Πώς το Ιράν παραβίασε την καλύτερη αεράμυνα του κόσμου

Πώς το Ιράν παραβίασε την καλύτερη αεράμυνα του κόσμου Facebook Twitter
Τα υπολείμματα ενός βαλλιστικού πυραύλου που εκτοξεύτηκε από το Ιράν και προσγειώθηκε στο Ισραήλ, 1 Οκτωβρίου 2024 ( Φωτ.: Μaariv online)
0

Το Ιράν εκτόξευσε την Τρίτη περισσότερους από 180 βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ, η πλειονότητα των οποίων αναχαιτίστηκε από την αντιαεροπορική άμυνα του Ισραήλ. 

Ορισμένοι όμως πέρασαν μέσα από πολλαπλά στρώματα πυραυλικών συστημάτων εδάφους-αέρος που υπάρχουν για την υπεράσπιση του Ισραήλ. Πλάνα που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φάνηκαν να δείχνουν φωτεινές λωρίδες να συντρίβονται στο έδαφος και τις ζημιές που προέκυψαν από τα πλήγματα. Αυτό προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με το αν το Ιράν είχε νικήσει με επιτυχία ένα από τα πιο ισχυρά συστήματα αεράμυνας στον κόσμο. 

Αν και οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι είναι πολύ νωρίς για ένα τέτοιο συμπέρασμα, υπάρχουν μερικά αποκαλυπτικά σημάδια που πρέπει να προσέξουμε όταν αξιολογούμε την απόδοση του συστήματος. 

Όταν το Ιράν εξαπέλυσε την τελευταία φορά επίθεση στο Ισραήλ τον Απρίλιο, το χτύπημα είχε γίνει γνωστό. Το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρώπη, είχαν αρκετό χρόνο για να προετοιμαστούν ώστε να αναπτύξουν μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία για να βοηθήσουν στην κατάρριψη του ιρανικού καταιγισμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων. Στη χθεσινή επίθεση τα σχέδια του Ιράν έγιναν γνωστά μόλις τρεις ώρες πριν το χτύπημα, από αμερικανό αξιωματούχο. Γεγονός που δεν έδωσε τον απαιτούμενο χρόνο για την αντιμετώπισή της.

Στην πρώτη μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά του Ισραήλ, το Ιράν χρησιμοποίησε έναν συνδυασμό περίπου 300 πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (σ.σ. drones).

Ενώ λοιπόν ο συνολικός αριθμός ήταν μεγαλύτερος από τους 200 που εκτοξεύθηκαν τώρα, το αρχικό χτύπημα αποτελούνταν κυρίως από πυραύλους Κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. 

«Χρησιμοποίησε πιο αργούς πυραύλους Κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη», δήλωσε ο Samuel Hickey από το Κέντρο για τον Έλεγχο των Όπλων και τη Μη Διάδοση (σ.σ  Το Κέντρο είναι ένας εθνικός μη κομματικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός αφιερωμένος στην ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας μέσω εξειδικευμένης ανάλυσης πολιτικής και έρευνας).  Οι βαλλιστικοί πύραυλοι που χρησιμοποιήθηκαν στην τελευταία επίθεση μπορούν να πετάξουν με υπερηχητικές ταχύτητες πάνω από mach-5, γεγονός που καθιστά πολύ πιο δύσκολη την αναχαίτισή τους από μαχητικά αεροσκάφη ή επίγεια συστήματα. 

«Τα μαχητικά αεροσκάφη είναι λιγότερο πιθανό να έχουν αποτελέσει τεράστιο παράγοντα», πρόσθεσε ο κ. Hickey. 


Η αντιεροπορική άμυνα είναι μια δαπανηρή επιχείρηση

Υπολογίζεται ότι η επίθεση του Απριλίου κόστισε στο Ισραήλ και στους συμμάχους του περίπου 1,1 δισεκατομμύριο λίρες (1,5 δισεκατομμύρια δολάρια).

Υπάρχει επίσης το πρόβλημα ότι οι πύραυλοι αναχαίτισης είναι περιορισμένοι σε αριθμό. Οι προσπάθειες της Δύσης να βοηθήσει την Ουκρανία να υπερασπιστεί τις πόλεις της από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς έχουν καταναλώσει σημαντικούς πόρους στον τομέα αυτό. Καθώς τόσο το Ισραήλ όσο και η Ουκρανία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ για αυτούς τους αναχαιτιστικούς πυραύλους, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις. 

«Ακόμα δεν γνωρίζουμε πόσους πυραύλους αποφάσισε να εμπλέξει το Ισραήλ. Οποιοσδήποτε αριθμός πυραύλων που απλά προσγειώνεται σε περιοχές που δεν πρόκειται να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά σε ανθρώπινες ζωές ή υποδομές θα επιλέξουν να τους αφήσουν να περάσουν» δήλωσε ο κ. Hickey.

Το γεγονός αυτό θα βοηθήσει το Ισραήλ να εξοικονομήσει πυρομαχικά αναχαίτισης για περαιτέρω επιθέσεις στο έδαφός του.

«Απόψε φαίνεται ότι το Ιράν εκτόξευσε λιγότερους αλλά πιο προηγμένους πυραύλους. Αυτός θα μπορούσε να είναι ένας λόγος για να μην κλιμακωθεί η κατάσταση σε πλήρη σύγκρουση» δήλωσε ο Hickey.

Με πληροφορίες από The Telegraph

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Diddy: Τα social media εικάζουν ότι παρενόχλησε τον 15χρονο Τζάστιν Μπίμπερ

Διεθνή / Diddy: Τα δύο βίντεο που τροφοδοτούν τις θεωρίες πως παρενόχλησε τον 15χρονο Τζάστιν Μπίμπερ

«Ο Τζάστιν περνάει τις 48 ώρες του με τον Diddy. Περνάνε τέλεια, καλύτερα από ποτέ. Το πού περνάμε την ώρα μας και το τι κάνουμε, δεν μπορούμε ακριβώς να το αποκαλύψουμε, αλλά σίγουρα είναι το όνειρο κάθε 15χρονου» δήλωνε ο Diddy
LIFO NEWSROOM
Ο αυτοεξόριστος Χουάν Κάρλος γράφει τα απομνημονεύματά του: «Σκάνδαλα εν όψει...»

Διεθνή / Ο αυτοεξόριστος Χουάν Κάρλος γράφει τα απομνημονεύματά του: «Σκάνδαλα εν όψει...»

Για ποια οικονομικά σκάνδαλα και εξωσυζυγικές σχέσεις μιλά στο βιβλίο του ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας, διερωτώνται όσοι -πιθανόν- εμπλέκονται στις σκοτεινές υποθέσεις - Έγραψα απομνημονεύματα διότι έχω την αίσθηση ότι μου κλέβουν την ιστορία μου, είπε ο Χουάν Κάρλος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ναόμι Κάμπελ:

Διεθνή / Ναόμι Κάμπελ: Η Unicef διαψεύδει πως ήταν συνεργάτης της φιλανθρωπικής οργάνωσης του μοντέλου

Το διάσημο μοντέλο κατηγορείται ότι τα χρήματα που έμπαιναν στα ταμεία του ιδρύματός της για φιλανθρωπίες, πήγαιναν σε πεντάστερα ξενοδοχεία και προσωπικά έξοδα
LIFO NEWSROOM