Γαλλία: Οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας για τα παιχνίδια δεν καλύπτουν τα «φωτάκια»

Γαλλία: Οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας για τα παιχνίδια δεν καλύπτουν τα «φωτάκια» Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Freepik.com
0

Οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές ασφαλείας για τα παιχνίδια δεν καλύπτουν τα «φωτάκια», εκτιμούν οι αρχές της Γαλλίας.

Λούτρινα, κούκλες, φορτηγά, ακόμα και επιτραπέζια παιχνίδια μπορεί να περιέχουν φώτα τύπου LED που εκπέμπουν μπλε φως. Αυτό το φως μπορεί να επηρεάσει τον αμφιβληστροειδή στα μάτια των παιδιών και να διαταράξει τους βιολογικούς ρυθμούς τους, επισημαίνουν οι Γάλλοι. Πιο πιθανό να διαταραχθεί, δε, είναι ο ύπνος, εάν τα μάτια των παιδιών εκτεθούν σε αυτό το φως το βράδυ και τη νύχτα.

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές εκφράζουν την επιθυμία να αναθεωρηθούν οι κανόνες ασφαλείας, καθώς όπως φαίνεται το ευρωπαϊκό πρότυπο για την ασφάλεια των παιχνιδιών δεν εγγυάται την προστασία των ματιών των παιδιών. 

«Τα παιδιά των οποίων τα μάτια δεν φιλτράρουν πλήρως το μπλε φως είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αυτούς τους κινδύνους», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Υπηρεσία για τα Τρόφιμα, το Περιβάλλον και την Εργασιακή Υγεία και Ασφάλεια (ANSES) υπενθυμίζοντας ότι από το 2010 προειδοποιεί για τις επιπτώσεις των LED στην όραση.

Κατόπιν αιτήματος του υπουργείου Υγείας της Γαλλίας, η υπηρεσία εξέτασε τη νέα έκδοση του ευρωπαϊκού προτύπου για την ασφάλεια των ηλεκτρικών παιχνιδιών, που ενημερώθηκε το 2020.

Μετά την εξέταση του νέου πρωτοκόλλου για την επαλήθευση της ασφάλειας για τα μάτια των ματιών με τη χρήση παιχνιδιών που περιέχουν LED, συμπεραίνει ότι «η αναθεωρημένη έκδοση δεν εγγυάται τη συμμόρφωση με τις οριακές τιμές που διασφαλίζουν την προστασία των ματιών των παιδιών».

Για την προστασία των παιδιών από αυτούς τους κινδύνους, η ANSES υπενθυμίζει επίσης ότι είναι σκόπιμο να περιορίζεται η έκθεση σε μπλε ή λευκά LED και να αποφεύγονται τα φωτεινά παιχνίδια δύο ώρες πριν από τον ύπνο, ώστε να μην διαταράσσεται ο βιολογικός ρυθμός των παιδιών και να αποκοιμούνται.

 Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τατάρ: Απάντησα θετικά στην πρόταση Γκουτέρες για ανεπίσημο δείπνο με Χριστοδουλίδη

Διεθνή / Τατάρ: Απάντησα θετικά στην πρόταση Γκουτέρες για ανεπίσημο δείπνο με Χριστοδουλίδη

Επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να καθίσει στο επίσημο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι να επιβεβαιωθεί η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς της τουρκοκυπριακής πλευράς
LIFO NEWSROOM
Πόλεμος στον Λίβανο: Αιχμή του δόρατος η «Μεραρχία 98» του Ισραήλ

Διεθνή / Μετά τη Γάζα η «Μεραρχία 98» του Ισραήλ εισέβαλε και στον Λίβανο

Ο Ισραηλινός Στρατός επιχειρεί σε πολλά χωριά στον ανατολικό τομέα του Λιβάνου - Ανελέητα αεροπορικά πυρά προσφέρουν κάλυψη στις χερσαίες δυνάμεις - Οι IDF προειδοποιούν τους αμάχους του νότιου Λιβάνου
LIFO NEWSROOM
CNN: Το Ισραήλ έκρυψε εκρηκτικά στις μπαταρίες των βομβητών που πουλήθηκαν στη Χεζμπολάχ

Διεθνή / CNN: Το Ισραήλ έκρυψε εκρηκτικά στις μπαταρίες των βομβητών που πουλήθηκαν στη Χεζμπολάχ

Οι αξιωματούχοι ασφαλείας του Λιβάνου εξέτασαν μια σειρά ελεγχόμενων εκρήξεων ορισμένων από τους παγιδευμένους βομβητές, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για το ποιος κατασκεύασε τις ασύρματες συσκευές επικοινωνίας
LIFO NEWSROOM