Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους Facebook Twitter
Τζόρτζια Μελόνι / Φωτ.: ΕΡΑ (αρχείου)
0

Δεκάδες Ιταλοί αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί που αναπτύχθηκαν από την ακροδεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι σε κέντρα μεταναστών στην Αλβανία επέστρεψαν στην πατρίδα τους, αφού οι εγκαταστάσεις -που επαινέθηκαν ως πρότυπο για τη μείωση των αφίξεων προσφύγων- είναι άδειες εδώ και εβδομάδες.

Λίγο περισσότερο από ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης αιτούντων άσυλο στην Αλβανία, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία υποτίθεται ότι θα δέχονταν έως και 3.000 άνδρες τον μήνα, περισσότεροι από 50 αστυνομικοί μετακινήθηκαν πίσω στην Ιταλία πριν από δύο εβδομάδες, ενώ δεκάδες κοινωνικοί λειτουργοί έφυγαν το Σαββατοκύριακο, με την παρουσία τους στην Αλβανία να θεωρείται «περιττή».

Από το άνοιγμά τους στις 11 Οκτωβρίου, μόνο 24 αιτούντες άσυλο έχουν σταλεί στα κέντρα στην Αλβανία, με στόχο τον επαναπατρισμό τους στις χώρες προέλευσής τους. Πέντε πέρασαν λιγότερες από 12 ώρες σε ένα κέντρο κράτησης, ενώ οι υπόλοιποι έμειναν για λίγο περισσότερο από 48 ώρες.

Όλοι μεταφέρθηκαν στην Ιταλία αφού Ιταλοί δικαστές έκριναν παράνομη την κράτησή τους στην Αλβανία πριν από τον επαναπατρισμό τους σε χώρες, όπως το Μπαγκλαντές και η Αίγυπτος, που θεωρούνται «ασφαλείς» από τη Ρώμη. Με τον τρόπο αυτό οι δικαστές υποστήριζαν την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ (ΔΕΕ) της 4ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με την οποία μια χώρα εκτός του μπλοκ δεν μπορεί να κηρυχθεί ασφαλής αν δεν θεωρηθεί ασφαλές ολόκληρο το έδαφός της.

Ως αποτέλεσμα, τα κέντρα -τα οποία παρουσιάστηκαν από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ως νέο μοντέλο για τον τρόπο δημιουργίας κέντρων επεξεργασίας και κράτησης αιτούντων άσυλο εκτός της ΕΕ- είναι άδεια για περισσότερο από ένα μήνα.

Σε μια εποχή που η κυβέρνηση πασχίζει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό -περικόπτοντας κονδύλια για την εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνική ασφάλιση- τα κόμματα της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν τη συμφωνία, η οποία θα κοστίσει περίπου 1 δισ. ευρώ για πέντε χρόνια, ως «οικονομική καταστροφή».

«Αποστολή εξετελέσθη!» δήλωσε ο Ρικάρντο Μάγκι, πρόεδρος του αριστερού κόμματος της αντιπολίτευσης Più Europa (Περισσότερη Ευρώπη). «Η κυβέρνηση πέτυχε την προσπάθεια επαναπατρισμού. Μετανάστες; Όχι, Ιταλούς χειριστές που στάλθηκαν στην Αλβανία, οι οποίοι θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους μέχρι το Σαββατοκύριακο. Η κυβέρνηση πρώτα σπατάλησε ένα τεράστιο ποσό δημόσιου χρήματος, στη συνέχεια, με τα κέντρα να αδειάζουν, έφερε πίσω στην Ιταλία κάποιο αστυνομικό προσωπικό και τώρα επιστρέφουν στην πατρίδα τους ακόμη και κοινωνικοί λειτουργοί. Πρόκειται για μια επονείδιστη αποτυχία» είπε χαρακτηριστικά.

Το πρόγραμμα έχει οδηγήσει σε διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης και των δικαστών, οι οποίοι κατηγορήθηκαν από ακροδεξιά κόμματα ότι εμπόδιζαν το σχέδιο.

Ο Νίκολα Γκρατέρι, ο επικεφαλής εισαγγελέας της Νάπολης και ένας από τους πιο έγκυρους δικαστές στην Ιταλία, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη αυτή την εβδομάδα: «Πρέπει να σταματήσουμε να επιτιθέμεθα στους δικαστές μόνο και μόνο επειδή δεν μας αρέσει μια απόφαση.

«Δεν θέλω να δώσω μια πολιτική κρίση, αλλά λέω ότι αυτή τη στιγμή στην Αλβανία υπάρχουν 250 αστυνομικοί που δεν κάνουν σχεδόν τίποτα. Είναι σπατάλη να κρατάμε 250 αστυνομικούς σε αποστολή στην Αλβανία, γι' αυτό πιστεύω ότι πρέπει να τους φέρουμε πίσω στην Ιταλία, όπου παλεύουμε με την έλλειψη προσωπικού για χιλιάδες αστυνομικούς» τόνισε.

Η ιταλική κυβέρνηση δήλωσε ότι τα κέντρα στην Αλβανία «θα παραμείνουν ανοιχτά και λειτουργικά» και ότι οι μεταθέσεις στην Ιταλία έγιναν σύμφωνα με τις ανάγκες σε προσωπικό. Ωστόσο, διακυβεύεται η αξιοπιστία της ακροδεξιάς πρωθυπουργού της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, αφού κατέστησε τη μετανάστευση κεντρικό θέμα της προεκλογικής της εκστρατείας.

Στο παρελθόν έχει επικρίνει τους προκατόχους της για τη δαπάνη δημόσιου χρήματος για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης. Η θαλάσσια μεταφορά με ιταλικό στρατιωτικό πλοίο μόλις οκτώ ανδρών που έφτασαν στην Αλβανία κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου στα μέσα Νοεμβρίου κόστισε 250.000 ευρώ, περισσότερα από 31.000 ευρώ ανά αιτούντα άσυλο που επέβαινε στο πλοίο.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Ένοχη η Ελλάδα για τις επαναπροωθήσεις στη Μεσόγειο

Διεθνή / Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ένοχη η Ελλάδα για τις επαναπροωθήσεις στη Μεσόγειο

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η Ελλάδα συμμετείχε σε παράνομες απελάσεις, διατάσσοντας το ελληνικό κράτος να καταβάλει αποζημίωση σε μία γυναίκα
LIFO NEWSROOM
Νέα Υόρκη: Αθώος δηλώνει ο άνδρας που κατηγορείται ότι σκότωσε γυναίκα βάζοντάς της φωτιά στο μετρό

Διεθνή / Νέα Υόρκη: Αθώος δηλώνει ο άνδρας που κατηγορείται ότι σκότωσε γυναίκα βάζοντάς της φωτιά στο μετρό

Κατηγορείται για φόνο και εμπρησμό - Εφόσον καταδικαστεί, ο άνδρας βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μέγιστη ποινή της ισόβιας κάθειρξης χωρίς τη δυνατότητα αναστολής
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ δεν αποκλείει στρατιωτική δράση για τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά και της Γροιλανδίας

Διεθνή / Ο Τραμπ δεν αποκλείει στρατιωτική δράση για τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά και της Γροιλανδίας

Ο Τραμπ υποσχέθηκε να αλλάξει την ονομασία του Κόλπου του Μεξικού σε Κόλπο της Αμερικής και επανέλαβε το ενδιαφέρον του να μετατρέψει τον Καναδά σε αμερικανικό κράτος
LIFO NEWSROOM
Dry January στις ΗΠΑ: Κορυφαίες εταιρείες εξηγούν γιατί πολλοί Αμερικανοί επιλέγουν πλέον μη αλκοολούχα ποτά

Διεθνή / Dry January στις ΗΠΑ: Κορυφαίες εταιρείες εξηγούν γιατί πολλοί Αμερικανοί επιλέγουν πλέον μη αλκοολούχα ποτά

Το "Dry January" και η πιο χαλαρή προσέγγιση του "Damp January" αναδεικνύουν την τάση προς τη μετριοπαθή κατανάλωση. Οι συμμετέχοντες συχνά υιοθετούν μακροπρόθεσμες αλλαγές στη συμπεριφορά τους, επιλέγοντας να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ και μετά το τέλος της πρόκλησης
LIFO NEWSROOM
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς τα drones μπορούν να δώσουν κατά λάθος χρήσιμες πληροφορίες στον εχθρό

Διεθνή / Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς τα drones δίνουν κατά λάθος χρήσιμες πληροφορίες στον εχθρό

Τα drones χρησιμοποιούνται τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη σύγκρουση στην ιστορία - Ο τεράστιος αριθμός τους και ο συνωστισμός επιτρέπουν στον εχθρό να συλλέγει πληροφορίες
LIFO NEWSROOM