ΤΩΡΑ

Η ώρα άλλαξε σήμερα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη θερινή και χειμερινή ώρα στην Ευρώπη

Η ώρα άλλαξε σήμερα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη θερινή και χειμερινή ώρα στην Ευρώπη Facebook Twitter
0

Σήμερα, Κυριακή 27 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η αλλαγή ώρας για τη χειμερινή περίοδο. Τα ρολόγια μετακινήθηκαν μία ώρα πίσω στις 4:00 π.μ., κάνοντας το πρωινό φως να εμφανίζεται νωρίτερα, ενώ το σκοτάδι θα πέφτει πιο σύντομα το απόγευμα.

Η αλλαγή αυτή ισχύει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου η ώρα αλλάζει δύο φορές τον χρόνο, τον Μάρτιο για τη θερινή ώρα και τον Οκτώβριο για τη χειμερινή. Παρότι συζητείται η κατάργηση της αλλαγής ώρας, δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις ακόμα.

Η διαμάχη για την επικράτηση της θερινής ώρας 

Η αλλαγή της ώρας και η εφαρμογή της θερινής ώρας προκαλούν έντονες συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια. Η συζήτηση αναζωπυρώθηκε το 2018, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την κατάργηση της αλλαγής ώρας, μετά από δημόσια διαβούλευση όπου το 84% των Ευρωπαίων πολιτών τάχθηκε υπέρ της μόνιμης εφαρμογής της θερινής ή χειμερινής ώρας. Ωστόσο, λόγω έλλειψης ομοφωνίας μεταξύ των κρατών-μελών για το ποια ώρα θα επιλέξουν, το θέμα παραμένει ανοιχτό.

Τα επιχειρήματα υπέρ της κατάργησης της αλλαγής της ώρας περιλαμβάνουν λόγους υγείας, όπως διαταραχές στον ύπνο και την καθημερινή απόδοση. Υποστηρίζεται επίσης ότι η διατήρηση μιας σταθερής ώρας θα βελτιώσει την ευημερία, ενώ μπορεί να έχει οφέλη για το περιβάλλον και την εξοικονόμηση ενέργειας. Αντίθετα, ορισμένοι θεωρούν ότι η θερινή ώρα προσφέρει περισσότερες ώρες φωτός κατά τις απογευματινές ώρες, υποστηρίζοντας έτσι την ευημερία και την ψυχαγωγία, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες.

Η πανδημία του COVID-19 και άλλες πολιτικές προτεραιότητες ανέβαλαν τις συζητήσεις, και προς το παρόν, δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για την οριστική κατάργηση της αλλαγής ώρας. Έτσι, οι χώρες της Ε.Ε. συνεχίζουν να αλλάζουν ώρα δύο φορές τον χρόνο μέχρι νεοτέρας.
 

Ελλάδα
0

ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λειψυδρία στην Αθήνα: Μεταφορά νερού από τη λίμνη Κρεμαστών και αφαλάτωση – Τα σχέδια της ΕΥΔΑΠ

Ελλάδα / Λειψυδρία στην Αθήνα: Μεταφορά νερού από τη λίμνη Κρεμαστών και αφαλάτωση – Τα σχέδια της ΕΥΔΑΠ

Παράγοντες υπογραμμίζουν πως η μεταφορά νερού από την Κρεμαστών αποτελεί την πιο γρήγορη και οικονομική λύση, με ενδεχόμενη υλοποίηση σε λιγότερο από τρία χρόνια εφόσον δεν προκύψουν περιβαλλοντικά εμπόδια
LIFO NEWSROOM