Την πάγια θέση της Ελλάδας για αυστηρή φύλαξη των συνόρων και τη σημασία της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε τη σύγκλιση της Ε.Ε. με τις ελληνικές θέσεις στο ζήτημα της διαχείρισης της μετανάστευσης, κάτι που, όπως υπογράμμισε, είναι ένα θετικό βήμα.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας με τρίτες χώρες, φέρνοντας ως παράδειγμα την Τουρκία, και τόνισε πως η επόμενη μεγάλη πρόκληση είναι η εξασφάλιση ότι θα γίνονται επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο. Νωρίτερα, κατά την άφιξή του στη σύνοδο, δήλωσε πως η Ευρώπη χρειάζεται μια «αποτελεσματική πολιτική επιστροφών», και εξέφρασε την ικανοποίησή του που η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποστηρίζει αυτή τη θέση.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα, εδώ και πέντε χρόνια, εφαρμόζει μια «αυστηρή αλλά δίκαιη» πολιτική για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, κάτι που αποδίδει καρπούς. «Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει το ζήτημα με επιτυχία και μπορούμε να μεταφέρουμε την εμπειρία μας στην Ε.Ε.», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ υπογράμμισε ότι οι επιστροφές μεταναστών πρέπει να γίνονται και προς την Τουρκία, όπως προβλέπει η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016.
Σχετικά με τα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επικείμενη συνάντηση των ηγετών της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό, η οποία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Ιταλίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας. Επίσης, έκανε λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζοντας τις προτάσεις που κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, στο πλαίσιο σχετικής έκθεσης.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την υποστήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία, επισημαίνοντας πως το Κίεβο θα πρέπει να επιλέξει τον χρόνο έναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία «από θέση ισχύος». Επισήμανε δε, ότι η Ελλάδα παραμένει αταλάντευτη στη στήριξή της προς την Ουκρανία, ακολουθώντας τη συνολική γραμμή της Ε.Ε.