Επίθεση Ισραήλ στο Ιράν: Πώς θα αντιδράσει τώρα η Τεχεράνη, τι μπορεί να συμβεί

Επίθεση Ισραήλ στο Ιράν: Πώς θα αντιδράσει τώρα η Τεχεράνη, τι μπορεί να συμβεί Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: EPA
0

Η Δύση παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν το οποίο «αντιμετωπίζει το δύσκολο δίλημμα μεταξύ του να κλιμακώσει την κατάσταση ή να δείξει αδύναμο», επισημαίνει το BBC.

Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι μόνο τα «συστήματα ραντάρ» υπέστησαν ζημιές από τα νυχτερινά ισραηλινά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων εντός του Ιράν. «Χάρη στην προσπάθεια, την κατάλληλη στιγμή, της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας, οι επιθέσεις προκάλεσαν περιορισμένες ζημιές και μόνο ορισμένα συστήματα ραντάρ υπέστησαν ζημιά» σύμφωνα με την ανακοίνωση του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

«Σημαντικός αριθμός πυραύλων αναχαιτίστηκε και τα εχθρικά αεροσκάφη εμποδίστηκαν να περάσουν στον εναέριο χώρο», πρόσθεσε το γενικό επιτελείο. Τα ισραηλινά αεροσκάφη χρησιμοποίησαν τον εναέριο χώρο του Ιράκ, τον οποίο χρησιμοποιεί και ο αμερικανικός στρατός, «για να εξαπολύσουν από απόσταση έναν αριθμό πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, εφοδιασμένους με πολύ ελαφρές κεφαλές», πρόσθεσε. «Το Ιράν, διατηρώντας το νόμιμο και θεμιτό δικαίωμα να αντιδράσει την κατάλληλη στιγμή, δίνει έμφαση στην εφαρμογή μιας βιώσιμης κατάπαυσης του πυρός τη Γάζα και τον Λίβανο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, στους τέσσερις ανέρχονται οι νεκροί στρατιώτες από τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Irna, επικαλούμενο μια ανακοίνωση του στρατού. «Άλλα δύο μέλη του στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν υπέκυψαν στα τραύματά τους» ανέφερε το πρακτορείο. Νωρίτερα, ο στρατός είχε ανακοινώσει τον θάνατο δύο στρατιωτών, χωρίς να διευκρινίσει το πού.

Επίθεση Ισραήλ στο Ιράν: Τι θα κάνει τώρα η Τεχεράνη

Το BBC, στην ανάλυσή του, επισημαίνει πως «η αποφυγή ή ο κίνδυνος μιας ακόμη χειρότερης κλιμάκωσης βρίσκεται στο επίκεντρο των αποφάσεων που λαμβάνονται από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και τους βασικούς συμβούλους του. Πρέπει να αποφασίσουν για το λιγότερο ''κακό'' λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά δύσκολων επιλογών», συμπληρώνοντας πως το Ισραήλ έχει ήδη απειλήσει με αντίποινα ξανά εάν ανταπαντήσει το Ιράν το οποίο «αντιμετωπίζει το δύσκολο δίλημμα μεταξύ του να κλιμακώσει την κατάσταση ή να δείξει αδύναμο».

Στη συνέχεια, το BBC επικαλείται τα επίσημα μέσα ενημέρωσης του Ιράν τις ώρες πριν και μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ τα οποία φαίνεται να μετέδωσαν «προκλητικές δηλώσεις που, εκ πρώτης όψεως, υποδηλώνουν ότι η απόφαση για απάντηση είχε ήδη ληφθεί. Η γλώσσα του μοιάζει με αυτή του Ισραήλ, επικαλούμενη το δικαίωμά του να αμύνεται μετά από επίθεση. Αλλά το διακύβευμα είναι τόσο υψηλό που το Ιράν μπορεί να αποφασίσει να αποσύρει τις απειλές του».

«Από το καλοκαίρι, το Ισραήλ έχει κλιμακώσει τον πόλεμο με το Ιράν. Και είναι αδύνατο να γνωρίζουμε εάν ο χρόνος των επιθέσεων του Ισραήλ στο Ιράν σχεδιάστηκε για να τραβήξει τη διεθνή προσοχή μακριά από τη βόρεια Γάζα» συμπληρώνει το BBC, καταλήγοντας: «Το ερώτημα τώρα είναι εάν το Ιράν είναι έτοιμο να δώσει το Ισραήλ τον τελευταίο λόγο, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο του πολέμου. Ο Μπάιντεν υποστήριξε την απόφαση του Ισραήλ να αντιδράσει αλλά για άλλη μια φορά προσπάθησε να αποτρέψει μια ακόμη πιο θανατηφόρα κλιμάκωση, λέγοντας δημόσια στο Ισραήλ να μην βομβαρδίζει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράν».

Όπως σχολιάζει, «οι αμερικανικές εκλογές στις 5 Νοεμβρίου αποτελούν μέρος των υπολογισμών τόσο του Ισραήλ όσο και του Ιράν για το τι θα συμβεί στη συνέχεια. Και για άλλη μια φορά, η Μέση Ανατολή περιμένει. Η απόφαση του Ισραήλ να μην χτυπήσει τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία του Ιράν μπορεί, ίσως, να δώσει στην Τεχεράνη την ευκαιρία να αναβάλει την απάντησή της, τουλάχιστον για αρκετό καιρό ώστε οι διπλωμάτες να κάνουν τη δουλειά τους».

Many people mocked Israel’s failed attack on Iran by making videos or memes. You can also make some contents and share them with us in the comments to this post. We will repost 2 of the best. pic.twitter.com/wYcaSMsggE

Από την πλευρά του, το CNN, σε δική του ανάλυση, αναφέρει πως «το τι θα συμβεί στη συνέχεια μπορεί να εξαρτηθεί πολύ από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ σε 10 ημέρες από τώρα», σχολιάζοντας πως «οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η αμερικανική διπλωματία, προς το παρόν, έχει αποτρέψει τους φόβους για αντίποινα» και πως οι Ισραηλινοί δεν έπληξαν «πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν» είναι «αποτέλεσμα της πίεσης των ΗΠΑ».

«Από τότε που το μπαράζ βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν έπληξε ισραηλινούς στρατιωτικούς στόχους πριν από σχεδόν ένα μήνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε ζητήσει μια ''αναλογική'' απάντηση. Εάν η παρέμβαση του Μπάιντεν απέδωσε καρπούς, είναι ίσως η πιο ξεκάθαρη ένδειξη εδώ και ένα χρόνο πολέμου ότι ο Λευκός Οίκος διατηρεί κάποια επιρροή στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου» προσθέτει το CNN, ο οποίος «πείστηκε να ελαφρύνει τη στάση του».

Πάντως, το CNN επισημαίνει πως «δεν είναι μυστικό ότι ο Νετανιάχου προτιμά τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ένα ''γεράκι του Ιράν'', από την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις. Ο τρόπος με τον οποίο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις του κατά της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και του Ιράν θα μπορούσε να εξαρτηθεί από αυτά που θα ακούσει από τον Λευκό Οίκο. Η ''μπάλα'' προς το παρόν, ωστόσο, είναι στο ''γήπεδο'' του Ιράν».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νετανιάχου: Το Ισραήλ επιλέγει τους στόχους του με βάση τα εθνικά συμφέροντα και όχι με εντολές των ΗΠΑ

Διεθνή / Νετανιάχου: Το Ισραήλ επιλέγει τους στόχους του με βάση τα εθνικά συμφέροντα και όχι με εντολές των ΗΠΑ

Η απάντηση του πρωθυπουργού του Ισραήλ σε ρεπορτάζ που ανέφερε πως δεν έπληξαν ιρανικές εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου λόγω πιέσεων από τις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Επίθεση Ισραήλ στο Ιράν: Πάνω από 100 ισραηλινά αεροσκάφη συμμετείχαν - Οι διεθνείς αντιδράσεις

Διεθνή / Επίθεση Ισραήλ στο Ιράν: Πάνω από 100 ισραηλινά αεροσκάφη συμμετείχαν - Οι διεθνείς αντιδράσεις

Το Ισραήλ φαίνεται ότι έλαβε υπόψη τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον για το Ιράν και φαίνεται να έχει χαλιναγωγήσει ορισμένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδιά του
LIFO NEWSROOM
Επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν: Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν, λέει η Τεχεράνη

Διεθνή / Επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν: Δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν, λέει η Τεχεράνη

«Ο στρατός της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, υπερασπιζόμενος την ασφάλεια του Ιράν και τα συμφέροντα του λαού και του Ιράν, θυσίασε δύο από τους μαχητές του», λέει η ανακοίνωση του Ιράν για την επίθεση του Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Εισιτήριο εισόδου 5 ευρώ στην Παναγία των Παρισίων προτείνει η υπουργός Πολιτισμού

Διεθνή / Γαλλία: Εισιτήριο εισόδου 5 ευρώ στην Παναγία των Παρισίων προτείνει η υπουργός Πολιτισμού

Οι διευκρινίσεις της Γαλλίδας υπουργού Πολιτισμού για τους πιστούς που θέλουν να προσευχηθούν - «Με μόλις 5 ευρώ ανά επισκέπτη θα συγκεντρώσουμε 75 εκατ. ευρώ ετησίως», είπε η υπουργός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ