Τα ισραηλινά πλήγματα διέλυσαν τα συστήματα S-300 του Ιράν

Τα ισραηλινά πλήγματα διέλυσαν τα συστήματα S-300 του Ιράν Facebook Twitter
0

Μία από τις τοποθεσίες που στοχοποιήθηκαν στις νυχτερινές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ εναντίον του Ιράν τα ξημερώματα του Σαββάτου ήταν το σύστημα αεράμυνας με τις συστοιχίες S-300 κοντά στην Τεχεράνη, σύμφωνα με δύο Ιρανούς αξιωματούχους που επικαλούνται οι New York Times.

Τουλάχιστον τρεις βάσεις πυραύλων του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν στοχοποιήθηκαν στις επιδρομές του Ισραήλ, σύμφωνα με ανώνυμους αξιωματούχους, ένας εκ των οποίων είναι μέλος του IRGC.

Οι τοποθεσίες που στοχοποιήθηκαν από το Ισραήλ, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, περιελάμβαναν άμυνες στο εκτεταμένο πετροχημικό συγκρότημα Μπαντάρ, στην επαρχία Χουζεστάν, στο μεγάλο οικονομικό λιμάνι Ιμάμ Χομεϊνί, δίπλα του και στο διυλιστήριο πετρελαίου Αμπαντάν. Συστήματα αεράμυνας χτυπήθηκαν επίσης στην επαρχία Ιλάμ, στο διυλιστήριο για το κοίτασμα φυσικού αερίου, που ονομάζεται Tange Bijar, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, ένας από τους οποίους ανήκει στο υπουργείο πετρελαίου του Ιράν.

Η καταστροφή των συστημάτων αεράμυνας από το Ισραήλ έχει προκαλέσει βαθύ συναγερμό στο Ιράν, είπαν οι τρεις Ιρανοί αξιωματούχοι, καθώς οι κρίσιμοι ενεργειακοί και οικονομικοί κόμβοι είναι πλέον ευάλωτοι σε μελλοντικές επιθέσεις εάν συνεχιστεί ο κύκλος των αντιποίνων μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.

«Το Ισραήλ στέλνει ένα σαφές μήνυμα σε εμάς», δήλωσε ο Hamid Hosseini, ειδικός στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράν και μέλος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ιράν-Ιράκ. «Αυτό μπορεί να έχει πολύ σοβαρές οικονομικές συνέπειες για το Ιράν και τώρα που καταλαβαίνουμε τα διακυβεύματα πρέπει να ενεργήσουμε με σύνεση και να μην συνεχίσουμε τις εντάσεις».

Το Ισραήλ «παρέλυσε» το πρόγραμμα παραγωγής βαλλιστικών πυραύλων

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τις πηγές του Axios, Οι επιδρομές του Ισραήλ κατά του Ιράν τα ξημερώματα του Σαββάτου εξουδετέρωσαν κρίσιμο εξοπλισμό για το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης. H καταστροφή του εξοπλισμού αυτού περιορίζει σημαντικά τη δυνατότητα του Ιράν να ανανεώσει το οπλοστάσιο πυραύλων του και πιθανώς να λειτουργήσει αποτρεπτικά στο να εξαπολυθούν νέες επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Όπως ανέφεραν οι αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται, το Ισραήλ έπληξε 12 «αναμίκτες πλανητικής κίνησης» που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή στερεού καυσίμου για βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι αποτελούν τον κορμό του πυραυλικού οπλοστασίου του Ιράν. Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι το πλήγμα μειώνει σημαντικά την ικανότητα του Ιράν να παράγει νέους πυραύλους.

Οι ισραηλινές πηγές εξήγησαν ότι οι συγκεκριμένοι αναμίκτες είναι εξειδικευμένα μηχανήματα που το Ιράν δεν μπορεί να κατασκευάσει μόνο του και αναγκάζεται να τα προμηθεύεται από την Κίνα. Η επανεγκατάσταση αυτού του εξοπλισμού μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον έναν χρόνο.

Παρόλο που το Ιράν διαθέτει ακόμη μεγάλο απόθεμα βαλλιστικών πυραύλων, η αδυναμία παραγωγής νέων πυραύλων ενδέχεται να περιορίσει την ικανότητά του να προμηθεύει με πυραύλους τους συμμάχους του, όπως η Χεζμπολάχ και οι Χούθι.

Με πληροφορίες από New York Times, Axios

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: 29.000 παιδιά κακοποιήθηκαν το 2023 - Ένα στα πέντε εργάζεται σε χωράφια

Διεθνή / Τουρκία: 29.000 παιδιά κακοποιήθηκαν το 2023 - Ένα στα πέντε παιδιά εργάζεται σε χωράφια

Το 83% από τα 29.000 κακοποιημένα παιδιά ήταν κορίτσια - Μόνο το 12% από τις 1.615 βουλευτικές ερωτήσεις που υποβλήθηκαν για θέματα που αφορούν τα παιδιά απαντήθηκαν στη βουλή
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Οσμή σκανδάλου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από τον Καρίμ Χαν

Διεθνή / Οσμή σκανδάλου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση από τον Καρίμ Χαν

Ερωτήματα για το αν ο ΔΟΜ προσπάθησε να κουκουλώσει το θέμα - Ο Καρίμ Χαν αρνείται ισχυρισμούς ότι προέτρεψε επανειλημμένα το φερόμενο θύμα να απορρίψει τις κατηγορίες
LIFO NEWSROOM
Φρίκη στην Φλόριντα: Γυναίκα έκλεισε τον σύντροφό της μέσα σε βαλίτσα μέχρι να πεθάνει

Διεθνή / Φλόριντα: Γυναίκα έκλεισε τον σύντροφό της μέσα σε βαλίτσα μέχρι να πεθάνει

Οι εισαγγελείς λένε ότι η Μπουν έκλεισε τον Τόρες μέσα σε μια βαλίτσα, χτυπώντας τον με ένα ρόπαλο του μπέιζμπολ και στη συνέχεια τον άφησε μια νύχτα μέχρι να πεθάνει από ασφυξία
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου: Πλήξαμε τη δυνατότητα του Ιράν να παράγει πυραύλους

Διεθνή / Νετανιάχου: Πλήξαμε τη δυνατότητα του Ιράν να παράγει πυραύλους

Ο Νετανιάχου τόνισε ότι το Ιράν είχε εξαπολύσει εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου, επίθεση που «απέτυχε» καθώς η ισραηλινή αντιπυραυλική άμυνα ανέλαβε δράση
LIFO NEWSROOM