Μια γυναίκα από τη θρησκευτική μειονότητα των Γεζίντι, που είχε απαχθεί το 2014 σε ηλικία 11 ετών από τον ISIS στο Ιράκ και κατόπιν μεταφέρθηκε στη Γάζα, διασώθηκε μετά από πάνω από μια δεκαετία αιχμαλωσίας. Η διάσωση ανακοινώθηκε από αξιωματούχους του Ισραήλ, των ΗΠΑ και του Ιράκ.
Οι Γεζίντι είναι μια θρησκευτική μειονότητα που ζει κυρίως στο Ιράκ και τη Συρία. Το 2014, το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε την περιοχή του Σιντζάρ στο βόρειο Ιράκ, όπου ζούσε η κοινότητα των Γεζίντι, μαζεύοντας χιλιάδες άνδρες και καταδικάζοντας κορίτσια και γυναίκες σε σκλαβιά.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ο απαγωγέας της γυναίκας, η οποία πλέον είναι 21 ετών, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ Ισραήλ και της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης Χαμάς, πιθανότατα σε αεροπορική επίθεση. Η γυναίκα, που ταυτοποιήθηκε ως Φαουζία Αμίν Σίντο, κατόρθωσε στη συνέχεια να διαφύγει σε άλλο σημείο στη Γάζα.
Η Ισραηλινή στρατιωτική δύναμη ανέφερε ότι η Σίντο τελικά ελευθερώθηκε μέσα από μια «σύνθετη επιχείρηση» που συντονίστηκε μεταξύ του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων διεθνών φορέων και μεταφέρθηκε στο Ιράκ μέσω Ισραήλ και Ιορδανίας.
Σύμφωνα με τον Σιλουάν Σιντζαρί, αξιωματούχο του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών, αρκετές προηγούμενες απόπειρες διάσωσής της είχαν αποτύχει λόγω της δύσκολης κατάστασης ασφαλείας στη Γάζα. Ο ίδιος δήλωσε ότι η Σίντο βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση, αλλά έχει υποστεί τραυματικές εμπειρίες από την αιχμαλωσία της και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.
Σε βίντεο που μοιράστηκε ο Καναδός ακτιβιστής Στιβ Μαμάν, η Σίντο εμφανίζεται να επανενώνεται με την οικογένειά της στο Ιράκ. Ο κ. Μαμάν, αναρτώντας στην πλατφόρμα Χ, δήλωσε: "Υποσχέθηκα στη Φαουζία, που ήταν αιχμάλωτη της Χαμάς στη Γάζα, ότι θα την επαναφέρω στην οικογένειά της στο Σιντζάρ. Για εκείνη, φαινόταν απίστευτο, αλλά για μένα ο μόνος εχθρός ήταν ο χρόνος. Η ομάδα μας την επανένωσε πριν από λίγο με τη μητέρα και την οικογένειά της".
I made a promise to Fawzia the yazidi who was hostage of Hamas in Gaza that I would bring her back home to her mother in Sinjar. To her it seemed surreal and impossible but not to me, my only enemy was time. Our team reunited her moments ago with her mother and family in Sinjar pic.twitter.com/KuN9JPuGOb
— Steve maman (@stevemaman) October 2, 2024
Το ιστορικό της διώξης των Γεζίντι
Το 2014, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σάρωσαν την περιοχή του Σιντζάρ στο βορειοδυτικό Ιράκ, την πατρίδα των Γεζίντι. Στα χωριά των Γεζίντι, οι άνδρες και τα αγόρια διαχωρίστηκαν από τις γυναίκες και τα κορίτσια, με τους άνδρες να εκτελούνται και τις γυναίκες να απαγάγονται ως "λάφυρα πολέμου".
Πολλές Γεζίντι γυναίκες που κατάφεραν να δραπετεύσουν, περιέγραψαν ότι πουλήθηκαν ή δόθηκαν ως "δώρα" σε μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, αναγκάζοντάς τες σε σεξουαλική σκλαβιά. Το Ισλαμικό Κράτος πιστεύεται ότι σκότωσε πάνω από 3.000 Γεζίντι και απήγαγε περίπου 6.000 άτομα.
Ο ΟΗΕ χαρακτήρισε τις πράξεις του Ισλαμικού Κράτους ως γενοκτονία και ως πολλαπλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Σύμφωνα με τις ιρακινές αρχές, πάνω από 3.500 μέλη της κοινότητας έχουν διασωθεί ή απελευθερωθεί, ενώ περίπου 2.600 παραμένουν αγνοούμενοι.
Με πληροφορίες από ΒΒC