Η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να διαλύσει το μονοπώλιο των μηχανών αναζήτησης της Google

Η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να διαλύσει το μονοπώλιο των μηχανών αναζήτησης της Google Facebook Twitter
0

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιδιώξει να αποδυναμώσει την μηχανή αναζήτησης της Google, την οποία κατηγορούν ότι προκαλεί «ολέθριες συνέπειες» στους Αμερικανούς χρήστες της.

Τον Αύγουστο, ένα αμερικάνικο δικαστήριο έκρινε ότι η Google χρησιμοποιούσε παράνομες πρακτικές για να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία της στην αγορά των μηχανών αναζήτησης, ανοίγοντας τον δρόμο για να λάβει δράση το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι η Alphabet, μητρική εταιρεία της Google, αξιοποιεί τα άλλα προϊόντα της, όπως το Google Chrome και το λογισμικό Android, για να φέρει χρήστες στην μηχανή αναζήτησής της.

Έτσι, είναι σχεδόν απίθανο για τους ανταγωνιστές της Google να εδραιωθούν στην αγορά μηχανών αναζήτησης, επιτρέποντας στην Alphabet να χρεώνει ασυνήθιστα υψηλές τιμές για τις διαφημίσεις στην πλατφόρμα της.

Για παράδειγμα, η Alphabet φροντίζει ώστε το Google να είναι το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης σε όλες τις συσκευές Android, δηλαδή στην πλειοψηφία των smartphhone ανά τον κόσμο. Επιπλέον, η Alphabet πληρώνει δισεκατομμύρια δολάρια στην Apple κάθε χρόνο, ώστε η μηχανή αναζήτησης της να είναι η βασική επιλογή και στο Safari της, Apple. 

Ως αποτέλεσμα, το Google search είναι πανταχού παρών στις συσκευές των τεχνολογικών κολοσσών. Ενδεικτικά, από το σύνολο όλων των αναζητήσεων που γίνονται στο διαδίκτυο, το 90% πραγματοποιείται στην πλατφόρμα της Google. 

Από την πλευρά της, η Google χαρακτηρίζει την κυβερνητική παρέμβαση «υπερβολική» και αναφέρει ότι αν τα αντιμονοπωλιακά μέτρα τεθούν σε εφαρμογή, θα επιφέρουν μεγαλύτερα κόστη στους καταναλωτές.

Το κατά πόσο η Alphabet θα αναγκαστεί να αποχωριστεί κάποιες από τις εταιρείες της, όπως την Google, δεν είναι γνωστό και είναι σίγουρο ότι ανεξαρτήτως, η υπόθεση λογικά θα μείνει για χρόνια στα δικαστήρια.

Όσο για τις προθέσεις των αμερικανικών αρχών, σε επίσημο έγγραφό του, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναφέρει ότι «εξετάζει συμπεριφορικά και διαρθρωτικά διορθωτικά μέτρα που θα εμπόδιζαν την Google να χρησιμοποιεί προϊόντα όπως το Chrome, το Play και το Android για να επωφεληθεί από την μηχανή αναζήτησης Google και τα προϊόντα σχετικά με αυτή». 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς το Καμερούν προσπαθεί να πείσει ότι ο πρόεδρός του δεν έχει πεθάνει

Διεθνή / Πώς το Καμερούν προσπαθεί να πείσει ότι ο πρόεδρός του δεν έχει πεθάνει

Η απουσία του Μπιά από δημόσιες εμφανίσεις, και ιδιαίτερα η ακύρωση της συμμετοχής του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και στη σύνοδο της Διεθνούς Οργάνωσης Γαλλοφωνίας στο Παρίσι, είχε τροφοδοτήσει φήμες για σοβαρή ασθένεια ή ακόμα και θάνατο
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινοί στρατιώτες απειλούν Νετανιάχου: Ή συμφωνείς σε εκεχειρία ή σταματάμε να πολεμάμε

Διεθνή / Ισραηλινοί στρατιώτες απειλούν Νετανιάχου: Ή συμφωνείς σε εκεχειρία ή σταματάμε να πολεμάμε

«Εάν η κυβέρνηση δεν αλλάξει αμέσως πορεία και δεν εργαστεί για να εξασφαλίσει μια συμφωνία για να φέρει τους ομήρους στο σπίτι, δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να υπηρετούμε», λένε οι Ισραηλινοί στρατιώτες
LIFO NEWSROOM
Beyoncé και Jay-Z αντέδρασαν για πρώτη φορά σε κατηγορίες που τους συνδέουν με την υπόθεση του Diddy

Διεθνή / Beyoncé και Jay-Z αντέδρασαν για πρώτη φορά σε κατηγορίες που τους συνδέουν με την υπόθεση του Diddy

Η τραγουδίστρια Jaguar Wright ήταν καλεσμένη του Piers Morgan και διαιώνισε με έναν τρόπο, τη φημολογία της εμπλοκής τους στην εγκληματική δράση του ράπερ, προκαλώντας την άμεση παρέμβαση του ζευγαριού
LIFO NEWSROOM