Το Ισραήλ ανακάλυψε υπόγειο θησαυροφυλάκιο της Χεζμπολάχ - «Περιέχει πάνω από 500 εκατ. δολάρια»

Το Ισραήλ χτύπησε υπόγειο θησαυροφυλάκιο της Χεζμπολάχ - «Περιέχει πάνω από 500 εκατ. δολάρια» Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε απόψε ότι ανακάλυψε ένα υπόγειο θησαυροφυλάκιο της Χεζμπολάχ που περιείχε «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια» στο πλαίσιο των επιχειρήσεών του στον Λίβανο εναντίον των οικονομικών συμφερόντων της σιιτικής οργάνωσης.

«Το καταφύγιο τοποθετήθηκε εσκεμμένα κάτω από ένα νοσοκομείο και περιέχει περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο δολάρια σε μετρητά και χρυσό», είπε ο εκπρόσωπος του στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.

«Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση του Λιβάνου, αλλά πήγαν για την αποκατάσταση της Χεζμπολάχ», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει πού βρισκόταν ακριβώς αυτή η κρύπτη. «Τα αεροσκάφη της [ισραηλινής] Πολεμικής Αεροπορίας παρακολουθούν την τοποθεσία και θα συνεχίσουν να την παρακολουθούν», είπε ο Χαγκάρι, αναφερόμενος στα νότια προάστια της λιβανέζικης πρωτεύουσας, που θεωρούνται προπύργιο της οργάνωσης.

Το Λιβανέζικο Νοσοκομείο Σαχέλ στα νότια προάστια της Βηρυτού εκκενώθηκε αφότου οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι  μετά από τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι κάτω από αυτό βρίσκεται υπόγειο θησαυροφυλάκιο της Χεζμπολάχ, δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής του νοσοκομείου Φαντί Αλαμέχ. Ο Αλαμέχ αρνήθηκε τον ισχυρισμό και κάλεσε τον λιβανικό στρατό να επισκεφθεί την τοποθεσία.

Ο Ισραηλινός Στρατός είπε αρχικώς ότι δεν θα χτυπήσει την τοποθεσία, αλλά παρείχε στους Λιβανέζους λεπτομέρειες σχετικά με το πού βρίσκονται οι είσοδοι στο καταφύγιο.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε απόψε ότι έπληξε μια υπόγεια κρύπτη της Χεζμπολάχ που περιείχε «δεκάδες εκατομμύρια δολάρια» στο πλαίσιο των επιχειρήσεών του στον Λίβανο εναντίον των οικονομικών συμφερόντων της σιιτικής οργάνωσης. «Η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποίησε μια σειρά πληγμάτων ακριβείας εναντίον των οικονομικών συμφερόντων της Χεζμπολάχ», είπε ο εκπρόσωπος του στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι. «Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους μας ήταν ένα υπόγειο θησαυροφυλάκιο που περιείχε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, σε χρυσό και σε νομίσματα. Τα χρήματα χρησίμευαν στη χρηματοδότηση των επιθέσεων της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει πού βρισκόταν ακριβώς αυτή η κρύπτη.

Ο στρατός προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσουν και νέα πλήγματα εναντίον της Χεζμπολάχ «τις επόμενες ώρες». «Θα συνεχίσουμε (…) να πλήττουμε στόχους της Χεζμπολάχ παντού στον Λίβανο, όπως στη Βηρυτό και τη Νταχιέ», είπε ο Χαγκάρι, αναφερόμενος στα νότια προάστια της λιβανέζικης πρωτεύουσας, που θεωρούνται προπύργιο της οργάνωσης.

Η Χεζμπολάχ χτύπησε βάση πληροφοριών και στρατιώτες του Ισραήλ

Η σιιτική, λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ υποστήριξε απόψε ότι εκτόξευσε «ρουκέτες» σε μια βάση των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ στα προάστια του Τελ Αβίβ. Οι μαχητές της οργάνωσης εκτόξευσαν τις ρουκέτες «στη βάση Γκλιλότ της Μονάδας 8200 της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών» και αφιέρωσαν τα πλήγματα αυτά στον ηγέτη της Χεζμπολάχ, τον Χασάν Νασράλα, που σκοτώθηκε από το Ισραήλ στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε απόψε ότι έπληξε Ισραηλινούς στρατιώτες στο μεθοριακό χωριό Αϊτά αλ Σάαμπ, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες με τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος ανατίναξε σπίτια. Η σιιτική οργάνωση υποστηρίζει ότι οι μαχητές της εκτόξευσαν «ομοβροντία ρουκετών» εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών στην περιοχή του χωριού.

Το πρωί, ο ισραηλινός στρατός ανατίναξε σπίτια στο χωριό αυτό, σύμφωνα με το λιβανέζικο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΝΙ. Το τηλεοπτικό κανάλι Al Jazeera μετέδωσε πλάνα στα οποία, όπως λέει, φαίνονται ισραηλινά άρματα μάχης έξω από το χωριό.

Η Χεζμπολάχ είπε επίσης ότι έβαλε πολλές φορές στο στόχαστρο τους Ισραηλινούς στρατιώτες, σε διάφορα μεθοριακά χωριά, όπως στα Μαρκάμπα και Κφαρ Κίλα, που απέχουν περισσότερα από 20 χιλιόμετρα από το Αϊτά αλ Σάαμπ.

Με πληροφορίες από Times of Israel, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διέρρευσαν απόρρητα έγγραφα για τα «αντίποινα» του Ισραήλ στο Ιράν-Τι μας δείχνουν

Διεθνή / Διέρρευσαν απόρρητα έγγραφα για τα «αντίποινα» του Ισραήλ στο Ιράν-Τι μας δείχνουν

Δεν είναι σαφές αν επρόκειτο για ενέργεια κάποιου χάκερ ή για εσωτερική διαρροή, αλλά τα έγγραφα δείχνουν ότι τα σχέδια για την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν είναι αρκετά προχωρημένα
LIFO NEWSROOM
Λίαμ Πέιν: «Κοκτέιλ ναρκωτικών» είχε καταναλώσει ο τραγουδιστής των One Direction πριν τον θάνατό του

Διεθνή / Λίαμ Πέιν: «Κοκτέιλ ναρκωτικών» είχε καταναλώσει ο τραγουδιστής των One Direction πριν τον θάνατό του

Ο Πέιν είχε στο παρελθόν μιλήσει ανοιχτά για τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε με την ψυχική του υγεία και την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς προσπαθούσε να διαχειριστεί την πίεση της διασημότητας
LIFO NEWSROOM
Financial Times για αμερικανικές εκλογές: Αυτά είναι τα κράτη που στηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ

Διεθνή / Financial Times για αμερικανικές εκλογές: Αυτά είναι τα κράτη που στηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ

Ποιες χώρες στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις - Η στήριξη στον Τραμπ έρχεται κυρίως από αυταρχικά καθεστώτα, αλλά ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει υποστηρικτές ακόμη και στο εσωτερικό της ΕΕ
LIFO NEWSROOM