Πήγαμε στο

Vans Shop Riot

και ζήσαμε από κοντά

τη μεγαλύτερη γιορτή

του skateboarding

Μια βραδιά γεμάτη flips, εκπλήξεις, μουσική και όσα αγαπά να μοιράζεται η street κοινότητα της πόλης.

Powered by

Δένεις σφιχτά τα κορδόνια σου και ανεβαίνεις στη σανίδα. Δοκιμάζεις ένα flip, δεν βγαίνει όπως το ήθελες, το προσπαθείς ξανά. Και μετά ξανά και ξανά, ώσπου να πετύχει. Βάζεις να ακούσεις το κομμάτι που σε εκφράζει -αυτή είναι η δική σου στιγμή.

Συναντάς τους φίλους σου. Κάνετε βόλτες στην πόλη, ανακαλύπτετε spots με θέα, ανταλλάζετε ιδέες. Ανεβαίνετε στις σανίδες παρέα, δοκιμάζετε, βλέπετε τους άλλους, το παιχνίδι γίνεται ομαδικό.

Το να είσαι μέρος μιας κοινότητας δημιουργικών ανθρώπων, να νιώθεις ελεύθερος και να εμπνέεσαι από αυτούς είναι πολύ σημαντικό για να εξελίσσεσαι και είναι ακριβώς αυτό που βρίσκεται στον πυρήνα της Vans ήδη από την αρχή της δημιουργίας της.

Ο «Off The Wall» τρόπος ζωής είναι γεμάτος ενέργεια και εξερεύνηση και ό,τι άλλο μας εμπνέει σαν ανθρώπους της πόλης -από τη μουσική και την τέχνη ως τη skate κουλτούρα και την αδρεναλίνη των sports.

Αυτό ακριβώς το κλίμα της έμπνευσης και της αδρεναλίνης ζήσαμε στο Vans Shop Riot, τη μεγάλη γιορτή του skateboarding που διοργανώθηκε για ακόμα μια χρονιά στο Skatepark στο Μαρούσι την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου.

Πώς να μην είναι έντονη η εμπειρία του να βλέπεις τις μεγαλύτερες ομάδες skate της χώρας να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, προσπαθώντας να κερδίσουν το πολυπόθητο έπαθλο Vans Shop Riot Qualifier;

Το πολυπόθητο έπαθλο, είναι ένας χρυσός τίτλος που δίνει στους νικητές το εισιτήριο για τον μεγάλο ευρωπαϊκό τελικό. Ο τελικός, στις 25 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνει τις καλύτερες ομάδες της ηπείρου σε ένα final battle όπου κερδίζει ο καλύτερος όλων -μια μοναδική εμπειρία για όσους το βλέπουν και το ζουν από κοντά.

Φτάσαμε στον χώρο από νωρίς, αλλά δεν είμασταν μόνοι μας -το αντίθετο. Πιστή στις «παραδόσεις» της street κουλτούρας, η κοινότητα της πόλης ήταν ήδη εκεί, για να μην χάσει λεπτό από τη βραδιά.

Το διαγωνιστικό κομμάτι ξεκίνησε με ανεβασμένη ενέργεια και τις ομάδες από τα μεγαλύτερα skate shops της Ελλάδας - Color Skates, Ministry of Concrete, Slut Boardshop, Minos, Motel, Zero Gravity, Fifty-Fifty και MicroXtreme – να μας εντυπωσιάζουν ήδη από την αρχή με τις επιδόσεις τους.

Όταν έφτασε η στιγμή των challenges, κρατούσαμε όλοι την ανάσα μας.

Στο πρώτο, οι ομάδες έπρεπε να καταφέρουν να φτάσουν στην κορυφή μιας ράμπας με πολύ απότομη κλίση. Ήταν μια ιδιαίτερα απαιτητική δοκιμασία, και ξέραμε ότι οι riders χρειάζονται την υποστήριξή μας. Κάθε φορά που κάποιος άγγιζε την κορυφή πετάγονταν φλόγες, εκτοξεύοντας τη στιγμή και ανεβάζοντας την ένταση στον χώρο. Κάθε φορά χειροκροτούσαμε πιο δυνατά, για τη νίκη τους!

Στη δεύτερη δοκιμασία, είδαμε τις ομάδες να κάνουν μια σκυταλοδρομία για να γεμίσουν πρώτες ένα δοχείο με νερό. Η διαδικασία απαιτούσε γρήγορα αντανακλαστικά, κάτι που έκανε τους riders να εφεύρουν πρωτότυπες τακτικές που μας έκαναν να γελάσουμε δυνατά. Το θέαμα έγινε ακόμα πιο απολαυστικό και παρεΐστικο. Νιώθαμε ότι όλη η street κοινότητα της πόλης είχε ενωθεί σε μια αρένα, ένα μεγάλο Vans community.

Χειροκροτούσαμε την κάθε προσπάθεια, βλέποντας ότι όλοι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, αλλά οι ομάδες που έκαναν τη διαφορά ήταν το Slut Boardshop, το Ministry of Concrete και το Color Skates, τις οποίες απολαύσαμε μετά σε ένα final battle υψηλού επιπέδου, όπου πραγματικά ξεπέρασαν τον εαυτό τους.

Μετά τις δοκιμασίες, οι πόρτες άνοιξαν και ήταν η δική μας σειρά να γεμίσουμε την αρένα. Η ενέργεια της βραδιάς ήταν ανεβασμένη μετά τα challenges και βάζαμε στοιχήματα για το ποιος θα είναι τελικά ο μεγάλος νικητής. Τότε, οι 63 High ανέβηκαν στο stage με ένα εκρηκτικό σετ που μας έβαλε σε party mood. Κιθάρες, τρελά πνευστά και σολαρίσματα γέμιζαν τον χώρο, «χτίζοντας» την αναμονή για την ανακοίνωση του νικητή.

Όταν ανακοινώθηκε ότι η ομάδα του Slut Boardshop κέρδισε το έπαθλο του Vans Shop Riot Qualifier για τον ευρωπαϊκό τελικό, νιώσαμε το Skatepart να δονείται κυριολεκτικά από πανηγυρισμούς και χειροκροτήματα.

Όμως, η βραδιά δεν είχε ακόμη τελειώσει. Η Vans , μας είχε ετοιμάσει το καλύτερο κλείσιμο με skate-inspired δώρα, ενώ οι πιο «πιστοί» έκαναν sold out το επετειακό T-shirt του Vans Shop Riot 2024, σε συνεργασία με τη Free Movement, μέσα σε λίγες ώρες. Τα έσοδα από το συγκεκριμένο T-shirt διατέθηκαν εξ ολοκλήρου στη Free Movement που στηρίζει τη skate κοινότητα της Αθήνας εδώ και χρόνια και βοηθά στη διάδοση της κουλτούρας της.

Και βέβαια δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε μια στάση στο stand με τις λαχταριστές σοκολατένιες Vans βάφλες που είναι all time classic της διοργάνωσης, μαζί με άλλες εκπλήξεις που κάθε χρονιά μας ετοιμάζει η Vans.

Φεύγοντας, νιώθαμε την αίσθηση της κοινότητας, της αγάπης για το skate και της κουλτούρας του που κάνει τους ανθρώπους της πόλης μια παρέα, ακόμη πιο δυνατή.

 

Φωτ.: Ilias Mertis

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Scroll to top icon