Οι γεύσεις έχουν τη «μαγική» ιδιότητα να ταξιδεύουν στον χρόνο, λειτουργώντας ως όχημα εμπειριών, αναμνήσεων και συναισθημάτων. Ό,τι χτίζεται στην κουζίνα με αγάπη και φροντίδα μπαίνει στο πιάτο που θα μοιραστεί μια παρέα ή θα απολαύσει ένας μοναχικός ταξιδιώτης.

 

Αυτό ο Μανώλης Χατζημανωλάκης είχε το χάρισμα να το γνωρίζει καλά, αλλά του έβγαινε και ως μια εσωτερική ανάγκη φροντίδας του άλλου. Από το 1888 δημιουργούσε μεζέδες και άπλωνε τα υλικά στο πιάτο με περίσσιο νοιάξιμο, που άρχιζε από την επιλογή των πρώτων υλών. Εκεί, στα Βασιλικά της Λέσβου, στον καφενέ του, το φαγητό ήταν ιεροτελεστία και συνέδεε ανθρώπους, ιστορίες, γέλια και αναμνήσεις. Αυτόν τον πλούτο τον κληροδότησε στα παιδιά του, εμπνέοντάς τα να συνεχίσουν να δημιουργούν και να εκτιμούν το αυθεντικό, το αγνό και την ποιότητα.

 

1888 Μεζέ μπαρ

 

Σήμερα, 136 χρόνια μετά, η Μαρία και ο Μιχάλης Χατζημανωλάκης συνεχίζουν, χωρίς να παρεκκλίνουν από τις αρχές της οικογενειακής τους παράδοσης, να προσφέρουν στο δικό τους εστιατόριο, το «1888», στην καρδιά της Αθήνας, στο Παγκράτι, πιάτα γεμάτα ελληνικές γεύσεις και με ποιοτικά υλικά σε ένα περιβάλλον φιλόξενο, ζεστό, γεμάτο καλή διάθεση και κέφι. Σε αυτό συντέλεσε ο κορυφαίος event planner της χώρας Μάρκος Μαχαιρόπουλος, ο οποίος επιμελήθηκε με υψηλή αισθητική τον χώρο, δίνοντας σημασία μέχρι και στην τελευταία λεπτομέρεια.

 

«Πίσω από κάθε συνταγή και γεύμα υπάρχουν όλες εκείνες οι οικογένειες που καλλιεργούν με κόπο, μόχθο αλλά και αγάπη την ελληνική γη, φροντίζοντας οι πρώτες ύλες μας να είναι αγνές και αυθεντικές. Είναι οικογένειες που κρατούν την παράδοση χρόνια, όπως εμείς, και συνδεόμαστε μαζί τους από τους παππούδες μέχρι τα δισέγγονα. Το βόρειο Αιγαίο βρίσκεται στα πιάτα μας, με όλα τα αρώματα και τις εικόνες του», λέει χαρακτηριστικά η Μαρία Χατζημανωλάκη.

 

1888 Μεζέ μπαρ

 

«Στο “1888” το μενού αποτελείται από έναν σταθερό κατάλογο εκλεκτών γεύσεων, ένα μενού ημέρας που δίνει έμφαση στα αγαπημένα μας μαγειρευτά, καθώς και από μια λίστα κρασιών με ελληνική ταυτότητα. Το φαγητό για εμάς δεν ξεκινάει από την κουζίνα αλλά από τους καρπούς της ελληνικής γης. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε τη δική μας μικρή φάρμα με βιολογικά προϊόντα, τα οποία διαθέτουν όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, κι αυτό μας παρέχει τη δυνατότητα να εγγυηθούμε για την ποιότητα των πρώτων υλών μας. Η φράση “from farm to table” αποτελεί συνειδητή επιλογή και επεκτείνεται από τη φάρμα της οικογένειάς μας και στους υπόλοιπους προμηθευτές πρώτων υλών», σημειώνει ο Μιχάλης Χατζημανωλάκης.

 

Μεζέδες με λαχταριστές ελληνικές συνταγές, γεύσεις με αρώματα της Λέσβου, ποιοτικές πρώτες ύλες και μια ιστορία που συνεχίζεται από πιάτο σε πιάτο, από μεζέ σε μεζέ, από συνταγή σε συνταγή. Αυτό είναι το μεζέ-μπαρ «1888» στο Παγκράτι. 

 

1888 Meze Bar, Αθήνα, Αρχελάου 7 210 7227272  

Σαντορίνη, Apeiron Blue Hotel, 22860 23333

www.1888mezebar.com

Οδηγός Γεύσης