Συνελήφθησαν στην Καμπότζη δεκατρείς έγκυες Φιλιππινέζες με την κατηγορία της «εμπορικής» παρένθετης μητρότητας. Σε επιχείρηση της αστυνομίας στις 23 Σεπτεμβρίου συνελήφθησαν σε βίλα στην επαρχία Καντάλ συνολικά 24 αλλοδαπές γυναίκες, εκ των οποίων οι 20 κατάγονται από τις Φιλιππίνες και οι τέσσερις από το Βιετνάμ.
Την είδηση έκανε γνωστή πρόσφατα ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της Καμπότζης, το οποίο ηγείται του αγώνα στη χώρα κατά της εμπορίας ανθρώπων και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Οι δεκατρείς από τις είκοσι συλληφθείσες Φιλιππινέζες διαπιστώθηκε πως ήταν έγκυες και οδηγήθηκαν στο δικαστήριο, σύμφωνα με τον νόμο για την καταστολή της εμπορίας ανθρώπων και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
Το 2016 ο σχετικός νόμος επικαιροποιήθηκε, ώστε να απαγορεύει την επ' αμοιβή παρένθετη μητρότητα, επειδή η Καμπότζη είχε αναδειχθεί σε δημοφιλή οικονομικό προορισμό αλλοδαπών που αναζητούσαν παρένθετες μητέρες για να φέρουν στον κόσμο το παιδί τους. Οι αναπτυσσόμενες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας αποτέλεσαν πόλο έλξης για τα ζευγάρια από το εξωτερικό που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας εξαιτίας του υψηλού κόστους σε χώρες, όπως οι ΗΠΑ ή η Αυστραλία, όπου οι υπηρεσίες παρένθετης μητρότητας ανέρχονται περίπου στα 150.000 δολάρια.
Η «επιχείρηση παρένθετης μητρότητας» άνθισε στην Καμπότζη όταν γειτονικές χώρες όπως, η Ταϊλάνδη, η Ινδία και το Νεπάλ έθεσαν αυστηρούς περιορισμούς. Τον Ιούλιο του 2017 δικαστήριο στην Καμπότζη καταδίκασε σε φυλάκιση ενάμιση έτους μια γυναίκα από την Αυστραλία και δύο συνεργάτιδες της από την Καμπότζη για υπηρεσίες εμπορικής παρένθετης μητρότητας. Όμως, η νέα υπόθεση που προέκυψε με τις παρένθετες μητέρες από τις Φιλιππίνες θεωρείται ασυνήθιστη για την Καμπότζη, αφού συνήθως οι παρένθετες μητέρες κυοφορούν στις χώρες καταγωγής τους και δεν μεταφέρονται σε άλλη χώρα.
Η υπουργός Εσωτερικών της Καμπότζης Τσου Μπουν Ενγκ δήλωσε στο Associated Press πως η επιχείρηση στρατολόγησης παρένθετων μητέρων έχει την έδρα της στην Ταϊλάνδη και η παροχή φαγητού και διαμονής στην Καμπότζη κανονίζεται από εκεί. Η ίδια, δήλωσε πως ακόμα οι Αρχές δεν έχουν ταυτοποιήσει τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Σύμφωνα με την υπουργό, οι επτά Φιλιππινέζες και οι τέσσερις γυναίκες από το Βιετνάμ που συνελήφθησαν αλλά δεν είναι έγκυες θα απελαθούν σύντομα από τη χώρα.
Οι δεκατρείς παρένθετες μητέρες από τις Φιλιππίνες λαμβάνουν φροντίδα σε νοσοκομείο της Πνομ Πεν αλλά μετά τον τοκετό αναμένεται να αντιμετωπίσουν κατηγορίες που επιφέρουν ποινές φυλάκισης από δύο μέχρι πέντε χρόνια. Το υπουργείο Εσωτερικών θεωρεί πως οι δεκατρείς γυναίκες δεν έχουν πέσει θύματα αλλά είναι παραβάτες του νόμου, που συνωμότησαν με τους διοργανωτές της επιχείρησης, ώστε να γίνουν παρένθετες μητέρες και στη συνέχεια να πουλήσουν τα βρέφη. Ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει επαληθευτεί καθώς οι δεκατρείς γυναίκες δεν έχουν δώσει τη δική τους εκδοχή, ούτε έχει γίνει γνωστό αν τις εκπροσωπεί δικηγόρος.
Η πρεσβεία των Φιλιππίνων στην Καμπότζη απάντησε σε τοπικό μέσο που αναφέρθηκε στην υπόθεση με ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Η πρεσβεία των Φιλιππίνων διασφάλισε πως και οι είκοσι Φιλιππινέζες ανακρίθηκαν με την παρουσία εκπροσώπου της πρεσβείας και διερμηνέα σε κάθε βήμα της διαδικασίας της έρευνας».