Boeing: Δίνει αυξήσεις 35% σε βάθος τετραετίας για να σταματήσουν οι μηχανικοί την απεργία

Boeing: Δίνει αυξήσεις 35% σε βάθος τετραετίας για να σταματήσουν οι μηχανικοί την απεργία Facebook Twitter
Boeing 737 MAX / Φωτογραφία αρχείου: ΕΡΑ
0

Οι απεργοί μηχανικοί της Boeing θα ψηφίσουν την Τετάρτη για μια νέα πρόταση σύμβασης που περιλαμβάνει αύξηση μισθών κατά 35% σε βάθος τετραετίας, η οποία θα μπορούσε να τερματίσει μια απεργία πέντε εβδομάδων. 

Περίπου 33.000 εργαζόμενοι της Boeing στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, οι περισσότεροι στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, απεργούν από τις 13 Σεπτεμβρίου. Η απεργία τους έχει σταματήσει την παραγωγή του best seller 737 MAX και των αεροσκαφών 767 και 777. 

 

Η τελευταία προσφορά της Boeing περιλαμβάνει μπόνους επικύρωσης 7.000 δολαρίων, επαναφορά του προγράμματος κινήτρων και ενισχυμένες συνεισφορές στα συνταξιοδοτικά προγράμματα των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένης μιας εφάπαξ συνεισφοράς 5.000 δολαρίων συν έως και 12% σε εργοδοτικές συνεισφορές, δήλωσε η Διεθνής Ένωση Μηχανικών και Αεροδιαστημικών Εργατών Local 751.  

Η Boeing δήλωσε το Σάββατο ότι «προσβλέπει στην ψήφιση της διαπραγματευτικής πρότασης από τους εργαζομένους μας». Παρόλα αυτά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι εργαζόμενοι θα εγκρίνουν την πρόταση, αφού απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία μια αρχική πρόταση. «Το μέλλον αυτής της σύμβασης είναι στα χέρια σας», είπε το συνδικάτο στους εργαζόμενους.  

Η Boeing στις 8 Οκτωβρίου απέσυρε την ενισχυμένη προσφορά της που περιελάμβανε αύξηση των μισθών κατά 30% σε διάστημα τεσσάρων ετών, αφού οι συνομιλίες στις οποίες συμμετείχαν και ομοσπονδιακοί διαμεσολαβητές κατέρρευσαν.

Το συνδικάτο ζητούσε αύξηση 40% και αποκατάσταση της σύνταξης καθορισμένων παροχών. Το συνδικάτο ανέφερε σήμερα, Σάββατο 19/10 σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι με τη βοήθεια της εκτελούσας χρέη υπουργού Εργασίας των ΗΠΑ, Τζούλι Σου, είχαν λάβει μια «διαπραγματευτική πρόταση» και λέγοντας στους απεργούς εργαζόμενους ότι «αξίζει να την εξετάσετε». 

 

Η Boeing ανακοίνωσε την Τρίτη ένα παράθυρο για προσφορές μετοχών και χρέους ύψους έως και 25 δισ. δολαρίων για τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς και μια πιστωτική συμφωνία ύψους 10 δισ. δολαρίων. Τον Σεπτέμβριο, σχεδόν το 95% των εργαζομένων στη Δυτική Ακτή απέρριψε τη συμβατική προσφορά της Boeing για αύξηση των μισθών κατά 25% σε βάθος τετραετίας, την οποία είχαν υποστηρίξει συνδικαλιστικοί αξιωματούχοι, προκαλώντας την απεργία. Η Boeing αντιμετωπίζει συνεχείς πιέσεις από τότε που ένα πάνελ πόρτας αποκολλήθηκε από ένα νέο αεροσκάφος 737 MAX 9 στον αέρα τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) να απαγορεύσει στην εταιρεία κατασκευής αεροπλάνων να αυξήσει την παραγωγή της. Η FAA ξεκίνησε νέα έρευνα για την ασφάλεια της Boeing την Παρασκευή (17/10).  

Τον Ιούλιο, η Boeing συμφώνησε να ομολογήσει την ενοχή της σε κατηγορία συνωμοσίας για εγκληματική απάτη και συμφώνησε να καταβάλει τουλάχιστον 243,6 εκατ. δολάρια, αφού παραβίασε συμφωνία αναστολής δίωξης του 2021. Η εργατική διαμάχη αναμένεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην έκθεση για την απασχόληση του Οκτωβρίου, η οποία θα δημοσιευθεί λίγες ημέρες πριν από τις αμερικανικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. 

*Με πληροφορίες από Reuters

 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς αναζητά τον διάδοχο του Σινουάρ: Ο Χαλίλ Αλ-Χάγια και ο αδίστακτος αδελφός

Διεθνή / Η Χαμάς αναζητά τον διάδοχο του Σινουάρ: Ο Χαλίλ Αλ-Χάγια και ο αδίστακτος αδελφός

Ο ρόλος του Μοχάμεντ Σινουάρ θεωρείται κομβικός για την πορεία του πολέμου στη Γάζα - Οι συζητήσεις για την επιλογή διαδόχου θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα, δηλώνουν στελέχη της οργάνωσης
LIFO NEWSROOM
mohament-al-fayed

Διεθνή / Αλ Φαγέντ: Μόλις 2 από τις 21 κατηγορίες για βιασμούς έφθασαν στην εισαγγελία, όσο ήταν ζωντανός

Ερωτήματα για τον ρόλο της Μητροπολιτικής Αστυνομίας στη Βρετανία, καθώς συνολικά 21 γυναίκες είχαν υποβάλλει καταγγελίες εναντίον του Αλ Φαγέντ όσο ήταν στη ζωή
LIFO NEWSROOM