Νέα επίθεση Όρμπαν στην ΕΕ επειδή ζητά ανεξάρτητη έρευνα για τις εκλογές στη Γεωργία

Νέα επίθεση Όρμπαν στην ΕΕ επειδή ζητά ανεξάρτητη έρευνα για τις εκλογές στη Γεωργία Facebook Twitter
Επίσκεψη Βίκτορ Όρμπαν στη Γεωργία, μετά το φιλορωσικό εκλογικό αποτέλεσμα / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο φιλορώσος και ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, συνεχάρη προσωπικά την ολοένα και πιο αυταρχική κυβέρνηση της Γεωργίας, κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην Τιφλίδα. Το αποτέλεσμα των εκλογών αμφισβητείται ευρέως, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας των 3,7 εκατομμυρίων κατοίκων.  

Εξαίροντας την εκλογική διαδικασία ως «ελεύθερη και δημοκρατική», ο Βίκτορ Όρμπαν δεν έκανε καμία αναφορά στις πολυάριθμες καταγγελίες για παραβιάσεις της ψηφοφορίας. Η ΕΕ ξεκαθάρισε ότι οι παρατηρητές δεν είχαν δηλώσει ότι οι εκλογές ήταν ελεύθερες και δίκαιες και δήλωσε ότι οι εξελίξεις είναι "πολύ ανησυχητικές".  

Η φιλοδυτική πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, αρνήθηκε να αναγνωρίσει τη νίκη του λαϊκιστικού κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο» και μίλησε για μια «ρωσική ειδική επιχείρηση» με στόχο να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος είχε συγχαρεί την κυβέρνηση του Γεωργιανού Ονείρου ακόμη και πριν από την ανακοίνωση του αποτελέσματος, άφησε επίσης αιχμές κατά των εταίρων του στην ΕΕ. 

«Η ευρωπαϊκή πολιτική έχει ένα εγχειρίδιο. Αν κερδίσουν οι φιλελεύθεροι, λένε ότι είναι δημοκρατικό, αλλά αν κερδίσουν οι συντηρητικοί, δεν υπάρχει δημοκρατία», δήλωσε ο Όρμπαν στους δημοσιογράφους μετά από συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας, Ηρακλί Κομπαχίτζε. «Εδώ κέρδισαν οι συντηρητικοί, οπότε αυτές είναι οι διαφωνίες - δεν πρέπει να τις παίρνετε πολύ σοβαρά» συνέχισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.  

Ωστόσο, επικρίσεις για τη διεξαγωγή των εκλογών ασκήθηκαν τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ, οι οποίες ζήτησαν ανεξάρτητη έρευνα για τη βία και τον εκφοβισμό, καθώς και για την καταγγελλόμενη κατάφωρη παραβίαση της νέας ηλεκτρονικής διαδικασίας ψηφοφορίας. 

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και η πρόεδρος της Γεωργίας επιμένουν ότι οι εκλογές «εκλάπησαν» από ένα κόμμα που κατηγορείται ότι επαναφέρει τη Γεωργία στην τροχιά της Ρωσίας. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι οι Γεωργιανοί έχουν δικαίωμα να δουν ότι οι εκλογικές παρατυπίες διερευνώνται γρήγορα, με διαφάνεια και ανεξαρτησία. Τα exit polls έδειξαν ότι τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί είχαν κερδίσει τις εκλογές, προτού η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακηρύξει νικητή το Γεωργιανό Όνειρο με 54% των ψήφων και μαζί με αυτό την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. 

Παρά τις επικρίσεις από τους συναδέλφους του στην ΕΕ, ο Βίκτορ Όρμπαν έφτασε στην Τιφλίδα το βράδυ της Δευτέρας (28/10), σε μικρή απόσταση από μια μεγάλη διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων Γεωργιανών που διαμαρτύρονταν για το αποτέλεσμα. Η Ουγγαρία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η ΕΕ φρόντισε να επισημάνει ότι δεν εκπροσωπεί τα 27 κράτη μέλη. Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, ο οποίος βρισκόταν επίσης στην Τιφλίδα, δήλωσε ότι είναι ντροπή που η ΕΕ δεν αναγνώρισε το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γεωργία. 

Όμως αυτός και ο Όρμπαν δεν έκαναν καμία αναφορά στον κατάλογο των παραβιάσεων που συνέταξαν ανεξάρτητοι εκλογικοί παρατηρητές. Η γεωργιανή ομάδα παρακολούθησης «My Vote» συνέταξε έναν εξαντλητικό κατάλογο των τύπων παραβιάσεων που κατέγραψαν οι 1.500 παρατηρητές της το Σάββατο (26/10) και κατά την προετοιμασία της ψηφοφορίας. Η My Vote ανέφερε ότι πριν από τις εκλογές ζητήθηκε από τους δημόσιους εκπαιδευτικούς, τις καθαρίστριες και τους οδηγούς λεωφορείων είτε να στείλουν τις ταυτότητές τους είτε αυτές κατασχέθηκαν, ενώ στις οικογένειες ευάλωτων ατόμων προσφέρθηκε οικονομική βοήθεια σε αντάλλαγμα για την ψήφο τους. 

Η Γεωργιανή πρόεδρος είχε ήδη δηλώσει στο BBC ότι έλαβαν οι λεγόμενες εκλογές «καρουσέλ», δηλαδή «όταν ένα άτομο μπορεί να ψηφίσει 10, 15, 17 φορές με την ίδια ταυτότητα». Το My Vote ζήτησε να ακυρωθούν τα αποτελέσματα από 196 εκλογικά τμήματα, με την ανεξάρτητη ομάδα να ισχυρίζεται ότι αντιστοιχούν σε επιπλέον 300.000 ψήφους.  

Ο πρωθυπουργός της Γεωργίας αρνήθηκε τους ισχυρισμούς για εκτεταμένες παρατυπίες, λέγοντας στο BBC ότι οι εκλογές ήταν γενικά «σύμφωνες με τις νομικές αρχές». Έχει επίσης αρνηθεί ότι η κυβέρνησή του είναι φιλορωσική και «φιλοπουτινική». Η εκλογική επιτροπή της Γεωργίας κατηγόρησε τους επικριτές της για «εκστρατεία χειραγώγησης και παραπληροφόρησης» και δήλωσε ότι θα επανακαταμετρήσει τις ψήφους σε πέντε τυχαία επιλεγμένα εκλογικά τμήματα σε κάθε μία από τις 84 εκλογικές περιφέρειες της Γεωργίας. Η επιτροπή δήλωσε επίσης ότι η αμερικανική εταιρεία της οποίας το σύστημα χρησιμοποίησε υποστήριξε ότι «η αναπαραγωγή ενός ψηφοφόρου στον κατάλογο ψηφοφόρων είναι αδύνατη, καθώς κάθε ψηφοφόρος είναι εγγεγραμμένος μόνο μία φορά». 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Διεθνή / Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Το ονειρικό χωριό του Άγιου Βασίλη στο Ροβανιέμι δημιουργήθηκε ως καταφύγιο και σε περίπτωση βομβιστικής επίθεσης κατά της Φινλανδίας, μπορεί να παρέχει ασφάλεια στους κατοίκους
LIFO NEWSROOM