Καλιφόρνια: Πρώτος νόμος για απαγόρευση 6 χρωστικών στα σχολικά τρόφιμα που συνδέονται με προβλήματα συμπεριφοράς

Καλιφόρνια: Πρώτος νόμος για απαγόρευση 6 χημικών στα σχολικά τρόφιμα που συνδέονται με προβλήματα συμπεριφοράς Facebook Twitter
0

Ο Κυβερνήτης της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, υπέγραψε νόμο που απαγορεύει τη χρήση της χρωστικής ουσίας Red No. 40 και άλλων πέντε χημικών σε τρόφιμα που σερβίρονται στα δημόσια σχολεία

Στις 28 Σεπτεμβρίου, η Καλιφόρνια έγινε η πρώτη πολιτεία στις ΗΠΑ που απαγορεύει αυτές τις ουσίες, οι οποίες βρίσκονται σε δημοφιλή προϊόντα όπως δημητριακά, παγωτά, χυμοι, καραμέλες και άλλα. Πρόκειται για την κόκκινη χρωστική Νο. 40, τις κίτρινες χρωστικές Νο. 5 και 6, τις μπλε χρωστικές Νο. 1 και 2, και την πράσινη χρωστική Νο. 3. Ο νέος νόμος θα τεθεί σε ισχύ στις 31 Δεκεμβρίου 2027.

Το νομοσχέδιο, γνωστό ως California School Food Safety Act, παρουσιάστηκε από τον Δημοκρατικό Βουλευτή Τζέσι Γκάμπριελ και απαγορεύει τη διάθεση τροφίμων ή ποτών που περιέχουν τις συγκεκριμένες χρωστικές στα σχολεία από το νηπιαγωγείο έως και τη 12η τάξη. Με το μεγαλύτερο δημόσιο σχολικό σύστημα της χώρας, η Καλιφόρνια επηρεάζει πάνω από 6,3 εκατομμύρια μαθητές σε περισσότερα από 10.000 σχολεία.

Ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών

Ο νέος νόμος προέρχεται από ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις αυτών των χρωστικών ουσιών στη συμπεριφορά και την ικανότητα μάθησης των παιδιών. Σύμφωνα με μελέτη του 2021 από το Γραφείο Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης της Υγείας της Καλιφόρνια, οι χρωστικές ουσίες αυτές έχουν συνδεθεί με προβλήματα συμπεριφοράς και μειωμένη προσοχή. Ο Γκάμπριελ, που πάλεψε ο ίδιος με τη ΔΕΠΥ ως παιδί, υπογράμμισε τη σημασία του νόμου για την προστασία των παιδιών, ιδίως αυτών που αντιμετωπίζουν τέτοιες προκλήσεις.

«Η Καλιφόρνια ηγείται ξανά στο να προστατεύει τα παιδιά μας από επικίνδυνες χημικές ουσίες» δήλωσε ο Γκάμπριελ σε δελτίο τύπου. Ο ίδιος τόνισε ότι τα συνθετικά χρώματα που στοχεύει το νομοσχέδιο μπορούν να προκαλέσουν βλάβη σε όλα τα παιδιά, αλλά επηρεάζουν ιδιαίτερα εκείνα με ΔΕΠΥ και άλλες δυσκολίες.

Παρά την πρωτοβουλία αυτή, οι ισχύουσες ρυθμίσεις του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) βασίζονται σε έρευνες που χρονολογούνται πριν από 35 έως 70 χρόνια. Ο FDA δήλωσε ότι θα συνεχίσει να εξετάζει τα νέα δεδομένα για την ασφάλεια των χημικών ουσιών στα τρόφιμα και πως οι υπάρχουσες επιστημονικές αποδείξεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των παιδιών δεν αντιμετωπίζει αρνητικές επιπτώσεις από την κατανάλωση τροφίμων με χρωστικές, αν και ορισμένα παιδιά μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα σε αυτές.

Αντιδράσεις από τη βιομηχανία τροφίμων

Ο Τζον Χιούιτ, εκπρόσωπος της Ένωσης Καταναλωτικών Προϊόντων, υποστήριξε ότι η απαγόρευση αυτών των χημικών αποτελεί κίνηση με πολιτικά κίνητρα και ότι οι επιστημονικά αποδεδειγμένες ασφαλείς ουσίες «δαιμονοποιούνται.». Πρόσθεσε ότι η νέα νομοθεσία μπορεί να αυξήσει το κόστος για τα σχολεία και τις οικογένειες, να περιορίσει την επιλογή και να προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές.

Από την άλλη πλευρά, ο συνυποστηρικτής του νομοσχεδίου, Τόνι Θέρμοντ, υπογράμμισε το κόστος της αποτυχίας να δράσουν για την προστασία των παιδιών από επικίνδυνες ουσίες, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ παρουσιάζουν ήδη υψηλά ποσοστά παιδικών ασθενειών όπως το άσθμα και ο διαβήτης σε σύγκριση με άλλες χώρες.

«Το κόστος της μη δράσης είναι μεγαλύτερο» τόνισε ο Θέρμοντ. Ο Γκάμπριελ πρόσθεσε ότι η απαγόρευση μπορεί να οδηγήσει σε οικονομία πόρων, καθώς θα μειώσει τις ανάγκες για επιπλέον στήριξη μαθητών που δυσκολεύονται στην τάξη.

Προσαρμογή στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές

Με την απόφαση του Νιούσομ, το περιβάλλον τροφίμων στις ΗΠΑ έρχεται πιο κοντά σε εκείνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου τα προϊόντα που περιέχουν αυτές τις χρωστικές πρέπει να φέρουν προειδοποιητική ετικέτα σχετικά με τον κίνδυνο για τα παιδιά. Ο Γκάμπριελ επεσήμανε ότι ο στόχος του νόμου είναι να ενθαρρύνει τους κατασκευαστές να κάνουν μικρές τροποποιήσεις στις συνταγές τους ώστε να προσφέρουν τα ίδια προϊόντα χωρίς τα επικίνδυνα χημικά.

«Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη ότι μπορούν να το κάνουν αυτό»  είπε, προσθέτοντας ότι οι ίδιοι κατασκευαστές παράγουν τα προϊόντα τους χωρίς αυτές τις ουσίες σε πολλές άλλες χώρες.

Ο νόμος αποτελεί σημαντική νίκη για το κίνημα ασφάλειας των τροφίμων όχι μόνο στην Καλιφόρνια αλλά και εθνικά, σύμφωνα με τον Γκάμπριελ, που ανέφερε ότι πάνω από 70 οργανώσεις υποστηρίζουν το νομοσχέδιο. 

Οι ειδικοί προτείνουν στους γονείς να ελέγχουν τις λίστες συστατικών των προϊόντων που αγοράζουν για να αποφύγουν τις επιβλαβείς χρωστικές, ιδίως σε επεξεργασμένα τρόφιμα. Προτιμήστε εναλλακτικές λύσεις, όπως βιολογικά προϊόντα με πιστοποίηση USDA, που δεν περιέχουν τεχνητές χρωστικές. Επίσης, οι γονείς μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση αναψυκτικών, χυμών ή ενεργειακών ποτών που μπορεί να περιέχουν τις εν λόγω ουσίες.

Η ηθοποιός Λέσλι-Αν Μπραντ δήλωσε ότι έχει συνεχή επικοινωνία με τον 7χρονο γιο της για την υγιεινή διατροφή. "Μιλάμε μαζί του σαν να είναι ενήλικας," είπε, επισημαίνοντας ότι η σωστή ενημέρωση για τη διατροφή βοηθά τα παιδιά να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές.

Η ιστορική αυτή απόφαση της Καλιφόρνια ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω δράσεις σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων σε όλη τη χώρα, με απώτερο στόχο την προστασία της υγείας των παιδιών και την ευθυγράμμιση με τις διεθνείς προδιαγραφές ασφάλειας.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς οι Ισραηλινοί κατάσκοποι διείσδυσαν στη Χεζμπολάχ- Ο ρόλος της Συρίας και οι προχωρημένες τεχνολογίες

Διεθνή / Πώς οι Ισραηλινοί κατάσκοποι διείσδυσαν στη Χεζμπολάχ - Ο πόλεμος στη Συρία και οι μυστικές υπηρεσίες

Ενώ η Χεζμπολάχ στήριζε τον Άσαντ προσφέροντας ανθρώπινες δυνάμεις και πολεμικό υλικό, έχασε μέρος από τη μυστικότητα και τη συνεκτικότητα που τη χαρακτήριζαν, καθιστώντας τη πιο ευάλωτη στην ισραηλινή διείσδυση
LIFO NEWSROOM