Παρέμβαση εισαγγελέα για την πτώση ασανσέρ στο ΑΠΘ

Παρέμβαση εισαγγελέα για την πτώση ασανσέρ στο ΑΠΘ Facebook Twitter
0

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης παρεμβαίνει στο θέμα που προκλήθηκε με την πτώση ασανσέρ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Η κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για την πτώση ασανσέρ στη Γ' Φοιτητική Εστία του ΑΠΘ, διατάχθηκε την Τετάρτη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Στυλιανή Γιαϊλόγλου, ζήτησε από την εισαγγελέα ποινικής δίωξης, Αθανασία Υφαντή, να παραγγείλει ποινική έρευνα για το περιστατικό, προκειμένου να διαπιστωθεί, εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της κοινώς επικίνδυνης βλάβης, από αμέλεια, ή της παραβίασης κανόνων οικοδομικής, από αμέλεια.

Στο πλαίσιο της έρευνας, την οποία καλείται να φέρει εις πέρας η Πυροσβεστική Υπηρεσία, θα εξεταστούν οι συνθήκες υπό της οποίες έγινε η πτώση, ενώ θα διερευνηθεί ο χρόνος τέλεσης της τελευταίας συντήρησης του συγκεκριμένου ανελκυστήρα, όπως επίσης τυχόν χρήση μη ασφαλών υλικών σε αυτό.

Με την ίδια παραγγελία, η εισαγγελέας ζητεί να γίνει έλεγχος σε όλους τους ανελκυστήρες των Φοιτητικών Εστιών του Ιδρύματος για να διαπιστωθεί, εάν προκύπτουν ενδείξεις πλημμελούς συντήρησης.

Δεν είχε γίνει έλεγχος στο ασανσέρ τα τελευταία δύο χρόνια, λέει η εταιρεία

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 9 το βράδυ της Δευτέρας (7/10), όταν το ασανσέρ έπεσε και στο κτίριο έσπευσε η Πυροσβεστική ενώ από τύχη δεν υπήρξε τραυματισμός φοιτητή. Φοιτήτρια της Φαρμακευτικής Σχολής του ΑΠΘ που διαμένει στις εστίες περιέγραψε πως «το ασανσέρ ξεκίνησε από πάνω, κάποιος το κάλεσε να κατέβει και σταμάτησε στον τρίτο με τέταρτο και το άλλο στον δεύτερο. Από αυτό που έπεσε, είδαμε κομμάτια πεσμένα στο ισόγειο».

Η εταιρεία TÜV AUSTRIA που είναι εγκεκριμένος οργανισμός ελέγχου ανελκυστήρων, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με το συμβάν, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως το ασανσέρ λειτουργούσε για δύο χρόνια χωρίς πιστοποιητικό ελέγχου. «Ο εν λόγω ανελκυστήρας είχε υποβληθεί σε έλεγχο από έμπειρο επιθεωρητή της εταιρείας στις 03/03/2022 και στις 12/09/2023. Ωστόσο, κανένας από τους εν λόγω ελέγχους δεν οδήγησε στην έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού ελέγχου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ελληνικής νομοθεσίας και συνεπώς, ο ανελκυστήρας λειτουργούσε για τουλάχιστον δύο (2) χρόνια χωρίς το εν λόγω προβλεπόμενο πιστοποιητικό ελέγχου», αναφέρεται χαρακτηριστικά αρχικά στην ανακοίνωση. «Με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και με την ασφάλεια να αποτελεί πυρήνα του DNA των υπηρεσιών μας, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, η TÜV AUSTRIA αναμένει με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της διερεύνησης του συμβάντος. Ελπίζουμε ότι η διερεύνηση θα συμβάλει στην ακριβή αποτύπωση του περιστατικού και θα αναδείξει πλήρως τα τεχνικά αίτια που οδήγησαν στην εκδήλωσή του», καταλήγει.

Υπενθυμίζεται πως το περιστατικό σημειώθηκε στις 9 το βράδυ της Δευτέρας, όταν το ασανσέρ έπεσε και στο κτίριο έσπευσε η Πυροσβεστική.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

 
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ