Τοιχογραφίες ερωτικού περιεχομένου ανακαλύφθηκαν στην Πομπηία

«Πρόστυχες» τοιχογραφίες ανακαλύφθηκαν στην Πομπηία Facebook Twitter
Φωτογραφία: Getty Images
0

Περίτεχνες τοιχογραφίες ερωτικού περιεχομένου ανακαλύφθηκαν μέσα σε ένα μικροσκοπικό σπίτι στην Πομπηία. Τα ευρήματα εμπλουτίζουν τις γνώσεις μας για την αρχιτεκτονική του 1ου αιώνα μ. Χ., αλλά επίσης επιβεβαιώνουν τα γούστα των κατοίκων της Πομπηίας για αισθησιακή τέχνη.

Παρά το μικρό μέγεθος του, το «Σπίτι της Φαίδρας», όπως το ονόμασαν οι ερευνητές, έχει εντυπωσιάσει τους επιστήμονες με τις τοιχογραφίες «υψηλού επιπέδου» που υπάρχουν στο εσωτερικό του. 

Μία από αυτές απεικονίζει τη σεξουαλική συνεύρεση μεταξύ ενός σατύρου και μίας νύμφης σε ένα κρεβάτι, ενώ βρέθηκε και μία νωπογραφία της Φαίδρας και του θετού της γιου, του Ιππόλυτου, η οποία έδωσε και το όνομα στο κτίσμα. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Φαίδρα, δεύτερη γυναίκα του Θησέα και βασίλισσα της Αθήνας, κατηγόρησε για βιασμό τον Ιππόλυτο, αφότου εκείνος την είχε απορρίψει. Μία άλλη σκηνή παρουσιάζει δύο θεούς, πιθανότατα την Αφροδίτη και τον Άδωνι. 

Σε αντίθεση με τα περισσότερα κτίσματα της πόλης, το «Σπίτι της Φαίδρας» δεν ήταν χτισμένο γύρω από ένα αίθριο, όπου παραδοσιακά υπήρχε μία αυλή για τη συλλογή του νερού της βροχής, όπως συνηθιζόταν στη ρωμαίικη αρχιτεκτονική της εποχής. 

«Πρόστυχες» τοιχογραφίες ανακαλύφθηκαν στην Πομπηία Facebook Twitter
Φωτογραφία: Getty Images

Όσο για την αισθησιακή εικονογραφία, αυτή ήταν κοινότοπη στα σπίτια και τους δημόσιους χώρους της Πομπηίας, πριν την καταστροφή της ρωμαίικης πόλης το 79 μ. Χ., όταν εξερράγη ο Βεζούβιος. 

Για παράδειγμα, μία από τις πιο εντυπωσιακές τοιχογραφίες που έχουν βρεθεί στην πόλη απεικόνιζε, μεταξύ άλλων, έναν τεράστιο φαλλό. Η εικόνα βρέθηκε σε ένα περίτεχνο σπίτι γνωστό ως «Οίκος των Vettii», το οποίο ανήκε σε δύο άνδρες που απελευθερώθηκαν από τη δουλεία και ανακαλύφθηκε σε αρκετά καλή κατάσταση στα τέλη του 19ου αιώνα.

Κεντρικό θέμα της τοιχογραφίας ήταν ο Πρίαπος, ο θεός της γονιμότητας και της αφθονίας, δίπλα στον οποίο υπάρχει μία ζυγαριά στην οποία ισορροπούν, από τη μία πλευρά ένα μεγάλο πέος και από την άλλη μία τσάντα γεμάτη με χρήματα, που πιστεύεται ότι συμβόλιζε τον πλούτο που είχαν συγκεντρώσει οι άνδρες. 

Όπως αναφέρουν οι ιστορικοί, η Πομπηία ήταν πόλη όπου δεν ήταν ασυνήθιστο για τους απελευθερωμένους σκλάβους να ευημερούν. 

Έχουν, επίσης, ανακαλυφθεί και έργα τέχνης που απεικονίζουν ερωτικές συνευρέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιο φύλου. Σε ένα από τα πλουσιότερα σπίτια της Πομπηίας είχε βρεθεί το άγαλμα ενός νεαρού άνδρα, ο οποίος θα εξυπηρετούσε τον «αφέντη» του κατά τη διάρκεια συμποσίων, αλλά και σεξουαλικά. 

Με πληροφορίες από Guardian


 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Εισιτήριο εισόδου 5 ευρώ στην Παναγία των Παρισίων προτείνει η υπουργός Πολιτισμού

Διεθνή / Γαλλία: Εισιτήριο εισόδου 5 ευρώ στην Παναγία των Παρισίων προτείνει η υπουργός Πολιτισμού

Οι διευκρινίσεις της Γαλλίδας υπουργού Πολιτισμού για τους πιστούς που θέλουν να προσευχηθούν - «Με μόλις 5 ευρώ ανά επισκέπτη θα συγκεντρώσουμε 75 εκατ. ευρώ ετησίως», είπε η υπουργός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Επίθεση Ισραήλ σε Ιράν: «Αποστολή εξετελέσθη», λέει το Τελ Αβίβ - «Περιορισμένες ζημιές», απαντά η Τεχεράνη

Διεθνή / Επίθεση Ισραήλ σε Ιράν: «Αποστολή εξετελέσθη», λέει το Τελ Αβίβ - «Περιορισμένες ζημιές», απαντά η Τεχεράνη

Στρατιωτικές βάσεις στην Τεχεράνη βρέθηκαν στο στόχαστρο των ισραηλινών επιθέσεων - Ο Λευκός Οίκος ζήτησε από το Ιράν «να σταματήσει τις επιθέσεις της» εναντίον του Ισραήλ
LIFO NEWSROOM