John Hopfield και Geoffrey Hinton: Ποιοι είναι πρωτοπόροι της τεχνητής νοημοσύνης που τιμήθηκαν με το Νόμπελ Φυσικής 2024

John Hopfield και Geoffrey Hinton: Ποιοι είναι πρωτοπόροι της τεχνητής νοημοσύνης που τιμήθηκαν με το Νόμπελ Φυσικής 2024 Facebook Twitter
Φωτ.: Getty
0

Οι John J. Hopfield και Geoffrey E. Hinton είναι δύο από τους πιο επιδραστικούς επιστήμονες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης. 

Σήμερα, τους απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσικής 2024, τιμώντας τις πρωτοποριακές τους συνεισφορές στη δημιουργία και ανάπτυξη των τεχνητών νευρωνικών δικτύων, τα οποία αποτελούν τη βάση της μηχανικής μάθησης.

Ποιος είναι ο John J. Hopfield

Ο John J. Hopfield είναι Αμερικανός φυσικός και βιοφυσικός, γνωστός για τη συνεισφορά του στη θεωρία των νευρωνικών δικτύων. Το 1982, ο Hopfield πρότεινε ένα μαθηματικό μοντέλο για τα νευρωνικά δίκτυα, το οποίο είναι γνωστό ως "δίκτυο Hopfield". Το μοντέλο αυτό ενέπνευσε την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς έδειξε πώς οι βιολογικές αρχές του ανθρώπινου εγκεφάλου μπορούν να εφαρμοστούν σε υπολογιστικά συστήματα. Το δίκτυο Hopfield εισήγαγε την έννοια της "αναδρομής" στη μάθηση, επιτρέποντας στα συστήματα να αποθηκεύουν και να ανακαλούν δεδομένα, κάτι που ήταν κρίσιμο για την εξέλιξη της μηχανικής μάθησης.

Ο Hopfield εργάστηκε σε κορυφαία πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο Πρίνστον και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech). Η έρευνά του άνοιξε τον δρόμο για την κατανόηση των πολύπλοκων λειτουργιών του εγκεφάλου και ενέπνευσε γενιές επιστημόνων να διερευνήσουν πώς η βιολογία μπορεί να συνδυαστεί με την πληροφορική.

Ποιος είναι ο  Geoffrey E. Hinton

Ο Geoffrey E. Hinton είναι ένας από τους πατέρες της σύγχρονης τεχνητής νοημοσύνης και θεωρείται από πολλούς ως ο πρωτοπόρος της βαθιάς μάθησης (deep learning). Βρετανός επιστήμονας υπολογιστών και ψυχολόγος, ο Hinton συνέβαλε στη δημιουργία του θεμελιώδους αλγορίθμου για τη μάθηση στα νευρωνικά δίκτυα, γνωστού ως "backpropagation". 

Αυτός ο αλγόριθμος επιτρέπει στα νευρωνικά δίκτυα να "μαθαίνουν" μέσω της προσαρμογής των βαρών τους, ανοίγοντας τον δρόμο για την τεχνολογία της βαθιάς μάθησης, η οποία χρησιμοποιείται σήμερα ευρέως σε συστήματα όπως η αναγνώριση φωνής, η αυτόνομη οδήγηση και οι προσωπικοί βοηθοί τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Hinton έχει εργαστεί σε πανεπιστήμια όπως το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και τη Google, ενώ έχει συνεργαστεί με κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης. Έχει λάβει πολλά βραβεία για την έρευνά του και θεωρείται από τους πιο σημαντικούς στοχαστές στον τομέα της τεχνολογίας και της πληροφορικής.

Νόμπελ Φυσικής 2024

Η απονομή του Νόμπελ Φυσικής 2024 στους Hopfield και Hinton επιβραβεύει τις θεμελιώδεις ανακαλύψεις τους, οι οποίες έθεσαν τα θεμέλια για τη σύγχρονη τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση. Οι δύο επιστήμονες κατάφεραν να δείξουν πώς η χρήση των τεχνητών νευρωνικών δικτύων μπορεί να οδηγήσει σε επαναστατικές εφαρμογές που βελτιώνουν την καθημερινή μας ζωή και δίνουν λύσεις σε προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόμπελ Φυσικής 2024: Στους John Hopfield και Geoffrey Hinton – Για τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα

Διεθνή / Νόμπελ Φυσικής 2024: Στους John Hopfield και Geoffrey Hinton – Για τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα

Τα επιτεύγματα των δύο επιστημόνων αποτελούν βασικούς πυλώνες της φυσικής επιστήμης, ανοίγοντας νέους δρόμους στη χρήση των υπολογιστών για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων
LIFO NEWSROOM
Αυστραλία: Ο πρώτος άνδρας που καταδικάστηκε για ναζιστικό χαιρετισμό στην πολιτεία Βικτώρια

Διεθνή / Αυστραλία: Ο πρώτος άνδρας που καταδικάστηκε για ναζιστικό χαιρετισμό στην πολιτεία Βικτώρια

Το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Αυστραλίας είχε νομοθετήσει τον Δεκέμβριο την απαγόρευση της δημόσιας εκτέλεσης του ναζιστικού χαιρετισμού ή της δημόσιας επίδειξης και εμπορίας ναζιστικών συμβόλων μίσους σε όλη τη χώρα
LIFO NEWSROOM