ΗΠΑ: Αναπτύσσεται φάρμακο για τη θεραπεία του καρκίνου με ελάχιστες παρενέργειες

ΗΠΑ: Αναπτύσσεται φάρμακο για τη θεραπεία του καρκίνου χωρίς παρενέργειες Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Μία νέα ελπιδοφόρα μελέτη διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, σχετικά με τις θεραπείες αντιμετώπισης του καρκίνου.

Με επικεφαλής ερευνητές του NYU Langone Health και του αντικαρκινικού κέντρου Perlmutter, η νέα μελέτη περιγράφει την ανάπτυξη ενός βιολογικού φαρμάκου, που προέρχεται από φυσικά βιολογικά συστήματα, το οποίο στοχεύει μια μεταλλαγμένη καρκινική πρωτεΐνη που ονομάζεται HER2. Μια μικρή μετάλλαξη της συγκεκριμένης πρωτεΐνης μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Το κρισιμότερο είναι, πως η μεταλλαγμένη της μορφή μοιάζει πολύ με τη φυσιολογική, γεγονός που καθιστά δύσκολο να την ξεχωρίσουν οι υπάρχουσες θεραπείες, χωρίς να βλάψουν και τα υγιή κύτταρα.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στις 22 Οκτωβρίου, παρουσιάζει τα αποτελέσματα δοκιμών σε εργαστήρια, που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα για τη δημιουργία θεραπειών με όσο το δυνατό λιγότερες παρενέργειες για τους ασθενείς με καρκίνο.

Αν και ακόμη βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτή η τεχνική θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες των καρκινοπαθών με μεταλλάξεις HER2 με την ελπίδα να προκύψουν ελάχιστες παρενέργειες.

«Θέσαμε ως στόχο να φτιάξουμε ένα αντίσωμα που μπορεί να αναγνωρίσει μία μόνο αλλαγή στα 600 δομικά στοιχεία αμινοξέων που συνθέτουν το εκτεθειμένο τμήμα της πρωτεΐνης HER2, κάτι που είναι πολύ δύσκολο», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Shohei Koide, PhD, καθηγητής στο Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής NYU Grossman και μέλος του Κέντρου Καρκίνου Perlmutter.

ΗΠΑ: Αναπτύσσεται φάρμακο για τη θεραπεία του καρκίνου χωρίς παρενέργειες Facebook Twitter

«Το γεγονός ότι μπορέσαμε να ανιχνεύσουμε τη διαφορά ενός μόνο αμινοξέος τόσο καθαρά, ήταν μια έκπληξη» προσθέτει.

Επικεντρώθηκαν στην πρωτεΐνη HER2, η οποία παίζει ρόλο στην ανάπτυξη ορισμένων καρκίνων, όπως αυτός του μαστού. Η πρόκληση είναι ότι οι μεταλλαγμένες πρωτεΐνες μπορεί να μοιάζουν πολύ με τις κανονικές, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ανάπτυξη θεραπειών οι οποίες στοχεύουν μόνο τις καρκινικές χωρίς να βλάπτουν τα υγιή κύτταρα. Το υπό μελέτη και πειράματα νέο φάρμακο, βασίζεται σε αντισώματα τα οποία θα μπορούσαν να αναγνωρίζουν μόνο τη μεταλλαγμένη μορφή της HER2, αφήνοντας τη φυσιολογική μορφή της στα υγιή κύτταρα, ανεπηρέαστη. 

Διάσωση υγιών κυττάρων

Υπάρχουν μερικές εγκεκριμένες από τον FDA θεραπείες, που δρουν στο επίπεδο της HER2 στην επιφάνεια των κυττάρων. «Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εντοπίσουμε τα καρκινικά κύτταρα μόνο με την εξέταση των επιπέδων HER2», δήλωσε ο Δρ Koide, επίσης διευθυντής βιολογικών φαρμάκων για τον καρκίνο στο NYU Langone. Σε μια διαδικασία που μιμείται τη φυσική ανάπτυξη αντισωμάτων, οι ερευνητές υπέβαλαν τα αντισώματα σε πολλαπλούς γύρους μετάλλαξης, αναζητώντας παραλλαγές που αναγνώριζαν το μεταλλαγμένο HER2 και όχι τη φυσιολογική έκδοση.

Για να εξασφαλίσουν την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων, οι ερευνητές μετέτρεψαν το αντίσωμά τους σε έναν συγκεκριμένο T-cell engager, ένα μόριο το οποίο συνδέει το αντίσωμα που στοχεύει τη μεταλλαγμένη HER2 με ένα άλλο αντίσωμα που ενεργοποιεί τα  κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτό επιτρέπει στα «Τ-κύτταρα» να εντοπίσουν και να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα που φέρουν τη μεταλλαγμένη HER2.

Από τις δοκιμές προέκυψε ότι αυτή η τεχνική «σκότωσε» τα καρκινικά κύτταρα με τη μετάλλαξη HER2, ενώ τα φυσιολογικά κύτταρα έμειναν ανεπηρέαστα. Η θεραπεία δοκιμάστηκε σε ποντίκια με όγκους που έφεραν τη μετάλλαξη HER2 και παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της ανάπτυξης των όγκων.

Αν και επισημαίνεται ότι η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, τα αποτελέσματα των δοκιμών αυξάνουν την ελπίδα για την ανάπτυξη νέων θεραπειών που στοχεύουν κυρίως τις μεταλλαγμένες εκδοχές πρωτεϊνών. Αυτή η προσέγγιση, ενδέχεται να μειώσει τις παρενέργειες των θεραπειών κατά του καρκίνου, καθώς οι υγιείς ιστοί που φέρουν τη φυσιολογική πρωτεΐνη δεν θα επηρεάζονται.

Με πληροφορίες από NYU Langone Health

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM