«Soft girls»: Γιατί ολοένα και περισσότερες γυναίκες στη Σουηδία παραιτούνται από τις δουλειές τους

«Soft girls»: Γιατί ολοένα και περισσότερες γυναίκες στη Σουηδία παραιτούνται από τις δουλειές τους Facebook Twitter
0

Στη Σουηδία, τη χώρα υπέρμαχο της ισότητας των φύλων, οι νεαρές γυναίκες αγκαλιάζουν ένα νέο trend στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εξυμνεί την εγκατάλειψη της εργασίας.

Η 25χρονη Βίλμα Λάρσον, εργαζόταν στο παρελθόν σε ένα παντοπωλείο, ένα γηροκομείο και ένα εργοστάσιο. Αλλά παραιτήθηκε από την εργασία της πριν από ένα χρόνο για να γίνει νοικοκυρά και λέει ότι ποτέ δεν ήταν πιο ευτυχισμένη. «Η ζωή μου είναι πιο ήπια. Δεν αγωνίζομαι. Δεν είμαι πολύ αγχωμένη». Ο φίλος της εργάζεται εξ αποστάσεως και ενώ εκείνος περνάει τις μέρες του στο λάπτοπ του, εκείνη βρίσκεται στο γυμναστήριο, έξω για καφέ ή μαγειρεύει. Το ζευγάρι μεγάλωσε σε μικρές πόλεις της κεντρικής Σουηδίας, αλλά τώρα ταξιδεύει πολύ και περνάει τον χειμώνα στην Κύπρο.

Η «ταυτότητα» των soft girls

«Κάθε μήνα μου δίνει μισθό από τα χρήματα που έβγαλε. Αλλά αν χρειαστώ περισσότερα, θα του τα ζητήσω. Ή αν χρειάζομαι λιγότερα, δεν το κάνω - απλά φυλάω τα υπόλοιπα», εξηγεί η Λάρσον. Μοιράζεται τον τρόπο ζωής της στο Instagram, το YouTube και το TikTok, όπου έχει συγκεντρώσει 11.000 followers. Ορισμένες αναρτήσεις της έχουν σχεδόν 400.000 likes, αν και λέει ότι δεν έχει εισόδημα από το περιεχόμενό της στα social media. Χρησιμοποιεί τα hashtags «hemmaflickvän» και «hemmafru» -που σημαίνουν η κοπέλα που μένει στο σπίτι και η νοικοκυρά, αντίστοιχα- και περιγράφει τον εαυτό της ως «soft girl», μια ταυτότητα που αγκαλιάζει έναν πιο ήπιο τρόπο ζωής αντί να εστιάζει στην καριέρα.

Ο τρόπος ζωής των soft girls αποτελεί ένα μικρό trend στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε διάφορα μέρη του κόσμου από τα τέλη της δεκαετίας του 2010. Αλλά στη Σουηδία, η οποία τις τελευταίες πέντε δεκαετίες προωθεί πολιτικές στήριξης των νοικοκυριών με διπλό εισόδημα, η πρόσφατη δημοτικότητα των soft girls έχει προκαλέσει έκπληξη και διχασμό.

Το Ungdomsbarometern, η μεγαλύτερη ετήσια έρευνα της Σουηδίας για τους νέους, κατέδειξε την τάση των Σουηδών υπέρ του τρόπου ζωής των soft girls κυρίως από νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών, με το 14% των μαθητριών ηλικίας 7 έως 14 ετών να αυτοπροσδιορίζονται ως soft girls. 

«Πρόκειται για την απομάκρυνση από αυτό το ιδεώδες του "girl boss" που βλέπουμε εδώ και πολλά χρόνια, όπου υπάρχουν πολύ υψηλές απαιτήσεις για επιτυχία σε κάθε πτυχή της ζωής» εξήγησε στο BBC η Johanna Göransson, ερευνήτρια του Ungdomsbarometern. Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον αριθμό των νέων «soft girls» που εγκαταλείπουν εντελώς την εργασία τους και ζουν από τους συντρόφους τους και η Göransson λέει ότι είναι πιθανό να πρόκειται για ένα μικρό ποσοστό. Ωστόσο, έχει γίνει ένα σημαντικό θέμα συζήτησης στη Σουηδία, από άρθρα γνώμης σε μεγάλες εφημερίδες, μέχρι συζητήσεις σε πάνελ στο Almedalen -ένα δημοφιλές ετήσιο διακομματικό πολιτικό γεγονός- και στη δημόσια σουηδική τηλεόραση.

Tο trend των soft girls διχάζει τη Σουηδία

Η Γκούντρουν Σίμαν, συνιδρύτρια και πρώην επικεφαλής του φεμινιστικού κόμματος Feministiskt initiativ της Σουηδίας, λέει ότι έχει συμμετάσχει σε πρόσφατες συζητήσεις για το θέμα. Πιστεύει ότι το να ζουν οι γυναίκες από τον πλούτο των συντρόφων τους είναι «πολύ επικίνδυνο» και «ένα βήμα προς τα πίσω» για την ισότητα των φύλων. Η Σίμαν υποστηρίζει ότι οι νέοι Σουηδοί έχουν επηρεαστεί από τη δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας, η οποία συνεργάζεται με το εθνικιστικό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, καθώς και από την «ευρύτερη άνοδο» του λαϊκισμού στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Πιστεύει επίσης ότι υπάρχει έλλειψη επίγνωσης της ζωής στη Σουηδία πριν αγκαλιάσει πολιτικές που αποσκοπούν στην προώθηση της ισότητας των φύλων, όπως η σε μεγάλο βαθμό επιδοτούμενη παιδική φροντίδα και η κοινή γονική άδεια.

«Οι νέες γυναίκες σήμερα δεν κουβαλούν την ιστορία του πώς οι γυναίκες έπρεπε να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους - το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα να έχουν μισθό και το δικαίωμα στην οικονομική ανεξαρτησία» δήλωσε χαρακτηριστικά η Schyman.

Στον αντίποδα, το κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών ήταν θετικό απέναντι στο trend των soft girls. «Πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να αποφασίζουν για τη ζωή τους» δήλωσε η Ντένις Βέστερμπεργκ, εκπρόσωπος της νεολαίας του κόμματος. «Και αν έχεις την οικονομική δυνατότητα να το κάνεις αυτό (σ.σ. να ζήσεις χωρίς σύντροφο), τότε μπράβο σου. Ζούμε ακόμα σε μια χώρα με όλες τις ευκαιρίες για να κάνεις καριέρα. Εξακολουθούμε να έχουμε όλα τα δικαιώματα, αλλά έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε να ζήσουμε πιο παραδοσιακά» συμπλήρωσε.

Εκτός από τις συζητήσεις με ιδεολογικό πρόσημο που έχουν πυροδοτήσει τα soft girls, αρκετοί επικεντρώνονται στους κοινωνικούς και πολιτιστικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις νεαρές γυναίκες να εγκαταλείψουν την εργασία - ή τουλάχιστον να επιδιώξουν έναν πιο ήπιο τρόπο ζωής. Η Σουηδία έχει τη φήμη της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής - οι περισσότεροι εργαζόμενοι παίρνουν έξι εβδομάδες διακοπές το χρόνο και λιγότερο από το 1% εργάζεται πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κόστισε 1 δισ. ευρώ και είναι καταφύγιο σκύλων»: Η Ιταλία σε δύσκολη θέση για τα μεταναστευτικά κέντρα στην Αλβανία

Διεθνή / «Κόστισε 1 δισ. ευρώ και είναι καταφύγιο σκύλων»: Η Ιταλία σε δύσκολη θέση για τα μεταναστευτικά κέντρα στην Αλβανία

Οι εγκαταστάσεις στη Σενγκίν είναι άδειες, αφού οι λίγοι μετανάστες που είχαν μεταφερθεί εκεί οδηγήθηκαν γρήγορα πίσω στην Ιταλία, ύστερα από απόφαση ιταλικών δικαστηρίων που έκριναν παράνομη την παραμονή τους στην Αλβανία πριν από την επαναπροώθηση σε «ασφαλείς» χώρες
LIFO NEWSROOM