Λίντια Θορπ: Ποια είναι η Αυστραλή γερουσιαστής που φώναξε στον Κάρολο «δεν είσαι βασιλιάς μου»

Λίντια Θορπ: Ποια είναι η Αυστραλή γερουσιαστής που κατηγόρησε τον βασιλιά Κάρολο για γενοκτονία Facebook Twitter
Φωτογραφία: Facebook
0

Δριμεία λεκτική επίθεση κατά του βασιλιά Καρόλου εξαπέλυσε τη Δευτέρα μέσα στο αυστραλιανό Κοινοβούλιο η 51χρονη ανεξάρτητη αυτόχθων γερουσιαστής Λίντια Θορπ, λίγο πριν ολοκληρώσει την ομιλία του ο 75χρονος Βρετανός μονάρχης. 

«Δώστε μας τη γη μας πίσω. Δώστε μας ό,τι μας κλέψατε - τα οστά μας, τα κρανία μας, τα μωρά μας, τον λαό μας.  Καταστρέψατε τη γη μας. Δώστε μας μια συνθήκη. Θέλουμε μια συνθήκη σε αυτή τη χώρα. Είσαι γενοκτόνος», φώναξε η Θορπ στον βασιλιά Κάρολο. Αφού την απομάκρυναν από την αίθουσα και επέστρεψε στον προθάλαμο, η γερουσιαστής Θορπ, φορώντας τον μακρύ παραδοσιακό μανδύα από δέρμα πόσουμ, ακούστηκε να φωνάζει: «γ@@ώ την αποικία, δεν είστε οι βασιλιάδες μου».

Αυτή είναι η πιο πρόσφατη διαμαρτυρία της Θορπ, η οποία είναι γερουσιαστής στην πολιτεία της Βικτόρια από το 2020 και η μόνη αυτόχθων γερουσιαστής της πολιτείας. Η Λίντια Θορπ ανήκε στο Κόμμα των Πρασίνων της Αυστραλίας μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023, που αποχώρησε από το κόμμα εξαιτίας διαφωνιών για την εκπροσώπηση των κοινοτήτων των Αβορίγινων στο αυστραλιανό Κοινοβούλιο.

Λίντια Θορπ: Η γερουσιαστής είναι επί χρόνια ακτιβίστρια 

Η Λίντια Θορπ γεννήθηκε το 1973 στο Κάρλτον της Βικτόρια σε μια οικογένεια αυτόχθονων ακτιβιστών. Σε ηλικία 17 ετών έγινε μητέρα, αν και δεν είχε παντρευτεί τον πατέρα του παιδιού της. Σπούδασε Κοινοτική Ανάπτυξη στο «Swinburne University of Technology» της Μελβούρνης. Έχει εργαστεί ως επαγγελματικός σύμβουλος για τους Αβορίγινες στην τοπική κυβέρνηση της Βικτόρια και παίζει ποδόσφαιρο και νέτμπολ.

Η γερουσιαστής Θορπ επί χρόνια είναι ακτιβίστρια για την αναγνώριση της ιστορίας και του πολιτισμού των ιθαγενών της Αυστραλίας. Παράλληλα, εργάζεται για την προώθηση μιας συνθήκης μεταξύ των Αβοριγίνων και των μη Αβορίγινων Αυστραλών ενώ συμμετέχει και στην εκστρατεία «pay the rent» (πληρώνω το ενοίκιο) για να δοθούν αποζημιώσεις. 

Το 2020, όταν εξελέγη γερουσιαστής της Βικτόρια πήγε να ορκιστεί στο κοινοβούλιο φορώντας έναν παραδοσιακό μανδύα από δέρμα πόσουμ και ύψωσε τη γροθιά της σε χαιρετισμό της Black Power (χαιρετισμός της μαύρης δύναμης), ένας συμβολικός χαιρετισμός για τα δικαιώματα των μαύρων, που πρώτοι έκαναν οι Αφροαμερικανοί αθλητές Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος το 1968 στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μεξικό.

Λίντια Θορπ: Όταν η γερουσιαστής είχε αποκαλέσει τη βασίλισσα Ελισάβετ «αποικίστρια»

Το 2022, όταν επανεξελέγη γερουσιαστής, η Θορπ κατά την διάρκεια του όρκου της αναφέρθηκε στην βασίλισσα Ελισάβετ ως «η αποικίστρια Αυτής Μεγαλειότης βασίλισσα Ελισάβετ Β'». Αναγκάστηκε από το προεδρείο του κοινοβουλίου να επαναλάβει τον όρκο της με τα σωστά λόγια. Την ίδια περίοδο η Λίντια Θορπ είχε εκλεγεί αναπληρώτρια πρόεδρος των Πρασίνων στη γερουσία, όμως αναγκάστηκε να παραιτηθεί όταν έγινε γνωστή η σχέση της με τον Ντιν Μάρτιν, πρώην πρόεδρο της εκτός νόμου οργάνωσης «Rebels Motorcycle Club», την οποία η κυβέρνηση της Αυστραλίας θεωρεί εγκληματική οργάνωση.

Η γερουσιαστής, που εκείνη την περίοδο συμμετείχε στην επιτροπή επιβολής του νόμου στο αυστραλιανό κοινοβούλιο, δήλωσε ότι είχε γνωρίσει τον Μάρτιν μέσω του ακτιβισμού για τα δικαιώματα των μαύρων και είχαν μια σύντομη σχέση. Όμως, αργότερα, όταν η Θορπ αποχώρησε από το κόμμα των Πρασίνων, δήλωσε ότι δεν είχε ποτέ ερωτική σχέση με τον Μάρτιν και υποστήριξε πως το κόμμα της, τής ζήτησε να πει αυτή την ιστορία, κάτι που οι Πράσινοι διέψευσαν.

Τον Μάρτιο του 2023 η Θορπ έγινε πρωτοσέλιδο στην Αυστραλία όταν προσπάθησε να ανεβεί στο βάθρο κατά την διάρκεια αντί-τρανς εκστρατείας στην Καμπέρα, την οποία είχε οργανώσει η αμφιλεγόμενη Βρετανίδα Κέλι-Τζέι Κιν-Μίνσουλ. Τον Ιούνιο του 2023 η γερουσιαστής Λίντια Θορπ και η γερουσιαστής του Κουίνσλαντ Αμάντα Στόκερ (από το Φιλελεύθερο Κόμμα της Αυστραλίας) κατηγόρησαν τον γερουσιαστή Ντέιβιντ Βαν για σεξουαλική επίθεση μέσα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου. Ο 59χρονος Βαν αρνήθηκε τις κατηγορίες, όμως το Φιλελεύθερο Κόμμα της Αυστραλίας τον διέγραψε και εκείνος παρέμεινε στο κοινοβούλιο ως ανεξάρτητος. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίαμ Πέιν: «Κοκτέιλ ναρκωτικών» είχε καταναλώσει ο τραγουδιστής των One Direction πριν τον θάνατό του

Διεθνή / Λίαμ Πέιν: «Κοκτέιλ ναρκωτικών» είχε καταναλώσει ο τραγουδιστής των One Direction πριν τον θάνατό του

Ο Πέιν είχε στο παρελθόν μιλήσει ανοιχτά για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε με την ψυχική του υγεία και την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς προσπαθούσε να διαχειριστεί την πίεση της διασημότητας
LIFO NEWSROOM
Financial Times για αμερικανικές εκλογές: Αυτά είναι τα κράτη που στηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ

Διεθνή / Financial Times για αμερικανικές εκλογές: Αυτά είναι τα κράτη που στηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ

Ποιες χώρες στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις - Η στήριξη στον Τραμπ έρχεται κυρίως από αυταρχικά καθεστώτα, αλλά ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει υποστηρικτές ακόμη και στο εσωτερικό της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Σοκάρουν οι μαρτυρίες για τη «συμμορία βρεφών» - Τουλάχιστον 21 τα νεκρά μωρά

Διεθνή / Τουρκία: Σοκάρουν οι μαρτυρίες για τη «συμμορία βρεφών» - Τουλάχιστον 21 τα νεκρά μωρά

Τούρκοι που έχασαν τα μωρά τους εξαιτίας της «συμμορίας βρεφών» κατέθεσαν στην αστυνομία - Το «μωρό που έγινε μπλε», η ένεση στο έμβρυο εντός της μήτρας, και η απειλή σε πατέρα ότι δεν θα βρει τον τάφο του μωρού του
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Diddy: 13χρονη καταγγέλλει ότι τη βίασε μαζί με δύο άλλους celebrities - Νέες αγωγές εναντίον του

Διεθνή / Diddy: 13χρονη καταγγέλλει ότι τη βίασε μαζί με δύο άλλους celebrities - Νέες αγωγές εναντίον του

Μπήκε στο δωμάτιο μαζί με έναν άνδρα και μία γυναίκα celebrity και με βίασαν, αναφέρει στη μήνυση η τότε 13χρονη κοπέλα - Κατατέθηκαν επτά νέες αγωγές κατά του ράπερ από τρεις γυναίκες και τέσσερις άνδρες που τον κατηγορούν ότι τους κακοποίησε σεξουαλικά στα πάρτι του
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Μεγάλο δίκτυο κατασκόπων του Ιράν λειτουργούσε στη χώρα

Διεθνή / Ισραήλ: Εξαρθρώθηκε δίκτυο κατασκόπων του Ιράν - Φωτογράφιζαν βάσεις και το Iron Dome

H Σιν Μπετ του Ισραήλ, αλλά και η αστυνομία της χώρας αποκάλυψαν ένα μεγάλο ιρανικό δίκτυο κατασκόπων που λειτουργεί εντός του Ισραήλ - Συνελήφθησαν επτά Εβραίοι Ισραηλινοί
LIFO NEWSROOM