Κάτοικος Καντάνου σε Σταϊνμάιερ: «Όχι, δεν ξέρετε την οδύνη - Η Γερμανία έχει υποχρέωση»

Κάτοικος Καντάνου σε Σταϊνμάγερ: «Όχι, δεν ξέρετε την οδύνη - Η Γερμανία έχει υποχρέωση» Facebook Twitter
φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Με τη φράση «όχι δεν ξέρετε» απάντησε στον Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, μία κάτοικος της Καντάνου, όταν αυτός είπε «ξέρω την οδύνη», αναφερόμενος στο ολοκαύτωμα του χωριού από τους στρατιώτες της ναζιστικής Γερμανίας το 1941, θέτοντας κι εκείνη με τον δικό της ανθρώπινο τρόπο το θέμα των αποζημιώσεων στον πρόεδρο της Γερμανίας.

Μιλώντας στον Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ η γυναίκα παραθέτει τα βιώματα των κατοίκων της μαρτυρικής Καντάνου, θέτοντας το θέμα των αποζημιώσεων, όπως είχε κάνει μία ημέρα νωρίτερα και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Έχετε υποχρέωση. Η Γερμανία έχει υποχρέωση απέναντι σε αυτό το κράτος», λέει η κάτοικος της Καντάνου στον Γερμανό πρόεδρο, ο οποίος επισκέφθηκε το μαρτυρικό χωριό και συμπληρώνει: «Μας καταστρέψατε, μας σφάξατε, μας κάψατε».

Η γυναίκα που τα λέει αυτά, όπως φαίνεται σε βίντεο του nea kriti, συνοδεύει μία ηλικιωμένη κάτοικο του χωριού, η οποία ακούγεται σε κάποιο σημείο να λέει χαμηλόφωνα: «στο βουνό ήμασταν».

Ο Γερμανός πρόεδρος έφτασε στην Κάντανο γύρω στις 11:30, όπου τον υποδέχθηκαν οι τοπικές αρχές και φορείς, με παρευρισκόμενους να φωνάζουν «Δικαιοσύνη - δικαιοσύνη». Η δήλωσή του την προηγούμενη ημέρα προς την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ότι το θέμα των αποζημιώσεων θεωρείται από τη Γερμανία νομικά λήξαν, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Συλλογικά όργανα και σωματεία μαρτυρικών χωριών, που είχαν συγκεντρωθεί σήμερα στην Κάντανο, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, θεωρώντας πως η δήλωση αυτή αποτελεί πλήγμα στην προσπάθεια για ιστορική δικαίωση. 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ζήτησε «συγγνώμη» για τα γερμανικά εγκλήματα στο νησί, δεν έμειναν ασχολίαστα από τα γερμανικά ΜΜΕ.

«Η βαρβαρότητα και η απανθρωπιά των Γερμανών κατακτητών στην Κάνδανο μού κόβει ακόμα και σήμερα την ανάσα», ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Μιλώντας, μάλιστα, στα ελληνικά ζήτησε συγχώρεση στο όνομα της Γερμανίας για τα βαριά εγκλήματα που διέπραξε η Βέρμαχτ: «Ζητώ συγχώρεση στο όνομα της Γερμανίας για τα βαριά εγκλήματα. Ζητώ συγνώμη για την καθυστέρηση της Γερμανίας για μία 10ετία να τιμωρήσει αυτά τα εγκλήματα αλλά και τη σιωπή. Δεν θα απαλλαγούμε ποτέ από αυτήν την ντροπή». Όπως πρόσθεσε, όλοι μαζί θα πρέπει να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη αυτών των θηριωδιών που ακόμα και οι φωτογραφίες δεν μπορούν να αποτυπώσουν, προκειμένου να μη ζήσει η ανθρωπότητα τέτοιες στιγμές».

Κάτοικος Καντάνου σε Σταϊνμάγερ: «Όχι, δεν ξέρετε την οδύνη - Η Γερμανία έχει υποχρέωση» Facebook Twitter
Ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ συνομιλεί με ηλικιωμένη κάτοικο της Καντάνου / φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο πεσόντων της Καντάνου ξεκίνησε την επίσκεψή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταινμάγερ στο μαρτυρικό χωριό. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με αστυνομικές δυνάμεις διάσπαρτες στην περιοχή και με αυτοκίνητα να απομακρύνονται από δρόμους κοντά στην πλατεία του χωριού.

Κάτοικος Καντάνου σε Σταϊνμάγερ: «Όχι, δεν ξέρετε την οδύνη - Η Γερμανία έχει υποχρέωση» Facebook Twitter
Ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ συνομιλεί με ηλικιωμένη κάτοικο της Καντάνου / φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι των πολιτικών αρχών του τόπου, ο περιφερειαρχης Κρήτης, βουλευτές, δήμαρχοι από όλη την Κρήτη, εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχων αλλα και εκπρόσωποι φορέων που εκφράζουν τις διεκδικήσεις των αποζημιώσεων για τις θηριωδίες των Γερμανών κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Κάτοικος Καντάνου σε Σταϊνμάγερ: «Όχι, δεν ξέρετε την οδύνη - Η Γερμανία έχει υποχρέωση» Facebook Twitter
Η ηλικιωμένη κάτοικος της Καντάνου και η γυναίκα που τη συνοδεύει η οποία είπε «μας καταστρέψατε, μας σφάξατε, μας κάψατε» στον πρόεδρο της Γερμανίας / φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυκλάδες: Το πολεοδομικό για εκτός σχεδίου δόμηση που δίχασε Μύκονο και Σαντορίνη

Ελλάδα / Ακίνητα εκτός σχεδίου: Ο γγ Χωροταξίας εξηγεί αν η δόμηση σε οικόπεδα 8 στρεμμάτων επεκτείνεται και αλλού μετά τη Μύκονο και Σαντορίνη

Στους δύο δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων η δόμηση δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν πρόκειται για εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν τουλάχιστον 8 στρέμματα
LIFO NEWSROOM