Σπάνιο πορτρέτο του Καραβάτζιο εκτίθεται για πρώτη φορά στη Ρώμη

Σπάνιο πορτρέτο του Καραβάτζιο εκτίθεται για πρώτη φορά στη Ρώμη Facebook Twitter
Το πορτρέτο του Monsignor Maffeo Barberini / Φωτ: Palazzo Barberini
0

Ένας πίνακας του διάσημου Ιταλού ζωγράφου Καραβάτζιο, εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό στην γκαλερί Palazzo Barberini της Ρώμης.

Το έργο απεικονίζει τον Monsignor Maffeo Barberini, ο οποίος αργότερα έγινε γνωστός ως Πάπας Ουρβανός Η’.  Το έργο, που θα εκτίθεται έως τις 23 Φεβρουαρίου 2025, χρονολογείται στις αρχές του 17ου αιώνα και αποτελεί μέρος μιας έκθεσης που επιμελήθηκαν ο διευθυντής της γκαλερί Thomas Clement Salomon και η ιστορικός τέχνης Paola Nicita.

Ο πίνακας, ο οποίος απεικονίζει τον κληρικό και προστάτη των τεχνών στις αρχές της δεκαετίας του '30, πιστεύεται ότι βρισκόταν στη συλλογή της αριστοκρατικής οικογένειας Barberini για αιώνες πριν περάσει σε ιδιωτικά χέρια στα μέσα της δεκαετίας του 1930.

Το 1963 ο διάσημος κριτικός τέχνης Roberto Longhi πιστοποίησε την αυθεντικότητα του πίνακα ως έργο του Καραβάτζιο, ο οποίος ολοκλήρωσε μόνο ελάχιστα πορτρέτα πριν από τον θάνατό του, σε ηλικία μόλις 38 ετών, το 1610.

«Δεν πρόκειται για πίνακα που ανακαλύφθηκε εκ νέου, είναι γνωστός από τη δεκαετία του 1960, αλλά από τότε τον είχαν δει μόνο πέντε ή έξι ειδικοί», δήλωσε η ιστορικός τέχνης Paola Nicita στο πρακτορείο ειδήσεων ANSA . «Για να μην αναφέρουμε ότι τα πορτρέτα του Καραβάτζιο είναι εξαιρετικά σπάνια, καθώς ορισμένα έχουν χαθεί και άλλα δεν έχουν εντοπιστεί ποτέ» σημείωσε.

Καραβάτζιο: Η τεχνική chiaroscuro

Ο πίνακας απεικονίζει καθιστό τον Barberini να φοράει μπιρέτα και ράσο, να κρατάει με το αριστερό χέρι του ένα διπλωμένο γράμμα και με το άλλο δείχνει, καθώς κοιτάζει προς τα δεξιά του. Ο Καραβάτζιο, γνωστός για την τεχνική chiaroscuro (φωτοσκίαση), αποτύπωσε με δεξιοτεχνία τα χαρακτηριστικά του Barberini, αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη ρεαλιστική ποιότητα του έργου. 

«Είναι ο πίνακας του Καραβάτζιο που όλοι ήθελαν να δουν εδώ και χρόνια», δήλωσε ο Salomon στο ANSA.  «Δεν έχει ποτέ εκτεθεί, δανειστεί ή αποτελέσει αντικείμενο εκθέσεων».

Η γκαλερί Palazzo Barberini της Ρώμης φιλοξενεί ακόμα τρία έργα του Καραβάτζιο: Ο Άγιος Φραγκίσκος σε διαλογισμό (1606-1607), ο Νάρκισσος (1597-1599) και η Ιουδήθ αποκεφαλίζει τον Ολοφέρνη (1598-1599).

Σπάνιο πορτρέτο του Καραβάτζιο εκτίθεται για πρώτη φορά στη Ρώμη Facebook Twitter
Ο Άγιος Φραγκίσκος σε διαλογισμό / Φωτ: Palazzo Barberini
Σπάνιο πορτρέτο του Καραβάτζιο εκτίθεται για πρώτη φορά στη Ρώμη Facebook Twitter
Ο Νάρκισσος / Φωτ: Palazzo Barberini
Σπάνιο πορτρέτο του Καραβάτζιο εκτίθεται για πρώτη φορά στη Ρώμη Facebook Twitter
Η Ιουδήθ αποκεφαλίζει τον Ολοφέρνη / Φωτ: Palazzo Barberini

Η Galleria Corsini, η οποία μαζί με το Palazzo Barberini στεγάζει την εθνική πινακοθήκη αρχαίας τέχνης της Ιταλίας, διαθέτει επίσης ένα έργο του Καραβάτζιο: Ιωάννης ο Βαπτιστής (περ. 1604).

Σπάνιο πορτρέτο του Καραβάτζιο εκτίθεται για πρώτη φορά στη Ρώμη Facebook Twitter
Ιωάννης ο Βαπτιστής / Φωτ: Galleria Corsini
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πες το με τ’ όνομά του: Γυναικοκτονία» – Ο Παντελής Κυραμαργιός για την έμφυλη βία και τα «Μαύρα Ρούχα»

Πολιτισμός / «Πες το με τ’ όνομά του: Γυναικοκτονία» – Ο Παντελής Κυραμαργιός για την έμφυλη βία και τα «Μαύρα Ρούχα»

Ο Παντελής Κυραμαργιός, μέσω του τραγουδιού «Τα Μαύρα Ρούχα», ευαισθητοποιεί για την έμφυλη βία, τονίζοντας τη μνήμη, τη συλλογική δράση και τη δύναμη της μουσικής ως όχημα αλλαγής
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Τρεις ξεχωριστές queer ταινίες στο 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Πολιτισμός / Τρεις ξεχωριστές queer ταινίες στο 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου

Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, που θα διεξαχθεί από τις 5 έως τις 18 Δεκεμβρίου στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, περιλαμβάνει τρεις ταινίες από διαφορετικές χώρες που εξερευνούν queer θεματικές.
LIFO NEWSROOM
Το «γυναικείο ιδεώδες»: Πώς ένα γυμνό του Ραφαήλ αποκαλύπτει τον ρόλο της γυναίκας στην Αναγέννηση

Πολιτισμός / Γιατί στην Αναγέννηση ζωγράφιζαν κυρίως το γυμνό ανδρικό σώμα και πώς ο Ραφαήλ άλλαξε τα πάντα

Μία νέα έκθεση, με έργα του Ραφαήλ και του Λεονάρντο Ντα Βίντσι μεταξύ άλλων, εξερευνά τις ιδέες της Αναγέννησης για το γυμνό σώμα, τη σεμνότητα, την ντροπή, αλλά και τα κοινωνικά πρότυπα για τα δύο φύλα
LIFO NEWSROOM
ΛΕΞ: Έβγαλε το νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Πολιτισμός / ΛΕΞ: Έβγαλε νέο άλμπουμ και αποθεώθηκε - «Παπαλουκάς, Διαμαντίδης και Σπανούλης μαζί» γράφουν

Τα χρόνια έχουν περάσει, οι καιροί έχουν αλλάξει και ο καλλιτέχνης της ραπ σκηνής με τα γεμάτα γήπεδα «σα να παίρνουμε πρωτάθλημα» φροντίζει να εξελίσσεται και να μην μένει στα παλιά
LIFO NEWSROOM
Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Πολιτισμός / Μικρά Ασία: Αποκρυπτογραφήθηκε αρχαία φρυγική επιγραφή - Τα ελληνικά γράμματα και το «μήνυμά» της

Το μνημείο Ασλάν Καγιά (Βράχος του Λέοντος), ένα μνημείο 2.600 ετών που παρουσιάζει μορφές σφίγγας και μια εικόνα θηλυκής θεότητας που πλαισιώνεται από λιοντάρια
LIFO NEWSROOM