To Εκουαδόρ χορήγησε πολιτικό άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ

To Εκουαδόρ χορήγησε πολιτικό άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ Facebook Twitter
6

Το Εκουαδόρ αντιστάθηκε σθεναρά στις βρετανικές πιέσεις και την Πέμπτη ανακοίνωσε ότι χορηγεί πολιτικό άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ρικάρντο Πατίνο χαρακτήρισε «βάσιμους» τους φόβους του Ασάνζ για «πολιτική δίωξη» και για πιθανή έκδοση στις ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι ο ιδρυτής του Wikileaks «μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος ακόμη και με τη ποινή του θανάτου».

Ο Ασάνζ είχε καταθέσει αίτημα στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο στις 19 Ιουνίου, ζητώντας επισήμως πολιτικό άσυλο για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου καταζητείται με κατηγορίες σεξουαλικών εγκλημάτων.  

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν αυτή η χειρονομία θα επιτρέψει στον Ασάνζ να εγκαταλείψει τη Βρετανία και να πετάξει για Εκουαδόρ, ή αν αποτελεί μια συμβολική κίνηση - η οποία ούτως ή άλλως αναμένεται να «ενοχλήσει» τόσο τη Βρετανία, όσο και τις ΗΠΑ και τη Σουηδία. 

Η Αγγλία δήλωσε ότι δεν πρόκειται να εξασφαλίσει στον Ασάνζ ασφαλή έξοδο από τη χώρα.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα έξι ερωτήματα των ΗΠΑ για το Ουκρανικό – Τη Δευτέρα η Σύνοδος στο Παρίσι

Διεθνή / Τα έξι ερωτήματα των ΗΠΑ για το Ουκρανικό – Τη Δευτέρα η Σύνοδος στο Παρίσι

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες να απαντήσουν σε έξι βασικά ερωτήματα που αφορούν την ασφάλεια της Ουκρανίας και τις στρατιωτικές εγγυήσεις που θα μπορούσε να προσφέρει η Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Βραζιλία: Η στιγμή που νεαρός αυτόχθονας του Αμαζονίου εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε κοινότητα

Διεθνή / Βραζιλία: Η στιγμή που νεαρός αυτόχθονας του Αμαζονίου εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε κοινότητα

Στο πλαίσιο της πολιτικής της, η Βραζιλία δεν επιδιώκει ενεργά την επαφή με απομονωμένους ιθαγενείς, αλλά δημιουργεί προστατευμένες και ελεγχόμενες περιοχές, όπως το Mamoriá Grande, κοντά στο σημείο του περιστατικού
LIFO NEWSROOM
Για την Ουκρανία αλλά χωρίς εκείνη οι συνομιλίες ΗΠΑ και Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία - «Καθ' οδόν» Αμερικανοί αξιωματούχοι

Διεθνή / Για την Ουκρανία αλλά χωρίς εκείνη οι συνομιλίες ΗΠΑ και Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία

Οι επερχόμενες συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία θα είναι από τις πρώτες υψηλού επιπέδου πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Αμερικανών αξιωματούχων εδώ και χρόνια
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Διεθνή / Συνάντηση Νετανιάχου - Ρούμπιο: «Είμαστε σε πλήρη συντονισμό με τον Τραμπ για τη Γάζα, κύρια πηγή αστάθειας το Ιράν»

Η συνάντηση έγινε μία ημέρα μετά την ανταλλαγή τριών ομήρων της Χαμάς που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας με 369 Παλαιστίνιους φυλακισμένους
LIFO NEWSROOM
Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

Διεθνή / Ο Jay - Z για τη μήνυση ότι βίασε ανήλικη: Κατατέθηκε επίτηδες στην πρεμιέρα της κόρης μου

«Αισθάνθηκα ότι μου έβαζαν το πιστόλι στον κρόταφο», δήλωσε μετά την απόφαση της γυναίκας που τον κατηγόρησε για τον βιασμό της σε εφηβική ηλικία, να αποσύρει τη μήνυση
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
http://www.tagesschau.de/ausland/assange360.htmlKeine Auslieferung Assanges bei drohender Todesstrafe:Schweden würde WikiLeaks-Gründer Julian Assange nach eigenen Angaben nicht an die USA ausliefern, sollte ihm dort die Todesstrafe drohen. «Wir werden niemals eine Person ausliefern, der die Todesstrafe droht», sagte die stellvertretende Direktorin für Strafsachen und internationale Zusammenarbeit im schwedischen Justizministerium, Cecilia Riddselius, der «Frankfurter Rundschau». Das verlange auch die Grundrechte-Charta der EU, die auch Schweden und Großbritannien unterzeichnet hätten.Die USA haben bislang offiziell keinen Auslieferungsantrag gestellt. Das US-Außenministerium hatte gestern abermals betont, dass es sich bei dem Fall Assange um eine Angelegenheit zwischen Großbritannien, Schweden und Ecuador handele.Δεν θα παραδοθεί ο Ασσάνζ σε περίπτωση επαπειλούμενης θανατικής ποινήςΗ Σουηδία, σύμφωνα με δηλώσεις της, δεν θα παρέδιδε τον Ασσάνζ στις ΗΠΑ, αν εκεί τον απειλούσε η θανατική ποινή. «Δεν θα παραδώσουμε ποτέ ένα άτομο που απειλείται με θανατική ποινή», δήλωσε η αναπληρωματική διευθύντρια για ποινικές υποθέσεις και διεθνή συνεργασία του σουηδικού υπουργείου δικαιοσύνης Cecilia Riddselius στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Rundschau». Αυτό απαιτεί και η Χάρτα θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ, την οποίαν έχουν υπογράψει και η Σουηδία και το ΗΒ.Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει επίσημη αίτηση έκδοσης του Ασσάνζ. Το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ τόνιζε χτες ότι η υπόθεση Ασσάνζ πρόκειται για ζήτημα μεταξύ του ΗΒ, της Σουηδίας και του Ισημερινού.
Δηλαδή πραγματικά θεωρείτε πως η Σουηδια, η Βρετανία (ή όποια άλλη χώρα) δεν θα τον εκδώσουν στις ΗΠΑ;(δεν ξέρω αν είναι μαριονέτες, πάντως όταν ένα κεφάλι αξίζει τόσα πολλά οι ΗΠΑ το... καταφέρνουν!)
Για τη Σουηδία: είναι κράτος δικαίου και η συμφωνία με τις ΗΠΑ δεν προβλέπει την έκδοση όσων έχουν αποκαλύψει κρατικά μυστικά. Γι' αυτό άλλωστε ο Ασάνζ είχ' επιλέξει την Σουηδία ως έδρα των Wikileaks.Για το ΗΒ: αν ήταν να τον εκδώσουν στις ΗΠΑ, γιατί οι ΗΠΑ δεν τον ζήτησαν;
Verschwörungsquatsch im Kasperletheater (http://www.tagesschau.de/kommentar/assange330.html). Η πιο λογική άποψη που έχω διαβάσει για το θέμα:1. Ο Assange έχει φτάσει να πιστεύει ακόμα κι ο ίδιος ότι το κράτος δικαίου της Σουηδίας δεν είναι παρά μια μαριονέτα των ΗΠΑ.2. Μέσα στην παράνοιά του αυτοφυλακίστηκε σ' ένα διαμέρισμα χωρίς μπαλκόνι, έχοντας λιγότερο χώρο στη διάθεσή του απ' ό,τι σε μια κανονική φυλακή.3. Αν και υπέρμαχος της ελευθεροτυπίας, κατέφυγε στην προστασία ενός κράτους όπου η ελευθερία του Τύπου δεν γίνεται σεβαστή.4. Ποιος ξύπνιος Βρετανός διπλωμάτης έριξε την ιδέα ν' αρθεί η διπλωματική ασυλία της πρεσβείας του Ισημερινού; Κάτι τέτοιο ούτε τα πιο μπαμπέσικα κράτη δεν το έχουν κάνει.
Δεν γνωρίζω γερμανικά αλλά ομολογώ πως ούτε στα ελληνικά κατάλαβα ακριβώς το νόημα του σχολίου σας...2. ποια παράνοια; αν δεν κλεινόταν εκεί μέσα θα τον είχανε στείλει αλλού... (με άλλες συνέπειες!) να κερδίσει χρόνο προσπαθούσε...3. κατέφυγε στην προστασία του μοναδικού κράτους που προσφέρθηκε να ρισκάρει για να τον προστατεύσει! το παιχνίδι συνεχίζεται... ποιοι θα βγουν κερδισμένοι και ποιοι χαμένοι απ' αυτο θα το μάθουμε αργότερα... πάντως έχει πολύ ενδιαφέρον...αναμένουμε και την ταινία!
Η παράνοιά του έχει ως εξής:1. Πιστεύει ότι το σουηδικό κράτος δικαίου δεν είναι παρά μια μαριονέτα των ΗΠΑ που θα τον εκδώσει στους Αμερικάνους.2. Όμως η διμερής συμφωνία μεταξύ Σουηδίας και ΗΠΑ για εκδόσεις ΔΕΝ προβλέπει την έκδοση λόγω αποκάλυψης κρατικών μυστικών.3. Γι' αυτό ακριβώς ο Assange είχε διαλέξει τη Σουηδία για έδρα των Wikileaks, ώστε να μην κινδυνεύει με έκδοση αν οι ΗΠΑ τον δίωκαν για κατασκοπία.4. Αν οι ΗΠΑ τον θέλουν, γιατί να μην τον ζητήσουν κατευθείαν απ' το ΗΒ, με το οποίο έχουν καλύτερη συνεργασία απ' ό,τι με τη Σουηδία;