν επιτέθηκε σεξουαλικά τον Γκαντ, δεν του επιτέθηκε βίαια σε μια παμπ σπάζοντας ένα μπουκάλι πάνω στο κεφάλι του και χτυπώντας τον στα μάτια, ούτε περίμενε έξω από το σπίτι του έως και 16 ώρες την ημέρα.

Το Netflix υποστήριξε ότι αυτά τα πράγματα πρέπει να θεωρούνται «ουσιαστικά αληθινά», επειδή έκανε αναμφισβήτητα παρόμοια πράγματα στην πραγματική ζωή.

Ωστόσο, ο δικαστής έγραψε: «Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ του ακατάλληλου αγγίγματος και της σεξουαλικής επίθεσης, καθώς και μεταξύ του σπρωξίματος και του χτυπήματος των ματιών του άλλου».

Στο αρχικό θεατρικό έργο του Γκαντ χαρακτηριζόταν ως «βασισμένο σε αληθινή ιστορία» - κάτι που υποδηλώνει ότι «ορισμένες λεπτομέρειες ήταν πιθανόν ψευδείς», έγραψε ο δικαστής. Σε άρθρο των Sunday Times τον Ιούνιο ανέφερε ότι πηγές της τηλεοπτικής βιομηχανίας μεταφέρουν πως ο Γκαντ «εξέφρασε ανησυχίες» στο Netflix για την παρουσίαση της σειράς ως «μια αληθινή ιστορία».

Το γεγονός ότι η εταιρεία προχώρησε «υποδηλώνει μια απερίσκεπτη αδιαφορία για το αν όσα αναφέρονται στη σειρά ήταν ψευδή», έγραψε ο δικαστής Klausner.

Το Netflix υποστήριξε ότι οι περισσότεροι θεατές θα καταλάβαιναν ότι οι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν στην εκπομπή ήταν «μη πραγματικοί», επειδή γυρίστηκε σε στυλ δράματος. Ωστόσο, ο δικαστής διαφώνησε, γράφοντας: «Ενώ όσα παρουσιάζονται έγιναν σε μια σειρά που έχει σε μεγάλο βαθμό τα ίχνη μιας μαύρης κωμωδίας-δράματος, το πρώτο κιόλας επεισόδιο δηλώνει κατηγορηματικά ότι 'αυτή είναι μια αληθινή ιστορία'», καλώντας έτσι το κοινό να αποδεχτεί όσα παρουσιάζονται ως γεγονότα».

Το Netflix είπε επίσης ότι οι ομοιότητες μεταξύ των πραγματικών και των φανταστικών ανθρώπων ήταν τόσο ασαφείς που οι μέσοι θεατές δεν θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν την Χάρβεϊ ως «Μάρθα».

«Το δικαστήριο διαφωνεί», έγραψε ο δικαστής. «Αυτή δεν είναι η τυπική περίπτωση όπου ένας ενάγων τυχαίνει να είναι ένας από τους εκατοντάδες ανθρώπους που ταιριάζουν με τα γενικά χαρακτηριστικά ενός φανταστικού χαρακτήρα. Μάλλον, η Μάρθα και η Ενάγουσα [η κυρία Χάρβεϊ] έχουν συγκεκριμένες ομοιότητες που λίγοι άλλοι θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι μοιράζονται».

Ωστόσο, ο δικαστής τάχθηκε στο πλευρό του Netflix σε ορισμένα σημεία της υπόθεσης της Χάρβεϊ, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της για αμέλεια και βαριά αμέλεια, καθώς και το αίτημά της για «τιμωρητική» ή «παραδειγματική» αποζημίωση.

Το Baby Reindeer ήταν μια από τις μεγαλύτερες τηλεοπτικές επιτυχίες του περασμένου έτους και πρόσφατα κέρδισε έξι βραβεία Emmy στις ΗΠΑ.


Με πληροφορίες από BBC

TV & Media
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δωδεκαθεϊστές κατά Netflix για το KAOS: «Ακολουθεί την πεπατημένη της σύγχρονης χριστιανικής οπτικής»

TV & Media / Δωδεκαθεϊστές κατά Netflix για το KAOS: «Ακολουθεί την πεπατημένη της σύγχρονης χριστιανικής οπτικής»

Οι δημιουργοί της σειράς παραποιούν σε τέτοιο βαθμό την ελληνική αντίληψη για το θείο που φθάνουν να παρουσιάσουν τον Δία και την Ήρα ως δολοφόνους μωρών, αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM